Förnyelsens vindar blåser i facket
Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.
Industriarbetarnas tidning
11 januari, 2018
Skrivet av Harald Gatu
Kvinnor med lång erfarenhet stängs ute från de nya jobben på AMB i Broakulla, anser facket. Arbetsuppgifterna går i stället till nyanställda yngre killar med treårigt tekniskt gymnasium. Kraven har förändrats, säger företaget.
Startade 1946 och är familjeägt i tredje generationen.
Tillverkare av medicinteknik, bland annat ytbehandling av hörapparater.
Företaget har i dag omkring 150 anställda i produktionen. -Ännu fler ska anställas när ny automationsutrustning ska in i fabrikslokalerna som just nu byggs ut.
Genomsnittslönen ligger på drygt 24 000 kronor i månaden.
De robotar som finns på hennes avdelning får hon inte betjäna.
I femton år har Amira Smajic arbetat på AMB i Broakulla. Hon stormtrivs, tycker jobbet är intressant och vill gärna lära sig ännu mer.
– Jag vill jättegärna jobba som robotoperatör, säger hon.
Tjänsten som robotoperatör har i stället gått till yngre nyanställda med treårigt tekniskt gymnasium. Ett par gånger har Amira Smajic sökt när företaget annonserat efter robotoperatörer. Men hon får nej eftersom hon saknar treårigt tekniskt gymnasium. Hennes mångkunnighet har inte räckt.
– Tyvärr alltför vanligt, säger Alexandra Johansson som också sidsteppades med en liknande motivering.
Innan hon gick på barnledighet var hon själv backup vid robotlackeringen. Där ville hon fortsätta jobba även efter ledigheten och sökte därför som processtekniker. Men hon ansågs inte tillräckligt kvalificerad.
– De tyckte att jag hade varit borta för länge. Men det är ju samma knappar att trycka på, nu som då.
IF Metallklubbens ordförande Camilla Johansson förstår inte varför företaget börjat motarbeta kvinnorna och låsa fast dem vid de befattningar de haft i tiotals år. Själv kom hon hit med ”noll industriell erfarenhet” efter att ha jobbat på en bilskrot. I dag är hon processtekniker.
– Det visar väl att man kan utvecklas i jobbet och ta på sig större ansvar utan treårigt tekniskt gymnasium.
Hon säger att alla – även de som anställdes innan kraven skärptes – måste få chans till andra tjänster och löneutveckling.
– Man vill gå vidare och lära sig nya saker därför att man är intresserad och vill ta för sig. Men vi möts hela tiden med argumentet att de hellre nyanställer unga med treårigt tekniskt gymnasium.
Företaget går bra och bygger just nu ut fabriken. Fler robotar ska in, fler anställs. Hela tiden fylls det på med de som har tekniskt gymnasium.
– Ju fler de blir, desto tuffare konkurrens blir det för våra kvinnor att söka nya befattningar, säger Camilla Johansson.
Hennes stridslystnad blandas med uppgivenhet.
– Ärligt talat trodde jag att vi hade kommit längre med jämlikheten i det här landet.
På 38:ans avdelning ser Amira Smajic bägge de robotar som hon så gärna skulle vilja betjäna. Den ena är en påplockningsrobot, den andra avsynar. Nya tjänsten som robotoperatör kommer att utlysas igen. Men hon vet inte om hon ska söka en gång till.
– De säger att jag inte ska ge upp, men jag vet inte.
Kraven har förändrats, säger Tomas Magnusson, vd för AMB i Broakulla.
– Man bör komma ihåg att vi som legotillverkare har samarbeten med kunder med väldigt komplexa produkter. Då förändras kraven med tiden. Det är ju inget udda för oss. Enkla arbetsuppgifter har ju flyttat utomlands eller försvunnit på grund av automation.
Måste man ha treårigt tekniskt gymnasium för att få arbeta som robotoperatör?
– Ja, eller ha motsvarande erfarenhet. Vi har flera robotoperatörer som inte har gått treårigt tekniskt gymnasium, men som har annan relevant erfarenhet. Långt ifrån alla befattningar kräver teknisk utbildning. Det finns flera, alternativa karriärvägar att gå.
Vad gör företaget för att alla anställda ska kunna tävla om de mer avancerade arbetsuppgifterna?
– Vi kompetensutvecklar, både bredd och spets.
IF Metalls klubbstyrelse på AMB motsätter sig helt rubriken till artikeln. Den är missvisande och vinklar
de rådande kompetensproblem som finns på ett sådant sätt som får vårt företag att verka som ett
företag som motarbetar alla kvinnor. Vilket naturligtvis inte stämmer.
Artikeln ger en felaktig bild av vårt företag – det stämmer inte att kvinnor inte får chansen. Styrelsen
har inte hittat ett enda exempel där kvinnor missgynnas på grund av kön vid rekrytering.
Det finns goda exempel på möjligheter till vidareutveckling i företaget.
Den grupp som omtalades är en grupp operatörer som anställdes på företaget innan man ändrade
rekryteringskraven vid anställning. AMB har däremot en utmaning i att öka kompetensen hos flera
medarbetare, såväl kvinnor som män.
Ordförande Camilla Johanssons uttalande om att företaget motarbetar och låser fast kvinnor vid sina befattningar dementerar hon bestämt.
/IF Metalls styrelse, AMB
I den artikel som publicerats i både tidningen och på nätet har IF metallklubbens ordförande Camilla Johansson själv skriftligen godkänt sina citat före publicering. Däremot stämmer den ursprungliga rubriken inte riktigt med innehållet i artikeln, den är därför ändrad på da.se. Vi beklagar misstaget/Dagens Arbete