”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Det nya Samhall

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

M.I.A. betyder Medarbetare i Arbete. Det är Samhalls mått på hur många anställda som krävs för att klara av en uppgift, som en person utan någon funktionsnedsättning skulle klara själv.

Samhall har gått från skyddade verkstäder till att vara en underleverantör i tjänstesektorn. Staten äger 100 procent och företaget har fått ett allt tydligare lönsamhetskrav.

Det har lett till att M. I. A. är i fokus för det som vd Monica Lingegård kallar ”Nya Samhall”.

MIA-tal 2016: 3,4

M.I.A-talet låg på 3,4 år 2016. Målet för nästa år är 2,9 och 2020 ska det vara 2,5. Genom att öka kraven och sänka M.I.A-talet blir det färre personer som ska utföra samma arbetsuppgift på samma tid.

Mål 2018: 2,9

I verksamhetsplanen poängteras att det är avgörande att detta mål nås för att företaget ska lyckas ”skapa medarbetarutveckling och samtidigt vara ekonomiskt hållbara”.

Mål 2020: 2,5. I snitt nästan en person mindre per uppdrag mot 2016.

– Mot M.I.A 2,5 – bara vi Samhallbyggare kan få detta att hända, skriver Samhalls vd Monica Lingegård i verksamhetsplanen.

Fram till 2020 hoppas hon att 6 600 nya jobb ska skapas. Företaget har 24 000 anställda och 4 865 kunder på mer än 600 orter. Samhall omsatte i fjol 7,5 miljarder kronor.

Läs mer: Stress/mobbning

11Kommentarer

Anonym:

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år men, ingen hänsyn visas där inte. Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 v. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har ingenting att säga till om fast det är oss det handlar om. Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre och det byts chefer jämt och ständigt. Hur i all värdens namn kan dom matcha människor till jobb när dom inte tycks veta något om personen i fråga? Jag tycker att människan i Samhall har kommit i skymundan och allt bara handlar om pengar.
Skrivet av
Ett huvdskyddsombud på Samhall.

Anonymt skyddsombud på samhall:

Klimatet på samhall är inte som det varit. Jag klev in på Samhall -97, då fanns det sköterska och rehab sköttes ypperligt, men åren går och Samhalls medarbetare mår allt sämre. Inom Samhall pratas det ofta om hög sjukfrånvaro och vad beror det på? Jo arbetsmiljön har försämrats katastrofalt. Monica kräver allt mer av sina medarbetare, till slut blir det stress och ohälsa, människor mår allt sämre, riskanalys på varje påbörjat arbete? Det fuskas, många enheter påstås det att det görs men det blir en påskrift och ledning påstår att det är genomfört riskanalys (jag är själv skyddsombud på Samhall och ser och hör det mest otroliga ord på möten med skyddsskommittén).Förr var människor glada att komma till sitt jobb på Samhall men man ser allt mer hur medarbetarna stänger sig och mår dåligt, stressar och försöker ge allt de klarar av trots sina funktionshinder. Och nu kräver Monica att vi kan mer? Kroppen kan väl inte göra mer än vad den klarar av? Jag tycker att Monica ska tänka om och sätta sig in i den psykosociala arbetsmiljön vi har. Även vi har ett värde, vi har ett liv och det ska vi inte kasta bort p.g.a att Monica vill kräva mer av oss…. Jag avundas alla dessa medarbetare som kämpar trots sina krämpor. De är värda guld!

hemlig:

Vd verkar inte leva i verkligheten, och hur kan hon säga att vi anställda ska se till att hennes bizarra mål klaras av? Framtiden ser dyster ut för oss anställda, jag undrar om hon vet vad empati betyder, för med sådana mål så blir det vi anställda som får bära oket.

Anonym:

Jag sökte hjälp hos facket, flera gånger. De kunde inte göra nåt. Mådde dåligt, tänkte det kan inte bli värre, så jag sa upp mig. Det är flera som har gjort det. Pratade även med AF om problem på Samhall, men de gjorde inget heller.

Anonym:

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
Vdn kan sitta och snacka. Hon som inte är sjuk själv. Men sådant kan ändra sig snabbt.
Tråkigt att det blivit så.

Herman:

Dags att ge de som sitter kvar på från den tiden det var skyddad verkstad förtidspension eller daglig verksamhet. Det är många som behöver det. Det är klart att vissa av dem som trivs att sitta o mysa hela dagarna med lite arbete, men de mest sjuka behöver förtidspension för att de är så sjuka. Men få ut folk i daglig verksamhet i stället, det är många som ska vara där. Jag får aldrig mysa utan jag ska stressa och jobba häcken av mig på Samhall.

