(UPPDATERAD)Hovrättsrättegången om Nordkalk har nu dragit i gång. Gustaf Seppelin Solli är på plats med sina föräldrar i Umeå liksom Johan Löfroths familj.
– Kommer det bli Högsta Domstolen också? frågar sig de anhöriga.
Olyckan och rättvisan
1 november 2011 fick firmor i flera led i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk skötte driften av anläggningen. Entreprenörerna blev tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 small det. Frätande kalk strömmade ut på Johan och Gustaf som stod närmast hålet. Johan Löfroth, 23 år, fick in den heta ångan i lungorna och dog senare av skadorna.
Tre personer delgavs misstanke om brott fyra år efter dödsolyckan. Åklagaren ändrade sig sedan. Endast Nordkalk och en chef vid företaget åtalades.
1 mars 2017 dömdes Nordkalk och chefen för grovt arbetsmiljöbrott i Luleå tingsrätt. Omkring 30 vittnen hördes under rättegången. Domen överklagades. Nu ska hovrätten säga sitt, förhandlingarna avslutas den 26 april.
Den i tingsrätten dömda före detta platschefen är med på videolänk från Luleå. Han sitter ensam vid ett ovalt bord, rak i ryggen och allvarlig.
– Han har ett gott hjärta i grunden, viskar Gustafs mamma Carina Seppelin som gärna sett fler chefer i rätten.
Läs också: Därför fälldes Nordkalk i tingsrätten
Det är glest med folk i Hovrätten för övre Norrland, inte som i tingsrätten då en stor skara fick följa rättegången från ett annat rum på grund av platsbrist.
Men så har det också gått lång tid sedan olyckan – sju år till hösten. Johan Löfroth skulle ha varit 30 år om han fått leva. Och Gustaf Seppelin Sollis mamma minns hur lillsonen Viktor gick på sexårs och nu snart är tonåring.
– En hel uppväxt och vi sitter fortfarande här, säger hon innan rättegången drar igång.
Åklagare Stig Andersson inleder rättegången med att gå igenom lagstiftningen och återigen trycka på Nordkalks ansvar för arbetsstället där olyckan inträffade. Han stannar länge vid delegationshandlingarna som visar vilka i Nordkalks chefsled som hade ansvaret för arbetsmiljön.
Hovrätten i Umeå är egentligen en repris av tingsrätten. Inga nya vittnen har kallats och efter första rättegångsdagen stängs dörrarna och rätten – tre juristdomar och två nämndemän – ska resten av tiden sitta själva och lyssna på vittnesmålen från Luleå i fjol. Först den 26 april avslutas rättegången och parterna kommer till Umeå igen för slutpläderingar.
Gustaf Seppelin Solli läser sin bästa kompis meddelande i mobilen:
”Gå in och ta plats i rättvisans palats.”
Med honom till hovrätten följde den här gången hans föräldrar och hunden Harry, som väntade i bilen.
Johan Löfroths familj gick upp före fyra i morse för att hinna med bil från Piteå till rättegången i Umeå
– Jag hoppas på någon slags avslut nu, säger pappa Lars-Erik Löfroth i pausen tyngd efter en detaljerad beskrivning av sonens skador under åklagarens sakframställan.
När Nordkalks advokater tar vid efter åklagaren kommer de att tala för att de drabbade arbetarna hade sina egna arbetsgivare, entreprenörsfirmor med arbetsmiljöansvar för sin egen personal.
Inför rättegången frågar Gustaf Seppelin Solli om deras fall kommer att gå ända upp Högsta domstolen. Åklagaren utesluter inte det. Han driver det vidare om det blir en friande dom, säger han till DA inför rättegången.
– Men målen som hamnar i HD är få, säger Stig Andersson.
Nordkalk anser att det är en principiellt viktig fråga då arbetsförhållandet beställare och entreprenör är mer regel än undantag i arbetslivet i dag. Företagets kommunikationschef Eva Feldt sitter med och lyssnar även i Umeå. Hon beklagar att prövningen innebär ytterligare lidande för de inblandade.
– Men vi behöver ett tydligare regelverk på området. Det är ett viktigt led i att förbättra arbetsmiljön och minska olyckorna på många arbetsplatser, säger hon inför rättegången.