På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
23 februari, 2018
Skrivet av Marie Edholm
märkbar skillnad.Den första december i fjol fick vi tre nya vägmärken. Det gjorde att DA fick feeling och började fundera ut egna favoriter.
”Varning för olycka” har fått ny design. Ett annat visar var du får ställa din husbil. Och så ett märke som visar att något har öppet dygnet runt. Perfekt nu när vi har vant oss vid ständig tillgång till allt.
Frågar man Transportstyrelsen hur många vägmärken vi egentligen har, kommer de efter en stunds räknande fram till svaret 223. Vissa av dem finns dessutom i flera olika varianter.
Som bilist känner man förhoppningsvis till de flesta. Men ibland – om man tänker lite för mycket – kan man ju börja undra. Hur ska man egentligen bete sig när ”varning för stenras” dyker upp? Gasa snabbt förbi riskområdet? Hålla uppsikt genom takluckan? Hoppas på tur?
Fel svarar pressavdelningen på Transportstyrelsen. En förare ska anpassa farten efter hur det ser ut på platsen, och det innebär alltid att dra ner på hastigheten. I det här fallet gäller det att hålla utkik efter stenar som kan ligga på vägbanan.
Vid närmare eftertanke kanske det inte bara är i trafiken vi behöver symboler som varnar för oförutsedda händelser. Att ha internetåtkomst är i det närmaste livsviktigt. Så gärna ett varningsmärke för när vi närmar oss en wifi-fri zon, tack.
Eller ta det här med att betala. Swish sa det så hade vi slutat gå runt med sedlar i plånboken. Det ska visst finnas platser som håller fast vid kontanter, men här behövs ett varningsmärke – ”endast riktiga pengar”.
Ibland önskar jag mig hyfs-märken som ”håll-upp-dörren-för-den-som-kommer-efter-dig” eller ”stanna-inte-direkt-du-klivit-av-rulltrappan-för-då-ramlar-folk-in-i-dig” och liknande. Men det kanske är gammal-modigt.