Industriarbetarnas tidning

Nordkalk: ”Ansvaret ligger på entreprenörerna”

10 april, 2018

Skrivet av

(UPPDATERAD) Allt ansvar läggs på Nordkalk. Fel, anser företagets advokat Robert Lakatos. Entreprenörerna var inga bemanningsbolag, hävdar han.

När det under eftermiddagen var Nordkalks tur i hovrätten tryckte advokaterna som väntat ännu hårdare på arbetsförhållandet när olyckan inträffade 2011.

– Ingen av de här firmorna bedriver verksamhet som hyr ut arbetskraft. De var entreprenörer. Inte bemanningsbolag, säger advokat Robert Lakatos.

Läs också: Därför fälldes Nordkalk i tingsrätten

Han hänvisar till entreprenörsfirmornas årsredovisningar där det framgår.

– När hovrätten lyssnar till vittnesmålen kommer ni att få höra att de här bolagen hade ett flertal kunder inom tung industri, var väl förtrogna med SSAB:s område och hade baracker där, fortsätter advokaten.

Nordkalk fakturerade Empower, som omsättningsmässigt är ungefär lika stort som Nordkalk. Nordkalks advokat hävdar att Empowers arbetsledare skulle ha sett till så att Gustaf Seppelin Solli och de andra som jobbade den natten hade skyddsutrustning och använde den.

Den tidigare platschefen, som dömdes för vållande till annans död i av tingsrätten, sitter allt jämt knäpptyst och stilla på videolänk från Luleå, iklädd mörk kostym. Hans försvarare, Jan Wennerbrandt, tar vid efter Nordkalks advokat.

– Min klient vill inte springa ifrån sitt ansvar, säger han.

Däremot undrar den före detta platschefen varför bara hans arbetsmiljöansvar prövas i rätten. Han hade fått delegation från sin överordnade chef på Nordkalk och hade i sin tur delegerat ner arbetsmiljöansvaret till chefen under honom på anläggningen.

– Delegationshandlingar gäller nedåt såväl som uppåt, säger försvarsadvokat Jan Wennerbrandt.

Efter parternas sakframställan är första rättegångsdagen över. Fram till den 26 april, då slutpläderingarna hålls, kommer rätten sitta själva och lyssna till de bandade vittnesmålen i tidigare instans.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Nordkalk överklagar Gustaf-domen

Nordkalk överklagar domen för kalkolyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Företaget går emot tingsrättens bedömning att de drabbade var inhyrda och att arbetsmiljöansvaret låg hos Nordkalk.

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

Ensidigt drev mot Nordkalk enligt försvaret

Nordkalk har fått hela skulden för det som gick fel, trots att ansvaret låg på andra, menar försvaret. Deras slutplädering fick avsluta rättegången. Dom meddelas den första mars.

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Gustaf Seppelin Solli är fortfarande förbannad på Nordkalk och tycker att straffet som åklagaren yrkar på är för mesigt. – Jag kommer alltid att bära det här med mig.

”Platsledningen borde ha insett riskerna”

Efter tio dagar är Nordkalkrättegången inne på sitt avslut. Kammaråklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Nordkalks dåvarande platschef.

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Olyckan på Nordkalk i Luleå är ett tydligt exempel på hur uppluckringen av arbetsgivarens ansvar kan få ödesdigra konsekvenser”, skriver Ali Esbati, V, och vill bland annat införa lag på att företaget som tar in underleverantörer är ansvarigt för säkerheten, se fler inspektioner och krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

”Varmt är bara förnamnet”

”Varmt är bara förnamnet”

Mehmet Arpaci var det första vittnet som framträdde vid Nordkalkrättegången. Han berättar hur han fick order om att rengöra kalkugnen utan att veta vad han gjorde och utan riktig skyddsutrustning.

”Nordkalk gav inga instruktioner”

”Nordkalk gav inga instruktioner”

Åklagaren anser att Nordkalk på flera sätt grovt bröt mot lagen under olycksnatten för drygt fem år sedan. Nordkalk förnekar anklagelserna i en rättegång som ibland blir mycket känsloladdad.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.