Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras
Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.
Industriarbetarnas tidning
Dålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. Det var den centrala frågan på IF Metalls frukostseminarium på internationella kvinnodagen.
– Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.
I dag, på den internationella kvinnodagen den 8 mars, höll IF Metall frukostseminarium för att bredda samtalet om sexuella trakasserier till en diskussion om kvinnors arbetssituation inom industrin. Den fråga som dominerade samtalet var att bristande jämställdhet även leder till att kvinnor drabbas av belastningsskador i större utsträckning än män.
I panelen fanns representanter från olika arbetsplatser, facket och forskningssidan. En av dem var Svend-Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap och belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle.
Han berättade att det finns stora skillnader mellan hur män och kvinnor fördelas på olika arbetsuppgifter på samma arbetsplats. Detta är ett problem om man vill komma till rätta med belastningsskador eftersom de hänger ihop med monotona och repetitiva arbetsmoment. Och var kvinnor i produktionskedjan hamnar hänger tätt ihop med uppfattningen om vad kvinnor klarar av, något som även låser dem vid vissa uppgifter.
– Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bull shit. Det är attityden som måste förändras, säger Svend-Erik Mathiassen.
Marianne Sund, klubbordförande på tvätteriföretaget Berendsen i Ockelbo, Marianne Sund ingick också i panelen. Hon bekräftade Svend-Erik Mathiassen och forskningens bild av att kvinnornas arbetsuppgifter ofta är mer enformiga än mäns och av att det handlar om attityder. Det är hon själv som fått ta initiativet för att komma bort från de mest repetitiva arbetsuppgifterna på sin arbetsplats.
– Men jag fick kämpa, konstaterar hon.
Marianne Sund berättade också hur hon sett hur attityder även kan förskjutas. När det kommer in arbetskraft från andra kulturer har de fått ta de enklare uppgifterna i produktionen.
Om en man och en kvinna gör samma uppgift så belastats kvinnan i större utsträckning, säger Svend-Erik Mathiassen. Han är noga med att framhålla att det inte beror på en biologisk skillnad, något som forskningen tittat på utan om andra faktorer, som att arbetsstationerna inteär anpassade till kvinnors längd.
– I industriyrkena är skillnaden i hälsa mellan män och kvinnor större än inom andra yrkeskårer. Andelen kvinnor som har ont är högre, ungefär dubbelt så många kvinnor har besvär som män, säger han.