Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Var tredje industriutbildning utan behörighet

Var tredje arbetsmarknadsutbildning i industriteknik saknar behörighet att utfärda diplom för svetsning.

2015 handlade Arbetsförmedlingen upp industriteknikutbildningar på 52 olika orter i Sverige. Bland de krav som myndigheten ställde på leverantörerna fanns att svetsutbildningen ska utföras enligt internationella riktlinjer, så kallad IIW-standard. Det är bara företag som har godkänts av branschorganisationen Svetskommissionen som har tillstånd att starta så kallade IW-kurser.

När Dagens Arbete går igenom listan över de utbildningar som köptes upp senast, visar det sig att 17 av 52 utbildare efter drygt två år fortfarande inte är godkända. Det innebär att de inte heller kan utfärda IW-diplom – som visar att deltagarna har klarat av kursen och kunskapsmålen – något som är utbildningens främsta mål enligt avtalen.

Lernia, som är den största leverantören av industriteknikutbildningar, saknar ett godkännande på 10 av 29 orter. Utbildningen kan ändå bedrivas enligt IIWs riktlinjer, svarar Hans-Otto Halvorsen, ansvarig för vuxenutbildning på Lernia. Han säger att det finns lärare med rätt kompetens på plats och andra krav uppfylls också.

– Då är det Lernia som ska initiera ett godkännande och det har vi missat på några orter.

– Det är en brist i våra rutiner som kommer att åtgärdas skyndsamt.

Endast på en av orterna saknas rätt kompetens, enligt Hans-Otto Halvorsen, och det beror på lärarbrist.

– Vi försöker rekrytera och certifiera dem så snabbt som möjligt, något vi för en dialog med Arbetsförmedlingen om.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om att Arbetsförmedlingen har inlett en granskning av varför inte en enda svetselev i Halmstad fick ett IW-diplom på över två år.

Det här ska inte vara möjligt framöver. Nu ska Arbetsförmedlingen kontrollera att behörigheten finns senast fyra månader efter att de nya avtalen tecknas.

På Arbetsförmedlingen har man centralt blivit varse om att IW-tillstånd saknas på många orter. Lars Forsberg är ansvarig för den senaste upphandlingen och har inlett en uppföljning av avtalen.

Lever leverantören upp till avtalet om de inte är godkända som IW-utbildare?

– Både ja och nej. De kan bedriva utbildningen enligt IIW:s regler. Men skulle Arbetsförmedlingen kräva att en deltagare ska få IW-diplom så klarar de inte det.

Just nu jobbar Lars Forsberg med en ny upphandling av utbildningar i industriteknik och har skärpt kravet på behörighet.

– Nu har vi infört ett krav att de ska visa upp att de har behörighet inom fyra månader efter att avtalet tecknas.

 

Läs mer:


me@da.se

1Kommentarer

Mikael Blasiak:

Vad är det för flummigt 70-tals hippiesvar att leverantören både lever upp till OCH inte lever upp till avtalet med AF?
Svaret är enkelt: leverantören lever INTE upp till avtalet om den inte är en godkänd IW-utbildare.
Det står klart och tydligt i upphandlingsavtalet att leverantören SKALL vara godkänd IW-utbildare.
Obehöriga leverantörer borde inte få teckna avtal med AF.

Men jag förstår varför frågan är obekväm och att inte alla leverantörer har haft en lika fördelaktig ”dialog” med Arbetsförmedlingen.
Dessa borde, med all rätt, bli ordentligt upprörda när det framkommer lite fler konkreta detaljer av vad”dialogen” mellan AF och Lernia har inneburit…

……”Stay tuned….”

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Stora brister i Lernias yrkesutbildning Liljeholmen

YrkesutbildningTrots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

1

Stopp för nya deltagare på industriutbildningar

Efter DA:s granskning stoppar Arbetsförmedlingen nya elever till industriteknikutbildningen på 13 orter. Om de fyra utbildningsföretagen inte kan visa att man har tillräckligt bra svetsutbildning sägs avtalen upp.

1

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Nu skärps kraven på industriutbildningar

Arbetsförmedlingen skärper kraven när man nu köper upp ny industriutbildning: 60 procent av deltagarna ska klara kunskapstestet i slutet av utbildningen. För dåliga resultat kan leda till förlorat uppdrag.

2

Kompetensbrist – en överlevnadsfråga för industrin

Debatt”Tre av fyra teknikindustriföretag måste anpassa sin verksamhet efter bristen på kompetens. Det behövs bättre samverkan mellan kommuner, utbildningsanordnare och företag och bättre kompetensutveckling för anställda”, skriver sex tunga företrädare för fack, industri och forskning. 

2

Hård prispress i industriutbildningen

Priset på arbetsmarknadsutbildningar har pressats, men varierar kraftigt i landet. En vecka på industriteknikutbildning kan kosta 4 800 kronor på en ort och 1 780 på en annan. Statliga Lernia prispressar mest.

1

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

DebattAtt privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

2

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

”Sluta sprida fel fakta”

DEBATT”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

2

Bara varannan elev nöjd med industriutbildningen

Inte ens hälften av de som deltar i en industriteknisk arbetsmarknadsutbildning tycker att den motsvarar förväntningarna, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

”Matchningen måste förbättras”

DEBATTArbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

2

”Stort behov av social kompetens”

DA MÖTERVåga fråga i stället för att låtsas att du kan. Kom i tid. Ta instruktioner från kvinnor. Carl Karam jobbar på Träcentrum Nässjö och Eksjö med att rusta blivande industri­arbetare med svensk social kompetens.

”Handlade bara om att få in pengar”

Staffan Lahti är en erfaren svetslärare men för två år sedan fick han nog. Prispressen gjorde utbildningen undermålig: "Man svetsar med tunn plåt och billigaste tråden. När de sedan kommer ut och ska pinnsvetsa en balk vet de inte hur man gör"

Svetskommissionen vill höja nivån

Svetskommissionens Elisabeth Egerblom tycker att det borde finnas en lägsta nivå på vad en utbildning kostar och vill ha högst 12 elever i varje klass.

”Yrkeshögskolan är en förebild”

DEBATTFöretag måste samverka mer för att hitta vilken kompetens som saknas och kommuner behöver samarbeta bättre, för att kommunal arbetsmarknadsutbildning ska ge bättre resultat, skriver Henrik Smedmark, utbildningschef på Trä- och Möbelföretagen.

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

Debatt”Arbetsmarknadsministerns utbildningsstrategi är farlig i lågkonjunktur. Kommunal vuxenutbildning och traditionell arbetsmarknadsutbildning måste komplettera varandra, skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

C och M: ”Lägg ner ­Arbets­förmedlingen”

Låt andra ta över Arbets­förmedlingens uppdrag och ge mer betalt till de som lyckas få arbetslösa i jobb. Så ska resul­taten förbättras, menar Moderaterna och Centerpartiet.

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.