Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna
Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.
Industriarbetarnas tidning
5 april, 2018
Skrivet av Marie Edholm
ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag. Här får nästan alla jobb efter utbildningen.
– Fredrik! Min bror. Iyad Ben Khadra kommer gående med stora kliv och slår armarna om Fredrik Johansson.
De lärde känna varandra förra året på arbetsmarknadsutbildningen i industriellt trähusbyggande, som stiftelsen Träcentrum driver i Eksjö. Fredrik Johansson är ansvarig för utbildningen.
”Mina kompisar rådde mig att gå den här utbildningen. Jag har haft tur som har träffat Fredrik. Min bror.”
Fabriken där Iyad Ben Khadra jobbar invigdes av Eksjöhus för bara några månader sedan. Än så länge är det rätt tomt i den stora produktionshallen, men när allt är på plats ska runt 80 anställda bygga 250 modulhus här varje år.
I dag är de runt tio anställda som trimmar in och bygger upp produktionen bit för bit. Det passar Iyad Ben Khadra perfekt.
– Jag vill börja från noll i fabriken, vara med från början.
– Mina kompisar rådde mig att gå den här utbildningen. Jag har haft tur som har träffat Fredrik. Min bror, säger han och klappar om honom igen.
Han är palestinier, men född och uppvuxen i Syrien. Där drev han två företag – ett fastighetsmäkleri och en möbel- och inredningsfirma. För fyra år sedan kom han och familjen till Sverige. Hans fru fick jobb som gymnasielärare, men själv tvingades han släppa sina planer på att fortsätta som mäklare. Det krävde studier på universitetet, trots att han redan läst flera år i Syrien.
Träcentrum i Nässjö driver flera olika utbildningar för att förse träindustrin med utbildad arbetskraft. Arbetsmarknads-
utbildningen i närliggande Eksjö är ganska ny, och togs fram för att passa just det industriella trähusbyggandet, där det mesta av huset byggs färdigt inne på fabriken. Utbildningen är också anpassad efter att nästan alla elever är nya i Sverige.
– Vi har svenska elever också. De kan hoppa över vissa moment, men får mer av något annat som de behöver, säger Fredrik Johansson.
”Jag kände igen verktygen och materialen, jag visste hur vägg- och golvlinjen fungerade, visste vad takkassett och bjälklag är och kunde köra en travers.”
Ryktet om Träcentrums utbildningar har spridit sig. Senast var över 60 personer intresserade av de 20 platser som fanns i Eksjö. Nästan alla får jobb direkt efter utbildningen, ofta på företaget där de har sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL).
Iyad Ben Khadra gjorde APL på Hjältevadshus.
– Efter fyra dagar frågade de om jag ville bli anställd. Men jag ville göra klart praktiken först.
Att de ville anställa tror han beror på att de märkte att han hade lärt sig vad som krävs.
– Jag kände igen verktygen och materialen, jag visste hur vägg- och golvlinjen fungerade, visste vad takkassett och bjälklag är och kunde köra en travers.
Dagen efter praktiken anställdes han på Hjältevadshus. Men sedan sökte han sig till Eksjöhus och den alldeles nya husfabriken. Från skolan som ligger tvärs över gatan hade han sett den växa fram.
– Jag såg när de tog det första spadtaget. Jag ville hit redan då.
Fredrik Johansson har jobbat både i produktionen och som produktionsledare på Myresjöhus. När Träcentrum behövde en ansvarig för den nya utbildningen i Eksjö sökte han sig dit.
– Utbildningen är skräddarsydd efter behoven
i husbranschen och vad de vill att eleverna ska kunna.
De flesta som går här har kommit till Sverige de senaste åren. Jag är inte orolig för deras yrkeskunskaper när de går ut. Däremot för att de kan ha svårt att förstå det sociala samspelet på en arbetsplats.
Därför känns det tryggt att vi har Carl Karam som fungerar som en bro mellan företagarna och eleverna. Han talar arabiska och lär dem de oskrivna reglerna som kan vara svåra för dem att själva förstå. Det ingår i utbildningen, säger Fredrik Johansson.