Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet.
V i industriarbetare verkar inom branscher som är i ständig förändring. Teknikutvecklingen gör att nya jobb ersätter gamla, och ofta är det slitsamma och monotona jobb som försvinner. Men skillnaderna är stora mellan olika arbetsplatser. Vissa får chansen att utbilda sig för att kunna ägna sig åt mer stimulerande och avancerade arbetsuppgifter, medan andra fastnar i jobb som kroppen inte klarar av att utföra år ut och år in.
Därför är kompetensutveckling och omställning avgörande för att skapa ett hållbart arbetsliv. Den dagen man känner att kroppen börjar säga ifrån ska man veta att det finns stöd för att gå vidare till andra arbetsuppgifter, eller kanske för att helt ställa om till ett annat yrke. Det är långt ifrån självklart i dag.
Två tredjedelar av IF Metalls medlemmar har inte genomfört någon kompetensutveckling under det senaste året, visar en undersökning som vi har gjort tillsammans med Novus.
Var fjärde medlem är orolig att den egna kompetensen inte kommer att räcka till i framtiden, och det gäller särskilt kvinnor. Bara en femtedel anser att de utvecklas i sitt arbete. Fyra av tio medlemmar tror att det skulle vara svårt att få ett nytt liknande jobb om de förlorade jobbet. Det gäller särskilt medlemmar över 50 år.
Så här kan vi inte ha det. Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet där en stor del av anställningstryggheten ligger i den anställdes kunskap.
Vi är beredda att ta vårt ansvar som fackförbund. LO har bjudit in Svenskt Näringsliv till förhandlingar om en tryggare arbetsmarknad.
För oss är frågan om kompetensutveckling avgörande. IF Metalls medlemmar är en många gånger outnyttjad resurs. Genom att satsa på vår kompetensutveckling kan industrin med ganska små medel stärka sin konkurrenskraft, samtidigt som anställningstryggheten ökar.
Men arbetsmarknadens parter kan inte göra allt själva. Politikerna måste omsätta de vackra orden om livslångt lärande, som vi har hört ända sedan 1980-talet, i praktisk handling.
Det gäller inte minst finansieringen. I dag är a-kassan inte anpassad för studier, och studiemedelssystemet är inte anpassat för redan yrkesverksamma med försörjningsansvar. Det gör det i praktiken svårt för vuxna att vidareutbilda sig. Det måste det bli ändring på.
IF Metall talar ofta om kompetensutveckling som en nödvändighet för att stärka industrins konkurrenskraft. Men kompetensutveckling är lika viktigt för att stärka människor, så att de får växa i arbetet i stället för att slitas ut. Och så att vi industriarbetare orkar ett helt arbetsliv.