Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
28 maj, 2018
Skrivet av Helle Klein
Ledare Många industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån.
Pensionerna kan bli en het valfråga. Socialdemokraterna har lovat en höjning på omkring 600 kronor i månaden till 1,2 miljoner pensionärer. Det är på tiden att pensionerna höjs. Sverige har flest fattigpensionärer i en nordisk jämförelse. Var sjätte svensk pensionär räknas som fattig. Häri ligger en grogrund till den växande missnöjespopulism som göder partier som Sverigedemokraterna.
Socialminister Annika Strandhäll har bestämt sig för att restaurera pensionssystemet och den parlamentariska pensionsgruppen kom nyligen överens om att skapa långsiktigt höjda och trygga pensioner.
En av de stora utmaningarna handlar om att vi lever allt längre. Pensionssystemet är inte anpassat för en åldrande befolkning. Svaret brukat heta att vi måste arbeta längre. Pensionsgruppen föreslår just höjd pensionsålder.
Idén om att vi ska arbeta längre är dock blind för den uppenbara orättvisa som råder på arbetsmarknaden mellan tjänstemän och arbetare. När beslutsfattarna konstaterar att vi börjar arbeta allt senare i livet stämmer det generellt. Den så kallade etableringsåldern var 20 år 1989 och har ökat till 28 år 2016.
Men många inom arbetaryrkena börjar mycket tidigare, ofta direkt efter gymnasiet och en hel del redan efter grundskolan. I vårt reportage visar det sig att både män och kvinnor inom industrin har börjat där redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är faktiskt ett hån. De bidrar till pensionssystemet under längre tid än tjänstemännen.
Läs också: Hur långt är ett arbetsliv?
Här finns också problemet med att den kollektivavtalade tjänstepensionen inte börjar intjänas förrän man fyllt 25 år. Det innebär att många kan arbeta flera år utan att tjäna en krona i tjänstepension. Det slår mot de unga i industrin. Här måste facken bekämpa orättvisan.
Vi vet att medellivslängden skiljer sig mellan hög- och lågutbildade. Många arbetare slits dessutom ut i förtid på grund av tunga och ohälsosamma arbetsmiljöer. Pensionsfrågan hör ihop med arbetsmiljö och arbetsorganisation.
Debatten om pensionsåldern måste fördjupas. Det är dags att ställa frågan om när vi började jobba, inte bara när vi tänker sluta. Den som börjar jobba tidigt i livet bör rimligen kunna gå i pension tidigare. Att höja en industriarbetares pensionsålder lika mycket som en tjänstemans är orättvist.
Kanske är det dags att individualisera pensionssystemet? Att bara konstatera att vi behöver arbeta längre duger inte. Pensionsåldern är en klassfråga.
Är det en klassfråga om man har jobbat 40 år och får ut 833kr mer än den som inte har jobbat alls?
En sak är säker, det är ett galet system som måste göras om till betydligt mer förmån för dom som jobbar.
Jag håller med dig att det inte är ett rättvist system.
Tycker det borde vara skälv klart att man ska få tjänstepension från förstakronan som man har jobbat ihop.
Då menar jag även sommarjobb.
Men man måste ju även höja insättningen med några % så att det märks att man har jobbat hela livet.