Industriarbetarnas tidning

Brist på jämställdhet drabbar även kroppen

8 mars, 2018

Dålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. Det var den centrala frågan på IF Metalls frukostseminarium på internationella kvinnodagen.

– Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.

I dag, på den internationella kvinnodagen den 8 mars, höll IF Metall frukostseminarium för att bredda samtalet om sexuella trakasserier till en diskussion om kvinnors arbetssituation inom industrin. Den fråga som dominerade samtalet var att bristande jämställdhet även leder till att kvinnor drabbas av belastningsskador i större utsträckning än män.

I panelen fanns representanter från olika arbetsplatser, facket och forskningssidan. En av dem var Svend-Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap och belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle.

Han berättade att det finns stora skillnader mellan hur män och kvinnor fördelas på olika arbetsuppgifter på samma arbetsplats. Detta är ett problem om man vill komma till rätta med belastningsskador eftersom de hänger ihop med monotona och repetitiva arbetsmoment. Och var kvinnor i produktionskedjan hamnar hänger tätt ihop med uppfattningen om vad kvinnor klarar av, något som även låser dem vid vissa uppgifter.

– Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bull shit. Det är attityden som måste förändras, säger Svend-Erik Mathiassen.

Marianne Sund, klubbordförande på tvätteriföretaget  Berendsen i Ockelbo, Marianne Sund ingick också i panelen.  Hon bekräftade Svend-Erik Mathiassen och forskningens bild av att kvinnornas arbetsuppgifter ofta är mer enformiga än mäns och av att det handlar om attityder. Det är hon själv som fått ta initiativet för att komma bort från de mest repetitiva arbetsuppgifterna på sin arbetsplats.

– Men jag fick kämpa, konstaterar hon.

Marianne Sund berättade också hur hon sett hur attityder även kan förskjutas. När det kommer in arbetskraft från andra kulturer har de fått ta de enklare uppgifterna i produktionen.

Om en man och en kvinna gör samma uppgift så belastats kvinnan i större utsträckning, säger Svend-Erik Mathiassen. Han är noga med att framhålla att det inte beror på en biologisk skillnad, något som forskningen tittat på utan om andra faktorer, som att arbetsstationerna inteär anpassade till kvinnors längd.

– I industriyrkena är skillnaden i hälsa mellan män och kvinnor större än inom andra yrkeskårer. Andelen kvinnor som har ont är högre, ungefär dubbelt så många kvinnor har besvär som män, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Nu blir tvätteriet forsknings­projekt

Nu blir tvätteriet forsknings­projekt

På Berendsen i Ockelbo ska arbetsrotationen bli ännu bättre. Det ska ett nytt forskningssamarbete mellan tvätteriet och Högskolan i Gävle se till.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

”Folk som fastnade mellan valsarna”

”Folk som fastnade mellan valsarna”

Klämskador mellan rullande valsar, armar som krossas, fingrar som går av. År efter år sker liknande olyckor på plastföretaget Trioworld i Smålandsstenar. Till och med huvudskyddsombudet har blivit av med två fingrar.

”Många känner en press”

”Många känner en press”

Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band.
”Det är en gammal fabrik och svårt att komma åt”, säger huvudskyddsombudet Emil Jonsson.

”Det var så jävla dumt”

”Det var så jävla dumt”

När stålarbetaren Dennis låg på sjukhuset kom tre läkare in med borstar i händerna. Den brännskadade huden behövde borstas rent från sand och stål.
”Det var den värsta smärtan. Då var jag beredd att amputera skiten”, säger han.

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Sedan de kvinnliga skyddsombuden skapade ett eget nätverk är tonen en annan.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.