Industriarbetarnas tidning

Maskinförare med fokus på bättre hälsa

2 februari, 2018

Skrivet av

Friskvård.Små förändringar i vardagen kan ha stor betydelse. Det märker Börje Holmblad. Han är en av maskinförarna på Stora Enso som fick chansen att delta i ett hälsoprogram.

Från risk till frisk

  • Stora Ensos hälsoprojekt är ett försök som pågår i ett år.
  • 26 av 46 inbjudna skogsmaskinförare i Mellansverige valde att delta.
  • I början av året gör de en ny hälsoprofil för att se vad försöket gav för resultat. Ser det bra ut kan liknande program införas i hela landet.
  • Projektet delfinansieras av Centralfonden (se  faktan under texten).
Fler genomförda idéer

Individuell hjälp eller en satsning på alla – här är några projekt som har fått bidrag från Centralfonden.

Fimpade rökrummet Setras sågverk i Skutskär ville öka frisknärvaro och allmän hälsa genom att minska andelen rökare. Centralfonden beviljade 40 000 i bidrag till att bygga om rökrummet till gym.

Rehabiliterade mot stress En anställd på Stora Enso i Skoghall, som under lång tid utsatts för stress både privat och på jobbet, var i behov av förebyggande rehabilitering för att undvika en sjukskrivning. Fick 28 000 kronor i bidrag för rehabilitering på en anläggning på Kanarieöarna.

Hjälp mot trycksår En rullstolsburen medarbetare vid Holmen Skog sjukskrevs efter problem med trycksår. Centralfonden bidrog med 20 000 kronor till en stårullstol, som avlastar kroppen på de utsatta ställena.

Utbildade tränare Stora Enso i Skoghall erbjuder gruppträning på arbetsplatsen. Fick 15 900 kronor i bidrag för att ge ledarna en instruktörsutbildning som stärker dem i rollen som tränare.

Gick ner i vikt tillsammans På tolv veckor gick 20 deltagare ner 156 kilo tillsammans med hjälp av Viktväktarna. Nu vill gruppen på Stora Enso i Skutskär fortsätta att stötta varandra för att hålla i sin livsstilsförändring. Fick 13 000 kronor i bidrag.
En ny grupp med 32 medarbetare på samma arbetsplats fick 20 200 kronor.

Hälsoplan till alla Alla 900 anställda på Billerud Korsnäs i Gävle erbjuds att delta i en hälsosatsning. Ett frivilligt hälsosamtal, personliga hälsomål och en individuell hälsoplan ingår. En hälsoutvecklare anställs på halvtid. Alla får tillgång till gym där en personlig tränare finns två dagar i veckan. Har beviljats 407 300 kronor.

Men information om hur ni kan söka bidrag finns på  centralfonden.se

Tretton skogsmaskinförare ligger på rygg och blundar. De tänker på hur luften fyller deras lungor, och sen pyser ut. Undrar lite vad de håller på med. Lyssnar.
– Rikta medvetenheten ner till dina hälar.

Knäpptyst.
– Fotsulorna… tårna… släpp taget om dina fötter.

Yogainstruktören Carolina Söderberg lotsar skogsarbetarna sakta uppåt genom hela kroppen. De följer hennes lugna instruktioner under en timmes tid. Stretchar låren, andas djupt, gör plats mellan varje tå, aktiverar bålen, ger lite kärlek till sina handleder, försöker vara mjuka i käken. Hon får dem att göra ”nedåtgående hunden”, hitta ”bergspositionen”, och vingla i ”krigare tre”.
–Fan vet om inte lite mer sånt här vore bra, säger Peter Danielsson efteråt.

 

Deltagarna har testat olika träningsformer, bland annat kettlebells. Foto: Karin Thoring
Deltagarna har testat olika träningsformer, bland annat kettlebells. Foto: Karin Thoring

Under yogapasset i Falun kunde han konstatera att han är fruktansvärt stel. Det verkar som att hela gruppen tycker att yogan var riktigt bra, och inte alls ”sånt där trams” som de hört om förut.

