Industriarbetarnas tidning

Utbildningen som ger jobb direkt

5 april, 2018

Skrivet av

ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag. Här får nästan alla jobb efter utbildningen.

Träcentrum i Nässjö

  • Stiftelse bildad av 37 företag i träindustrin 1991.
  • Jobbar för utveckling och tillväxt av svensk träindustri.
  • Driver utbildningar på högstadie- gymnasie- och högskolenivå, skräddarsyr utbildningar och har arbetsmarknadsutbildningar.
  • 16 av 18 elever som gick ut trähusutbildningen i december 2017 fick jobb.

– Fredrik! Min bror. Iyad Ben Khadra kommer gående med stora kliv och slår armarna om Fredrik Johansson.

De lärde känna varandra förra året på arbetsmarknadsutbildningen i industriellt trähusbyggande, som stiftelsen Träcentrum driver i Eksjö. Fredrik Johansson är ansvarig för utbildningen.

”Mina kompisar rådde mig att gå den här utbildningen. Jag har haft tur som har träffat Fredrik. Min bror.”

Fabriken där Iyad Ben Khadra jobbar invigdes av Eksjöhus för bara några månader sedan. Än så länge är det rätt tomt i den stora produktionshallen, men när allt är på plats ska runt 80 anställda bygga 250 modulhus här varje år.

I dag är de runt tio anställda som trimmar in och bygger upp produktionen bit för bit. Det passar Iyad Ben Khadra perfekt.

– Jag vill börja från noll i fabriken, vara med från början.

Iyad Ben Khadra fick jobb ett stenkast från skolan. Foto: David Lundmark
Iyad Ben Khadra fick jobb ett stenkast från skolan. Foto: David Lundmark

– Mina kompisar rådde mig att gå den här utbildningen. Jag har haft tur som har träffat Fredrik. Min bror, säger han och klappar om honom igen.

Han är palestinier, men född och uppvuxen i Syrien. Där drev han två företag – ett fastighetsmäkleri och en möbel- och inredningsfirma. För fyra år sedan kom han och familjen till Sverige. Hans fru fick jobb som gymnasielärare, men själv tvingades han släppa sina planer på att fortsätta som mäklare. Det krävde studier på universitetet, trots att han redan läst flera år i Syrien.

Träcentrum i Nässjö driver flera olika utbildningar för att förse träindustrin med utbildad arbetskraft. Arbetsmarknads-
utbildningen i närliggande Eksjö är ganska ny, och togs fram för att passa just det industriella trähusbyggandet, där det mesta av huset byggs färdigt inne på fabriken. Utbildningen är också anpassad efter att nästan alla elever är nya i Sverige.

– Vi har svenska elever också. De kan hoppa över vissa moment, men får mer av något annat som de behöver, säger Fredrik Johansson.

”Jag kände igen verktygen och materialen, jag visste hur vägg- och golvlinjen fungerade, visste vad takkassett och bjälklag är och kunde köra en travers.”

Ryktet om Träcentrums utbildningar har spridit sig. Senast var över 60 personer intresserade av  de 20 platser som fanns i Eksjö. Nästan alla får jobb direkt efter utbildningen, ofta på företaget där de har sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL).

Iyad Ben Khadra gjorde APL på Hjältevadshus.

– Efter fyra dagar frågade de om jag ville bli anställd. Men jag ville göra klart praktiken först.

Att de ville anställa tror han beror på att de märkte att han hade lärt sig vad som krävs.

– Jag kände igen verktygen och materialen, jag visste hur vägg- och golvlinjen fungerade, visste vad takkassett och bjälklag är och kunde köra en travers.

Dagen efter praktiken anställdes han på Hjältevadshus. Men sedan sökte han sig till Eksjöhus och den alldeles nya husfabriken. Från skolan som ligger tvärs över gatan hade han sett den växa fram.

– Jag såg när de tog det första spadtaget. Jag ville hit redan då.

 

Ordning på utrustningen. De flesta har gått hem för dagen från utbildningen i Eksjö. Foto: David Lundmark
Ordning på utrustningen. De flesta har gått hem för dagen från utbildningen i Eksjö. Foto: David Lundmark

”De lär sig oskrivna regler”

Fredrik Johansson är ansvarig för utbildningen. Foto: David Lundmark

Fredrik Johansson har jobbat både i produktionen och som produktionsledare på Myresjöhus. När Träcentrum behövde en ansvarig för den nya utbildningen i Eksjö sökte han sig dit.

– Utbildningen är skräddarsydd efter behoven
i husbranschen och vad de vill att eleverna ska kunna.

De flesta som går här har kommit till Sverige de senaste åren. Jag är inte orolig för deras yrkeskunskaper när de går ut. Däremot för att de kan ha svårt att förstå det sociala samspelet på en arbetsplats.

Därför känns det tryggt att vi har Carl Karam som fungerar som en bro mellan företagarna och eleverna. Han talar arabiska och lär dem de oskrivna reglerna som kan vara svåra för dem att själva förstå. Det ingår i utbildningen, säger Fredrik Johansson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

När får jag svar om ledigheten?

En läsare vill söka ledigt för studier, och undrar om hen bör ansöka varje termin. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Det är på golvet man lär sig. Det vet elevern­a Martin Gunnarsson och Josua Mattsson på Rottneros sulfatfabrik i Vallvik – två snart färdigutbildade processoperatörer.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

Så lätt är det att skaffa truckkort

Så lätt är det att skaffa truckkort

Kan man verkligen skaffa truckkort på bara ett par timmar? DA tog reda på det.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Får jag schemaläggas när jag pluggar?

Jag är delvis tjänstledig på grund av studier, men jobbar tolv timmar i veckan. Min arbetsgivare schemalägger mig på mina skoltider trots att jag säger att det inte fungerar för mig. Får hon göra så?

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.