Industriarbetarnas tidning

Är det dags att slå larm? 

1 februari, 2018

Skrivet av Jonna Söderqvist

Visselblåsning.Här får du tips om hur du kan larma om missförhållanden eller ekonomisk brottslighet på jobbet utan att råka illa ut.

Var ska du ta upp problemet?

En anställd har lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare. Det innebär att lindrigare problem och missförhållanden på jobbet ska tas upp med chefen. Medarbetaren kan också vända sig till facket. Men ibland kan det handla om akut fara på jobbet, allvarliga missförhållanden eller allvarlig ekonomisk brottslighet. Åtgärdar inte arbetsgivaren bristerna, trots att hen är medveten om dem, kan enda utvägen vara att vända sig till en myndighet eller larma media.

Berätta inte för många

Om du jobbar på en myndighet får inte arbetsgivaren försöka spåra en källas identitet. Men det gäller inte om du jobbar på ett privat företag. Arbetsgivaren kan då alltså försöka luska ut vem som lämnat ut uppgifter. Ju fler som känner till det du avslöjar, desto mindre är risken att arbetsgivaren kan koppla avslöjandet till just dig.

Använd inte jobbtelefonen

Om du vill tipsa media, så gör det absolut inte med din jobbmejl eller jobbtelefon. Samtalslistor och datorloggar kan läsas i efter-hand. Allra säkrast är att ringa från en mobiltelefon med ett oregistrerat kontantkort. Använd en privat mejladress. Du kan också skicka brev eller träffa journalisten du vill lämna information till. På tipsa.da.se finns ett starkt krypterat formulär där du kan lämna känslig information.

Du kan vara anonym i media

Du kan välja att förbli anonym i media och då omfattas du av källskyddet, som regleras i grundlagen. Det är straffbart för en journalist att avslöja identiteten på en person som lämnat uppgifter, om uppgiftslämnaren själv vill vara anonym.

Ärenden prövas från fall till fall

Det är inte en saklig grund för uppsägning eller andra straff, till exempel omplacering, om en medarbetare avslöjar grova missförhållanden eller brottslighet. Men det är svårt att bedöma var gränsen för allvarliga missförhållanden och brottslighet går, det prövas från fall till fall. Om du gjort en grov missbedömning och agerat för att skada arbetsgivaren kan du i värsta fall bli av med jobbet.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Arbetsgivaren bestämmer om du kan använda mobilen under arbetstid. Men du kan påverka.

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan arbetsgivaren kräva att man vaccinerar sig mot covid-19 och har man rätt att göra det på arbetstid? Vi bad arbetsrättsjuristen Henric Ask reda ut allt du behöver veta.

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Arbetsgivaren får filma dig – ibland

Arbetsgivaren får filma dig – ibland

Det här gäller för kamerabevakning på jobbet.

Kan jag få min lön i sedlar?

En läsare undrar om får arbetsgivare betala ut nettolön i sedlar i stället för från konto till konto?

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Får tjänstemännen utföra våra jobb?

Vi har tjänstemän som är ute i produktion, har de rätt att vara det? Det frågar en läsare.

Därför får du extra pengar i sommar

Därför får du extra pengar i sommar

Sommar, sol – och semesterlön. Semester betyder inte bara extra ledigt, utan också extra pengar från arbetsgivaren.
Vi reder ut vad som gäller. 

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

När Jennifer blev sjuk av graviditeten sa företaget att hon måste jobba. När hon blev sjuk igen blev hon uppsagd. Vad var det egentligen som hände på Åkers Sweden?

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.