Maskinförarna deltar i en hälsosatsning som Stora Enso drog i gång i mars. Detta efter att många skogsarbetare hade hamnat i den röda varningszonen när resultaten från hälsoundersökningen kom.

De träffas nu för tredje gången för att prova en ny motionsform. Tidigare har de testat kettlebells, cykling, stavgång och bodypump. De har gått på seminarier om kost, motion, stress och alkohol.

Företagssköterskan Pernilla Carlsten hoppas att Stora Enso ska köra samma hälsosatsning i hela landet. Foto: Karin Thoring
Företagssköterskan Pernilla Carlsten hoppas att Stora Enso ska köra samma hälsosatsning i hela landet. Foto: Karin Thoring

Börje Holmblad ångrar inte en sekund att han tackade ja till att delta. Han har framför allt lagt om kosten. Det gamla sockersuget är borta.
– Det var några veckor som det var väldigt jobbigt, men nu har det gått över, säger han.

Det är slut med kaffebröd till mellanmål, i stället kan det bli ett ägg. Han äter mer grönsaker och lägger mer tid på att laga mat från grunden. Det har faktiskt gått väldigt lätt, säger han.
– Jag har mått bra av förändringarna. Det är inget stort. En grej här och en grej där.

Femton kilo har rasat av honom och Börje – och hans fru – sover mycket bättre nu när han har slutat snarka.

Efter lunchen får alla säga några ord om hur det har gått sedan förra träffen. Någons huvudvärk har försvunnit, en annan har haft en dipp, en tredje har kommit i gång med konditionsträning, någons skador har satt käppar i hjulet, en annan har fått hela familjen att äta bättre.

Flera av maskinförarna dras med belastningsproblem i rygg, nacke och axlar. Peter Danielsson märker att det känns bättre när han tränar. Det gjorde han redan innan projektet, men det har varit bra att få prova nya träningsformer, särskilt sådana som han aldrig hade valt att testa själv.
– Yoga var jag faktiskt skeptisk till. Men jag tror att det kan vara något sånt här som jag behöver för att komma vidare med min belastningsproblematik.

Centralfonden
  • Under 50-talet sattes vinstmedel från skogsindustrin av i Centralfonden. Avkastningen ska användas till rehabilitering, friskvård och hållbart arbetsliv. www.centralfonden.se

 

Mårten Ericsson.
Mårten Ericsson.

Så får ni bidrag till friskvård

Stiftelsen Centralfonden kan bidra med upp till hälften av kostnaden för hälso- och rehabiliteringssatsningar inom skogsbruk och skogsindustri.

Företag och fack söker gemensamt. Företaget måste vara medlem i SLA-skog eller Skogsindustrierna. Anställda ska vara medlemmar i facket, till exempel GS eller Pappers.

Det går att söka för individuell arbetslivsinriktad rehabilitering. Ett exempel är Södra Värö Bruk som fick bidrag för rehabilitering av en arbetstagare efter stroke. Men man kan också få pengar för förebyggande friskvårds-program (se artikel) eller för så kallade arbetsrelaterade hälsoprojekt; om hur man bygger en arbetsplats för ett hållbart arbetsliv.

– Sådana ansökningar efterlyser vi, säger Mårten Ericsson på stiftelsen.
– Vi vill också att fler mindre företag ska söka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Skräddarsydd för jobb på bruket

Skräddarsydd för jobb på bruket

Unga processoperatörer är hett eftertraktade i pappersindustrin. Ett specialutformat gymnasieprogram kortar internutbildningen – men att komma in i laget är fortfarande viktigast.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

Här inne finns sista maskinen för dagstidningspapper

Här inne finns sista maskinen för dagstidningspapper

Hur länge överlever det inhemska dagstidningspapperet? I dag finns bara en maskin kvar i Sverige som tillverkar det. DA har besökt Hylte.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.