Industriarbetarnas tidning

Var tredje industri­utbildning utan behörighet

4 april, 2018

Skrivet av

Var tredje arbetsmarknadsutbildning i industriteknik saknar behörighet att utfärda diplom för svetsning.

2015 handlade Arbetsförmedlingen upp industriteknikutbildningar på 52 olika orter i Sverige. Bland de krav som myndigheten ställde på leverantörerna fanns att svetsutbildningen ska utföras enligt internationella riktlinjer, så kallad IIW-standard. Det är bara företag som har godkänts av branschorganisationen Svetskommissionen som har tillstånd att starta så kallade IW-kurser.

När Dagens Arbete går igenom listan över de utbildningar som köptes upp senast, visar det sig att 17 av 52 utbildare efter drygt två år fortfarande inte är godkända. Det innebär att de inte heller kan utfärda IW-diplom – som visar att deltagarna har klarat av kursen och kunskapsmålen – något som är utbildningens främsta mål enligt avtalen.

Lernia, som är den största leverantören av industriteknikutbildningar, saknar ett godkännande på 10 av 29 orter. Utbildningen kan ändå bedrivas enligt IIWs riktlinjer, svarar Hans-Otto Halvorsen, ansvarig för vuxenutbildning på Lernia. Han säger att det finns lärare med rätt kompetens på plats och andra krav uppfylls också.

– Då är det Lernia som ska initiera ett godkännande och det har vi missat på några orter.

– Det är en brist i våra rutiner som kommer att åtgärdas skyndsamt.

Endast på en av orterna saknas rätt kompetens, enligt Hans-Otto Halvorsen, och det beror på lärarbrist.

– Vi försöker rekrytera och certifiera dem så snabbt som möjligt, något vi för en dialog med Arbetsförmedlingen om.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om att Arbetsförmedlingen har inlett en granskning av varför inte en enda svetselev i Halmstad fick ett IW-diplom på över två år.

Det här ska inte vara möjligt framöver. Nu ska Arbetsförmedlingen kontrollera att behörigheten finns senast fyra månader efter att de nya avtalen tecknas.

På Arbetsförmedlingen har man centralt blivit varse om att IW-tillstånd saknas på många orter. Lars Forsberg är ansvarig för den senaste upphandlingen och har inlett en uppföljning av avtalen.

Lever leverantören upp till avtalet om de inte är godkända som IW-utbildare?

– Både ja och nej. De kan bedriva utbildningen enligt IIW:s regler. Men skulle Arbetsförmedlingen kräva att en deltagare ska få IW-diplom så klarar de inte det.

Just nu jobbar Lars Forsberg med en ny upphandling av utbildningar i industriteknik och har skärpt kravet på behörighet.

– Nu har vi infört ett krav att de ska visa upp att de har behörighet inom fyra månader efter att avtalet tecknas.

En kommentar till “Var tredje industri­utbildning utan behörighet

  • Vad är det för flummigt 70-tals hippiesvar att leverantören både lever upp till OCH inte lever upp till avtalet med AF?
    Svaret är enkelt: leverantören lever INTE upp till avtalet om den inte är en godkänd IW-utbildare.
    Det står klart och tydligt i upphandlingsavtalet att leverantören SKALL vara godkänd IW-utbildare.
    Obehöriga leverantörer borde inte få teckna avtal med AF.

    Men jag förstår varför frågan är obekväm och att inte alla leverantörer har haft en lika fördelaktig ”dialog” med Arbetsförmedlingen.
    Dessa borde, med all rätt, bli ordentligt upprörda när det framkommer lite fler konkreta detaljer av vad”dialogen” mellan AF och Lernia har inneburit…

    ……”Stay tuned….”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.