Ulf Hultén:

Jag tycker att det är för mycket jobb och för lite vila när man behöver. Man måste vara helt frisk om man ska jobba på samhall

Måbra:

Tungt , stressigt , ingen rast på Samhall

Hemligt:

Högsta ledning har inte koll på va deras under chefer sysslar med, de borde vara mer tuffa på vilka som de själva anställer. Att de har kompetens att ta hand om de som jobbar på Samhall. Att ta in chefer som inte kan hantera personer med olika ”handikapp” är ju verkligen en dålig kombination.

Hemligt:

En annan sak är, om Samhall tar större marknader. Hur ska dom som är anställda kunna komma ut på den vanliga arbetsmarknaden? Läste att Samhall ska ge sin in i vården.

Sixten Blixten:

Samhall är nog inte vad folk tror det är längre, vi har uppdrag som ska bemannas av mindre medarbetare än om det skulle utföras av ett privat företag, detta snack om M.I.A 2.5 är ju enbart en ren och skär lögn, M.I.A räknas ut genom att dom uppskattar vad en fullt frisk person skulle ha för tidsåtgång på det specifika objektet, sen lägger man på 1 1/2 timme för att kompensera den eventuella funktionsnedsättningen medarbetaren har. Eller så räknar man ut att där det går åt 1 fullt arbetsför människa så ska det i stället vara 2.5 personer anställda av samhall. Detta låter väl toppen tycker många säkert , men på flertalet objekt så är inte detta sanningen alls.
Säg att du ska te.x städa en matvarubutik och du har 2 timmar på dig att utföra jobbet, då ska en fullt frisk person städa samma butik på under 30 minuter.. låter detta troligt i någons öron ? när det tar 40 minuter att enbart köra runt med skurmaskinen, som knappast går fortare hur frisk personen bakom än känner sig, Sanningen är att säljarna på samhall räknar så lågt att affärerna inte är lönsamma från första början, utan för att det hela ska se så bra ut så presenters i stället fantasi tider som ingen människa klarar av med eller utan handikapp, vilket får till följd att förstalinjen cheferna måste ”överbemanna” objektet , vilket då får till följd att det ser ut i systemet som det sitter en massa samhallare och inget gör, när dom i själva verket är ute på något felräknat objekt. ledningen ser dessa ”sittare” och beordrar då samma säljare som redan satt oss i skiten att sälja in än mer uppdrag så att dessa ”stolsnötare som inte finns” kommer i arbete. Nu vet jag att det inte ser exakt lika ut i hela landet, men på dom enheter jag besökt så är detta mer en regel än ett undantag.
Sen kan kompetensen på dessa förstalinjechefer starkt i ifrågasättas, många har ingen aning om vad samhall utför eller hur man hanterar personer med funktionsnedsättningar vilket jag personligen tycker är det värsta.
Chefernas dagar går i stora drag ut på att åka på möten i olika delar av distriktet och där träffa andra chefer, det är video möten mm,mm där det diskuteras hur vi ska få ner sjuktalen, sänka M.I.A och andra besparings åtgärder.
Samtidigt får medarbetarna slita än värre för att täcka upp dom som inte klarar av det uppskruvade tempot utan ger upp och sjukskriver sig.

Har många gånger stött på chefer där jag varit fullt övertygad om att det varit en anvisad från arbetsförmedlingen jag pratat med och ingen chef, utan dom verkar leva i det blå och tror att när man nu blivit chef på samhall så sitter man runt någon lägereld sjunger kumbaja och spelar på läpparna, kan vara det som gör att en förstalinjechef på samhall inte blir så långvarig på den posten utan slutar rätt kvickt i stället.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

7

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Skyddsombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

Arbetsmiljöveckan

De lyfter frågan om stress och mobbing

Gilla jobbetI dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat "Den hållbara arbetsplatsen". Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

1

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Stress växande orsak till arbetsskador

ArbetsmiljöAllt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

Fick arbetsskada godkänd efter 40 år

Mannen utsattes för höga halter lösningsmedel i jobbet på 70-talet. Försäkringskassan ville inte godkänna hans besvär som en arbetsskada, men kammarrätten ger mannen rätt.

3

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Slutspurt i avtalsrörelsen

”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

2

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

Workers Memorial Day

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

1

DA granskar Afa Försäkring

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

”Vi latar oss för lite”

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

”Förr eller senare brister det”

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Ta tempen på ditt jobb

BildspelVi har listat faktorer som avgör om jobbet ska fungera för alla - och gjort ett bildspel om stress och mobbning.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

Läsarnas egna berättelser

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12

”Vi måste gå en rond för själen”

GästkrönikaDet kan verka svårt att göra en psykosocial skyddsrond, men det behöver det inte vara. Skyddsombudet Camilla Falk i Oxelösund ger DA:s läsare en handfast manual.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.