När Jan försvann
Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.
Industriarbetarnas tidning
2 februari, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Friskvård.Små förändringar i vardagen kan ha stor betydelse. Det märker Börje Holmblad. Han är en av maskinförarna på Stora Enso som fick chansen att delta i ett hälsoprogram.
Individuell hjälp eller en satsning på alla – här är några projekt som har fått bidrag från Centralfonden.
Fimpade rökrummet Setras sågverk i Skutskär ville öka frisknärvaro och allmän hälsa genom att minska andelen rökare. Centralfonden beviljade 40 000 i bidrag till att bygga om rökrummet till gym.
Rehabiliterade mot stress En anställd på Stora Enso i Skoghall, som under lång tid utsatts för stress både privat och på jobbet, var i behov av förebyggande rehabilitering för att undvika en sjukskrivning. Fick 28 000 kronor i bidrag för rehabilitering på en anläggning på Kanarieöarna.
Hjälp mot trycksår En rullstolsburen medarbetare vid Holmen Skog sjukskrevs efter problem med trycksår. Centralfonden bidrog med 20 000 kronor till en stårullstol, som avlastar kroppen på de utsatta ställena.
Utbildade tränare Stora Enso i Skoghall erbjuder gruppträning på arbetsplatsen. Fick 15 900 kronor i bidrag för att ge ledarna en instruktörsutbildning som stärker dem i rollen som tränare.
Gick ner i vikt tillsammans På tolv veckor gick 20 deltagare ner 156 kilo tillsammans med hjälp av Viktväktarna. Nu vill gruppen på Stora Enso i Skutskär fortsätta att stötta varandra för att hålla i sin livsstilsförändring. Fick 13 000 kronor i bidrag.
En ny grupp med 32 medarbetare på samma arbetsplats fick 20 200 kronor.
Hälsoplan till alla Alla 900 anställda på Billerud Korsnäs i Gävle erbjuds att delta i en hälsosatsning. Ett frivilligt hälsosamtal, personliga hälsomål och en individuell hälsoplan ingår. En hälsoutvecklare anställs på halvtid. Alla får tillgång till gym där en personlig tränare finns två dagar i veckan. Har beviljats 407 300 kronor.
Men information om hur ni kan söka bidrag finns på centralfonden.se
Tretton skogsmaskinförare ligger på rygg och blundar. De tänker på hur luften fyller deras lungor, och sen pyser ut. Undrar lite vad de håller på med. Lyssnar.
– Rikta medvetenheten ner till dina hälar.
Knäpptyst.
– Fotsulorna… tårna… släpp taget om dina fötter.
Yogainstruktören Carolina Söderberg lotsar skogsarbetarna sakta uppåt genom hela kroppen. De följer hennes lugna instruktioner under en timmes tid. Stretchar låren, andas djupt, gör plats mellan varje tå, aktiverar bålen, ger lite kärlek till sina handleder, försöker vara mjuka i käken. Hon får dem att göra ”nedåtgående hunden”, hitta ”bergspositionen”, och vingla i ”krigare tre”.
–Fan vet om inte lite mer sånt här vore bra, säger Peter Danielsson efteråt.
Under yogapasset i Falun kunde han konstatera att han är fruktansvärt stel. Det verkar som att hela gruppen tycker att yogan var riktigt bra, och inte alls ”sånt där trams” som de hört om förut.
Maskinförarna deltar i en hälsosatsning som Stora Enso drog i gång i mars. Detta efter att många skogsarbetare hade hamnat i den röda varningszonen när resultaten från hälsoundersökningen kom.
De träffas nu för tredje gången för att prova en ny motionsform. Tidigare har de testat kettlebells, cykling, stavgång och bodypump. De har gått på seminarier om kost, motion, stress och alkohol.
Börje Holmblad ångrar inte en sekund att han tackade ja till att delta. Han har framför allt lagt om kosten. Det gamla sockersuget är borta.
– Det var några veckor som det var väldigt jobbigt, men nu har det gått över, säger han.
Det är slut med kaffebröd till mellanmål, i stället kan det bli ett ägg. Han äter mer grönsaker och lägger mer tid på att laga mat från grunden. Det har faktiskt gått väldigt lätt, säger han.
– Jag har mått bra av förändringarna. Det är inget stort. En grej här och en grej där.
Femton kilo har rasat av honom och Börje – och hans fru – sover mycket bättre nu när han har slutat snarka.
Efter lunchen får alla säga några ord om hur det har gått sedan förra träffen. Någons huvudvärk har försvunnit, en annan har haft en dipp, en tredje har kommit i gång med konditionsträning, någons skador har satt käppar i hjulet, en annan har fått hela familjen att äta bättre.
Flera av maskinförarna dras med belastningsproblem i rygg, nacke och axlar. Peter Danielsson märker att det känns bättre när han tränar. Det gjorde han redan innan projektet, men det har varit bra att få prova nya träningsformer, särskilt sådana som han aldrig hade valt att testa själv.
– Yoga var jag faktiskt skeptisk till. Men jag tror att det kan vara något sånt här som jag behöver för att komma vidare med min belastningsproblematik.
Stiftelsen Centralfonden kan bidra med upp till hälften av kostnaden för hälso- och rehabiliteringssatsningar inom skogsbruk och skogsindustri.
Företag och fack söker gemensamt. Företaget måste vara medlem i SLA-skog eller Skogsindustrierna. Anställda ska vara medlemmar i facket, till exempel GS eller Pappers.
Det går att söka för individuell arbetslivsinriktad rehabilitering. Ett exempel är Södra Värö Bruk som fick bidrag för rehabilitering av en arbetstagare efter stroke. Men man kan också få pengar för förebyggande friskvårds-program (se artikel) eller för så kallade arbetsrelaterade hälsoprojekt; om hur man bygger en arbetsplats för ett hållbart arbetsliv.
– Sådana ansökningar efterlyser vi, säger Mårten Ericsson på stiftelsen.
– Vi vill också att fler mindre företag ska söka.