Industriarbetarnas tidning

Skyddsombudet: ”Inga förbättringar på Samhall”

15 december, 2017

I två brev har han uppmärksammat Samhalls ledning på den nedbrytande arbetsmiljön på företaget. Men Jari Skytt ser inga förbättringar i organisation – trots varningarna. ”Det känns som en besvikelse”, säger han.

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i göteborgsområdet. Han har skrivit två brev till företagets vd Monica Lingegård där han slår larm om den allt sämre arbetsmiljön. Men han ser ingen förändring.

”Många vaknar med ångest och värk och drar sig för att gå till jobbet. Psykisk ohälsa ökar i dag på Samhall, men det finns inget skyddsnät i företaget som kan ta tag i dessa problem”, skriver han i det senaste brevet som publicerades i Fastighetsfolket i augusti. I brevet stod bland annat: ”Jag kan bara hoppas att företaget tar tag i dessa problem med psykisk ohälsa, stress, underbemanning, uppgivenhet, hög sjukfrånvaro, mobbning och dålig arbetsmiljö innan det går för långt.”

Att ohälsan ökat de senaste åren syns även i företagets egen statistik, sjukfrånvaron har ökat och låg i fjol på 16,2 procent.

Brevet ledde till ett möte med en av Samhalls högsta chefer. Nu har det snart gått fyra månader.

– Han sa att det här kommer ta tid, att genomföra förändringar, men jag ser inte att de har genomfört någonting alls. Det lär ju inte hända mycket på den korta tid som är kvar av året heller. Det känns som en besvikelse.

Foto: David Lundmark.

Jari Skytt berättar att han skrev ett liknande brev till företagets vd för några år sedan.

– Jag var besviken på att det fanns så många brister i företaget och det kändes som att de bara duckade för problemen. Då jobbade jag själv på en arbetsplats där ju elakare man var som driftledare eller chef, desto säkrare satt man i stolen.

Den gången fick Jari Skytt träffa den dåvarande distriktschefen som han upplevde som väldigt tillmötesgående.

– Hon sa att det jag skrev var sant. Hon höll med om att det fanns vissa problem och sa att det skulle bli ändring. Sen gick det många år, men det hände inget. Det blev till och med värre istället. När jag blev huvudskyddsombud kände jag att det var dags att skriva brev igen.

Den här gången valde han att skriva det som ett öppet brev och lämna det till både Fastighetsfolket och till facket, vilket han tror är skälet till att han fick respons. Men Jari Skytt tror inte att det kommer bli någon förbättring. Han har jobbat på Samhall i 20 år och tycker att förändringen bara gått åt ett håll.

– När jag började på Samhall så var det ett bra företag, det var en annan atmosfär. Cheferna försökte hjälpa en på olika sätt. Men när det kom ett lönsamhetskrav blev det fokus på pengar och då började saker bli sämre. Då började man dra åt tumskruvarna på oss anställda. Vi skulle prestera mer för samma inkomst.

Samhalls ökande krav syns även i de mål som företaget har satt upp för verksamheten. Tanken är att det ska bli färre personer på varje uppdrag som utförs. På så sätt ska personalen räcka till fler uppgifter och skapa bättre lönsamhet.

– Det har gått utför mer eller mindre hela vägen. Samhall är inte till för dem som är svagast i samhället längre. I dag måste du vara fysiskt och psykiskt stark för att klara jobbet på Samhall. På de år som jag har kvar i företaget så tror jag inte det kommer att hända så mycket heller. Tyvärr. Det är en dyster framtid, säger Jari Skytt.

När DA intervjuade Samhalls vd Monica Lingegård fick hon chansen att bemöta kritiken från Jari Skytt. Så här svarade hon:

– Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt, för så är det inte. Medarbetare kan uppfatta stora utmaningar. I vårt uppdrag ligger det att utmana människor i att testa, våga och kliva utanför sin komfortabla zon. Låta folk prova på olika saker, säger Monica Lingegård.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.