Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid
Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.
Industriarbetarnas tidning
6 mars, 2018
Skrivet av Anna Julius
Övervakningsregler Har arbetsgivaren satt upp en kamera som ser dig när du jobbar? Får man verkligen det? Vi reder ut vad som gäller.
JA!
I ett utrymme där personer inte ska vistas och det finns värdefulla saker och har förekommit stölder.
NEJ!
I ett omklädningsrum – oavsett situation – är integritetsskyddet starkt.
NJA …
Nästan alla andra fall faller inom en gråskala eftersom intressen ska vägas mot varandra.
Det ska finnas starka skäl för att sätta upp en kamera på arbetsplatsen. Två intressen ska vägas mot varandra: Ditt intresse av integritet ställs mot arbetsgivarens behov av att övervaka.
Ett sådant behov skulle kunna vara att det förekommit stölder. Men arbetsgivaren måste först ha testat andra åtgärder för att komma till rätta med problemet, kanske ett inbrottslarm.
Har man kameraövervakning ska den begränsas så mycket det går. Man får inte övervaka större ytor än nödvändigt, och förekommer problemen bara på nätterna ska man inte övervaka på dagen.
Om ni har en kamera på arbetsplatsen som du är tveksam till om den är tillåten, kan du (eller facket) be arbetsgivaren redogöra för avvägningarna som gjorts. Arbetsgivaren ska dokumentera ändamålen med övervakningen.
Tycker du att kameran satts upp i strid mot reglerna, kan du anmäla till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet. De har dock inte möjlighet att ta sig an alla fall.
Att filma utan att informera om det är brottsligt. Har arbetsgivaren en dold kamera kan du polisanmäla det.
Den 25 maj 2018 skrotas kameraövervakningslagen och ersätts med nya bestämmelser. Enligt förslaget till ny lag ska kameraövervakning alltid MBL-förhandlas. Så är det i vissa avtal nu. I övrigt kommer det fortfarande att vara en avvägning mellan integritet och övervakningsbehov som avgör.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.