”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

DET NYA SAMHALL

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

M.I.A. betyder Medarbetare i Arbete. Det är Samhalls mått på hur många anställda som krävs för att klara av en uppgift, som en person utan någon funktionsnedsättning skulle klara själv.

Samhall har gått från skyddade verkstäder till att vara en underleverantör i tjänstesektorn. Staten äger 100 procent och företaget har fått ett allt tydligare lönsamhetskrav.

Det har lett till att M. I. A. är i fokus för det som vd Monica Lingegård kallar ”Nya Samhall”.

MIA-tal 2016: 3,4

M.I.A-talet låg på 3,4 år 2016. Målet för nästa år är 2,9 och 2020 ska det vara 2,5. Genom att öka kraven och sänka M.I.A-talet blir det färre personer som ska utföra samma arbetsuppgift på samma tid.

Mål 2018: 2,9

I verksamhetsplanen poängteras att det är avgörande att detta mål nås för att företaget ska lyckas ”skapa medarbetarutveckling och samtidigt vara ekonomiskt hållbara”.

Mål 2020: 2,5. I snitt nästan en person mindre per uppdrag mot 2016.

– Mot M.I.A 2,5 – bara vi Samhallbyggare kan få detta att hända, skriver Samhalls vd Monica Lingegård i verksamhetsplanen.

Fram till 2020 hoppas hon att 6 600 nya jobb ska skapas. Företaget har 24 000 anställda och 4 865 kunder på mer än 600 orter. Samhall omsatte i fjol 7,5 miljarder kronor.


jl@da.se

10Kommentarer

Anonym:

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år men, ingen hänsyn visas där inte. Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 v. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har ingenting att säga till om fast det är oss det handlar om. Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre och det byts chefer jämt och ständigt. Hur i all värdens namn kan dom matcha människor till jobb när dom inte tycks veta något om personen i fråga? Jag tycker att människan i Samhall har kommit i skymundan och allt bara handlar om pengar.
Skrivet av
Ett huvdskyddsombud på Samhall.

Anonymt skyddsombud på samhall:

Klimatet på samhall är inte som det varit. Jag klev in på Samhall -97, då fanns det sköterska och rehab sköttes ypperligt, men åren går och Samhalls medarbetare mår allt sämre. Inom Samhall pratas det ofta om hög sjukfrånvaro och vad beror det på? Jo arbetsmiljön har försämrats katastrofalt. Monica kräver allt mer av sina medarbetare, till slut blir det stress och ohälsa, människor mår allt sämre, riskanalys på varje påbörjat arbete? Det fuskas, många enheter påstås det att det görs men det blir en påskrift och ledning påstår att det är genomfört riskanalys (jag är själv skyddsombud på Samhall och ser och hör det mest otroliga ord på möten med skyddsskommittén).Förr var människor glada att komma till sitt jobb på Samhall men man ser allt mer hur medarbetarna stänger sig och mår dåligt, stressar och försöker ge allt de klarar av trots sina funktionshinder. Och nu kräver Monica att vi kan mer? Kroppen kan väl inte göra mer än vad den klarar av? Jag tycker att Monica ska tänka om och sätta sig in i den psykosociala arbetsmiljön vi har. Även vi har ett värde, vi har ett liv och det ska vi inte kasta bort p.g.a att Monica vill kräva mer av oss…. Jag avundas alla dessa medarbetare som kämpar trots sina krämpor. De är värda guld!

hemlig:

Vd verkar inte leva i verkligheten, och hur kan hon säga att vi anställda ska se till att hennes bizarra mål klaras av? Framtiden ser dyster ut för oss anställda, jag undrar om hon vet vad empati betyder, för med sådana mål så blir det vi anställda som får bära oket.

Anonym:

Jag sökte hjälp hos facket, flera gånger. De kunde inte göra nåt. Mådde dåligt, tänkte det kan inte bli värre, så jag sa upp mig. Det är flera som har gjort det. Pratade även med AF om problem på Samhall, men de gjorde inget heller.

Anonym:

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
Vdn kan sitta och snacka. Hon som inte är sjuk själv. Men sådant kan ändra sig snabbt.
Tråkigt att det blivit så.

Herman:

Dags att ge de som sitter kvar på från den tiden det var skyddad verkstad förtidspension eller daglig verksamhet. Det är många som behöver det. Det är klart att vissa av dem som trivs att sitta o mysa hela dagarna med lite arbete, men de mest sjuka behöver förtidspension för att de är så sjuka. Men få ut folk i daglig verksamhet i stället, det är många som ska vara där. Jag får aldrig mysa utan jag ska stressa och jobba häcken av mig på Samhall.

Ulf Hultén:

Jag tycker att det är för mycket jobb och för lite vila när man behöver. Man måste vara helt frisk om man ska jobba på samhall

Måbra:

Tungt , stressigt , ingen rast på Samhall

Hemligt:

Högsta ledning har inte koll på va deras under chefer sysslar med, de borde vara mer tuffa på vilka som de själva anställer. Att de har kompetens att ta hand om de som jobbar på Samhall. Att ta in chefer som inte kan hantera personer med olika ”handikapp” är ju verkligen en dålig kombination.

Hemligt:

En annan sak är, om Samhall tar större marknader. Hur ska dom som är anställda kunna komma ut på den vanliga arbetsmarknaden? Läste att Samhall ska ge sin in i vården.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

5

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

5

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

5

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

2

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

2

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

8

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

13

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

6

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.