”Arbetsplatserna ser inte ut som när lagarna skrevs”
Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.
Industriarbetarnas tidning
24 maj, 2018
Skrivet av Marcus Derland
Nordkalk kommer inte att överklaga hovrättens dom i Nordkalkmålet. Det uppger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk för Dagens Arbete.
1 november 2011 fick firmor i flera led i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk skötte driften av anläggningen. Entreprenörerna blev tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 small det. Frätande kalk strömmade ut på Johan och Gustaf som stod närmast hålet. Johan Löfroth, 23 år, fick in den heta ångan i lungorna och dog senare av skadorna.
Tre personer delgavs misstanke om brott fyra år efter dödsolyckan. Åklagaren ändrade sig sedan. Endast Nordkalk och en chef vid företaget åtalades.
1 mars 2017 dömdes Nordkalk och chefen för grovt arbetsmiljöbrott i Luleå tingsrätt. Omkring 30 vittnen hördes under rättegången. Domen överklagades. Den 24 maj 2018 fastställdes tingsrättens dom i hovrätten.
– Vi konstaterar att hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten och inte den linje som vi drivit att det rört sig om ett entreprenörsförhållande. Vi tar nu till oss av kritiken och accepterar domen och kommer inte att överklaga, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.
De som skadades vid kalkugnsolyckan var anställda av entreprenörsföretag och inte direkt av Nordkalk, enligt företaget
Hon säger att Nordkalk tyckte det var viktigt att driva frågan då det är vanligt att industriföretag jobbar med att ta in entreprenörer.
– Efter domen måste nu många företag se över hur man jobbar med entreprenörer, säger hon.
– Vi vill också passa på att beklaga olyckan och de konsekvenser den ledde till för drabbade och deras anhöriga. Vi hoppas att domen ger en lättnad och de kan gå vidare och att såren början läka, säger Eva Feldt.