Industriarbetarnas tidning

Samhall vill ha effektivare med­arbetare

12 december, 2017

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

M.I.A. betyder Medarbetare i Arbete. Det är Samhalls mått på hur många anställda som krävs för att klara av en uppgift, som en person utan någon funktionsnedsättning skulle klara själv.

Samhall har gått från skyddade verkstäder till att vara en underleverantör i tjänstesektorn. Staten äger 100 procent och företaget har fått ett allt tydligare lönsamhetskrav.

Det har lett till att M. I. A. är i fokus för det som vd Monica Lingegård kallar ”Nya Samhall”.

MIA-tal 2016: 3,4

M.I.A-talet låg på 3,4 år 2016. Målet för nästa år är 2,9 och 2020 ska det vara 2,5. Genom att öka kraven och sänka M.I.A-talet blir det färre personer som ska utföra samma arbetsuppgift på samma tid.

Mål 2018: 2,9

I verksamhetsplanen poängteras att det är avgörande att detta mål nås för att företaget ska lyckas ”skapa medarbetarutveckling och samtidigt vara ekonomiskt hållbara”.

Mål 2020: 2,5. I snitt nästan en person mindre per uppdrag mot 2016.

– Mot M.I.A 2,5 – bara vi Samhallbyggare kan få detta att hända, skriver Samhalls vd Monica Lingegård i verksamhetsplanen.

Fram till 2020 hoppas hon att 6 600 nya jobb ska skapas. Företaget har 24 000 anställda och 4 865 kunder på mer än 600 orter. Samhall omsatte i fjol 7,5 miljarder kronor.

11 kommentarer till “Samhall vill ha effektivare med­arbetare

 • Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år men, ingen hänsyn visas där inte. Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 v. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har ingenting att säga till om fast det är oss det handlar om. Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre och det byts chefer jämt och ständigt. Hur i all värdens namn kan dom matcha människor till jobb när dom inte tycks veta något om personen i fråga? Jag tycker att människan i Samhall har kommit i skymundan och allt bara handlar om pengar.
  Skrivet av
  Ett huvdskyddsombud på Samhall.

 • Klimatet på samhall är inte som det varit. Jag klev in på Samhall -97, då fanns det sköterska och rehab sköttes ypperligt, men åren går och Samhalls medarbetare mår allt sämre. Inom Samhall pratas det ofta om hög sjukfrånvaro och vad beror det på? Jo arbetsmiljön har försämrats katastrofalt. Monica kräver allt mer av sina medarbetare, till slut blir det stress och ohälsa, människor mår allt sämre, riskanalys på varje påbörjat arbete? Det fuskas, många enheter påstås det att det görs men det blir en påskrift och ledning påstår att det är genomfört riskanalys (jag är själv skyddsombud på Samhall och ser och hör det mest otroliga ord på möten med skyddsskommittén).Förr var människor glada att komma till sitt jobb på Samhall men man ser allt mer hur medarbetarna stänger sig och mår dåligt, stressar och försöker ge allt de klarar av trots sina funktionshinder. Och nu kräver Monica att vi kan mer? Kroppen kan väl inte göra mer än vad den klarar av? Jag tycker att Monica ska tänka om och sätta sig in i den psykosociala arbetsmiljön vi har. Även vi har ett värde, vi har ett liv och det ska vi inte kasta bort p.g.a att Monica vill kräva mer av oss…. Jag avundas alla dessa medarbetare som kämpar trots sina krämpor. De är värda guld!

 • Vd verkar inte leva i verkligheten, och hur kan hon säga att vi anställda ska se till att hennes bizarra mål klaras av? Framtiden ser dyster ut för oss anställda, jag undrar om hon vet vad empati betyder, för med sådana mål så blir det vi anställda som får bära oket.

 • Jag sökte hjälp hos facket, flera gånger. De kunde inte göra nåt. Mådde dåligt, tänkte det kan inte bli värre, så jag sa upp mig. Det är flera som har gjort det. Pratade även med AF om problem på Samhall, men de gjorde inget heller.

 • Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
  Vdn kan sitta och snacka. Hon som inte är sjuk själv. Men sådant kan ändra sig snabbt.
  Tråkigt att det blivit så.

 • Dags att ge de som sitter kvar på från den tiden det var skyddad verkstad förtidspension eller daglig verksamhet. Det är många som behöver det. Det är klart att vissa av dem som trivs att sitta o mysa hela dagarna med lite arbete, men de mest sjuka behöver förtidspension för att de är så sjuka. Men få ut folk i daglig verksamhet i stället, det är många som ska vara där. Jag får aldrig mysa utan jag ska stressa och jobba häcken av mig på Samhall.

 • Jag tycker att det är för mycket jobb och för lite vila när man behöver. Man måste vara helt frisk om man ska jobba på samhall

 • Högsta ledning har inte koll på va deras under chefer sysslar med, de borde vara mer tuffa på vilka som de själva anställer. Att de har kompetens att ta hand om de som jobbar på Samhall. Att ta in chefer som inte kan hantera personer med olika ”handikapp” är ju verkligen en dålig kombination.

 • En annan sak är, om Samhall tar större marknader. Hur ska dom som är anställda kunna komma ut på den vanliga arbetsmarknaden? Läste att Samhall ska ge sin in i vården.

 • Samhall är nog inte vad folk tror det är längre, vi har uppdrag som ska bemannas av mindre medarbetare än om det skulle utföras av ett privat företag, detta snack om M.I.A 2.5 är ju enbart en ren och skär lögn, M.I.A räknas ut genom att dom uppskattar vad en fullt frisk person skulle ha för tidsåtgång på det specifika objektet, sen lägger man på 1 1/2 timme för att kompensera den eventuella funktionsnedsättningen medarbetaren har. Eller så räknar man ut att där det går åt 1 fullt arbetsför människa så ska det i stället vara 2.5 personer anställda av samhall. Detta låter väl toppen tycker många säkert , men på flertalet objekt så är inte detta sanningen alls.
  Säg att du ska te.x städa en matvarubutik och du har 2 timmar på dig att utföra jobbet, då ska en fullt frisk person städa samma butik på under 30 minuter.. låter detta troligt i någons öron ? när det tar 40 minuter att enbart köra runt med skurmaskinen, som knappast går fortare hur frisk personen bakom än känner sig, Sanningen är att säljarna på samhall räknar så lågt att affärerna inte är lönsamma från första början, utan för att det hela ska se så bra ut så presenters i stället fantasi tider som ingen människa klarar av med eller utan handikapp, vilket får till följd att förstalinjen cheferna måste ”överbemanna” objektet , vilket då får till följd att det ser ut i systemet som det sitter en massa samhallare och inget gör, när dom i själva verket är ute på något felräknat objekt. ledningen ser dessa ”sittare” och beordrar då samma säljare som redan satt oss i skiten att sälja in än mer uppdrag så att dessa ”stolsnötare som inte finns” kommer i arbete. Nu vet jag att det inte ser exakt lika ut i hela landet, men på dom enheter jag besökt så är detta mer en regel än ett undantag.
  Sen kan kompetensen på dessa förstalinjechefer starkt i ifrågasättas, många har ingen aning om vad samhall utför eller hur man hanterar personer med funktionsnedsättningar vilket jag personligen tycker är det värsta.
  Chefernas dagar går i stora drag ut på att åka på möten i olika delar av distriktet och där träffa andra chefer, det är video möten mm,mm där det diskuteras hur vi ska få ner sjuktalen, sänka M.I.A och andra besparings åtgärder.
  Samtidigt får medarbetarna slita än värre för att täcka upp dom som inte klarar av det uppskruvade tempot utan ger upp och sjukskriver sig.

  Har många gånger stött på chefer där jag varit fullt övertygad om att det varit en anvisad från arbetsförmedlingen jag pratat med och ingen chef, utan dom verkar leva i det blå och tror att när man nu blivit chef på samhall så sitter man runt någon lägereld sjunger kumbaja och spelar på läpparna, kan vara det som gör att en förstalinjechef på samhall inte blir så långvarig på den posten utan slutar rätt kvickt i stället.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.