Får jag kolla mobilen på jobbet?
Arbetsgivaren bestämmer om du kan använda mobilen under arbetstid. Men du kan påverka.
Industriarbetarnas tidning
Visselblåsning.Här får du tips om hur du kan larma om missförhållanden eller ekonomisk brottslighet på jobbet utan att råka illa ut.
En anställd har lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare. Det innebär att lindrigare problem och missförhållanden på jobbet ska tas upp med chefen. Medarbetaren kan också vända sig till facket. Men ibland kan det handla om akut fara på jobbet, allvarliga missförhållanden eller allvarlig ekonomisk brottslighet. Åtgärdar inte arbetsgivaren bristerna, trots att hen är medveten om dem, kan enda utvägen vara att vända sig till en myndighet eller larma media.
Om du jobbar på en myndighet får inte arbetsgivaren försöka spåra en källas identitet. Men det gäller inte om du jobbar på ett privat företag. Arbetsgivaren kan då alltså försöka luska ut vem som lämnat ut uppgifter. Ju fler som känner till det du avslöjar, desto mindre är risken att arbetsgivaren kan koppla avslöjandet till just dig.
Om du vill tipsa media, så gör det absolut inte med din jobbmejl eller jobbtelefon. Samtalslistor och datorloggar kan läsas i efter-hand. Allra säkrast är att ringa från en mobiltelefon med ett oregistrerat kontantkort. Använd en privat mejladress. Du kan också skicka brev eller träffa journalisten du vill lämna information till. På tipsa.da.se finns ett starkt krypterat formulär där du kan lämna känslig information.
Du kan välja att förbli anonym i media och då omfattas du av källskyddet, som regleras i grundlagen. Det är straffbart för en journalist att avslöja identiteten på en person som lämnat uppgifter, om uppgiftslämnaren själv vill vara anonym.
Det är inte en saklig grund för uppsägning eller andra straff, till exempel omplacering, om en medarbetare avslöjar grova missförhållanden eller brottslighet. Men det är svårt att bedöma var gränsen för allvarliga missförhållanden och brottslighet går, det prövas från fall till fall. Om du gjort en grov missbedömning och agerat för att skada arbetsgivaren kan du i värsta fall bli av med jobbet.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.