Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

31 maj, 2018

Diskrimineringslagen.Jag har läst i Dagens Arbete att arbetsgivaren ska ta hänsyn så att man ska kunna förena familjeliv med arbete, detta enligt diskrimineringslagen. Men min arbetsgivare säger att det inte stämmer utan hävdar att det inte finns någon sådan lag, och vill därmed inte ta hänsyn till barn och familj när det gäller arbetstider. Vilka regler är det som gäller egentligen?

Svar: Arbetsgivaren har fel. Enligt 3 kapitlet 5 § diskrimineringslagen ska arbetsgivaren aktivt arbeta för att såväl kvinnliga som manliga arbetstagare kan förena föräldraskap och förvärvsarbete. Exempel på åtgärder som kan användas är att begränsa övertid eller arbete på obekväm arbetstid. 

Andra exempel kan vara att använda sig av flextid eller individuell anpassning av arbetstiden. En arbetsgivare som inte följer lagens regler om aktiva åtgärder kan bli skyldig att betala ett vite till staten.

Det kan även nämnas att det i föräldraledighetslagen finns ett förbud att missgynna någon för att denne har tagit ut föräldraledighet. Sker det kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

Henric Ask
Jurist

Undra du också över något?

Skicka din fråga till fraga@da.se

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Ingår middag när jag jobbar över?

Ingår middag när jag jobbar över?

Har man rätt till någon form av måltid på jobbet när man arbetar planerad övertid, på till exempel en lördag?, frågar en läsare.

Får chefen beordra övertid via sms?

Får chefen beordra övertid via sms?

Kan företaget begära övertid via sms eller via de anställdas privata e-postadresser? Juristen Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Får de ställa sådana frågor?

Anställningsintervju Jag har läst en annons där de kräver de arbetssökande på informationen om deras etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Får man enligt lagen ställa sådana frågor till de intervjuade? Uppgifter om etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter är enligt dataskyddsförordningen så kallade känsliga personuppgifter. Utgångspunkten är därför att […]

Hur mycket får jag jobba på en månad?

400 timmar på en månad – får man jobba så mycket? Det undrar en läsare som är timvikarie på två olika företag. Jurist Henric Ask svarar.

Får jag jobba i två länder?

Får jag jobba i två länder?

En läsare sparar till ett husköp och vill arbeta vaken tid eför att kunna spara pengar. Hur många timmar i veckan får man som mest jobba? DA:s expert Henric Ask reder ut.

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

En småbarnsförälder som jobbar treskift sedan flera år känner att det börja ta hårt på hälsan. Har hon rätt att slippa jobba natt? Vår jurist reder ut.

Kan min elaka chef få sparken?

Kan min elaka chef få sparken?

Min chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.

Vad gör jag åt min rädsla att kissa?

Vad gör jag åt min rädsla att kissa?

Så här kan du göra om du lider av så kallad blyg blåsa inför ett drogtest.

Har jag rätt att arbeta övertid?

Jag är timanställd och vill ha mer övertid. Jag har läst att det är tillåtet att jobba 150 timmar övertid per år. Måste man vara fast anställd för att få jobba 150 timmar extra?

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.