Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
7 december, 2017
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Innan vi tar fram nya avtal för nyanlända och långtidsarbetslösa behöver vi ge de alternativ som redan finns en chans.
För några veckor sedan avböjde GS att medverka i den fortsatta processen angående stärkt etablering på svensk arbetsmarknad. Tidigare i höst hade 13 av LO:s förbund begärt gemensam förhandling med 33 motparter på arbetsgivarsidan.
Utgångspunkten för förhand-lingarna var helt enkelt att det finns ett behov av att stärka möjligheten för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Detta behov ser även GS. Samtidigt måste man göra en konsekvensanalys av hur ett nytt avtal påverkar de lösningar som redan finns.
En majoritet av GS branscher dras under överskådlig tid med en historiskt hög arbetskraftsbrist. Vi får nu många rapporter om att bristen på arbetskraft är den viktigaste utmaningen under kommande år. Problemet är av sådan karaktär att företag tvingas att stänga maskinlinjer och till och med tacka nej till nya ordrar.
GS har tillsammans med våra motparter bedrivit ett seriöst arbete för att bredda vägen in till våra branscher. Vi har tecknat avtal om snabbspår, validering och yrkesintroduktion. Vi har lagt avsevärda resurser på att bygga upp en kunskap och struktur runt om i landet för att etablera dessa lösningar.
I en sådan situation gjorde vi bedömningen att den principöverenskommelse som
var framförhandlad skulle skada de lösningar som vi har på plats. Bland annat så saknade vi tydligare kopplingar till utbildningsinsatser i förslaget.
GS delar naturligtvis synen på att så många som möjligt ska få in en fot på svensk arbetsmarknad. Vi ser nu en väldigt stark tillväxt av nya jobb. Dessutom går 8 av 10 nya jobb till utrikes födda.
För GS branscher torde det långsiktigt riktiga vara att skapa system för yrkesutbildning som också fångar in dem som inte har grundläggande kunskaper eller tidigare erfarenhet från yrket.
Vi måste också se till att de jobb som finns i våra branscher är attraktiva. Därför är det viktigt att jobba parallellt med arbetsmiljö, jämställdhet, arbetsorganisation och andra frågor som kan öka attraktiviteten i jobben.
Den långsiktiga strategin ser vi fram emot att utveckla vidare tillsammans med våra arbetsgivarmotparter.
Sista ordet är säkert inte sagt i denna fråga. Eftersom vi närmar oss slutet på 2017 vill jag i all ödmjukhet tacka alla läsare för ett spännande år och tillönska er en God Jul!
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.
Läs också: