Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?
Det talas alltmer om att dra nya handelsgränser. Gör det Sverige mer isolerat eller kan vi med avancerad teknik expandera vår inhemska industri? Följ vår rapportering från Den stora framtidsdagen.
Industriarbetarnas tidning
16 maj, 2018
Skrivet av Harald Gatu
De nya smarta robotarna hotar inte jobben i industrin. Människan ersätts inte, däremot blir industriarbetet roligare, tror robotforskaren Erik Billing vid Skövde högskola.
– Men än återstår det mycket att göra. De nya robotarna måste bli sociala, säger han.
I dag används mest traditionella industrirobotar inlåsta i bur. Den nya generationens så kallade kollaborativa robotar kan i stället samarbeta med människor med hjälp av sensorer och avancerad mjukvara.
– Utvecklingen är definitivt på gång. De kollaborativa robotarna har ju funnits ett par år. Men ingen vet riktigt exakt hur de ska användas, säger Erik Billing under den pågående automationsmässan på Elmia i Jönköping.
Det är där forskningsprojektet, som han deltar i, kommer in i bilden. Här möts psykologi och datavetenskap just för att kunna utrusta roboten med en social sida. Om robot och människa ska kunna jobba tillsammans så måste roboten kunna läsa av människan, kunna se människan i ögonen, tolka gester och förstå vad den mänskliga arbetskamraten är på väg att göra.
Den dag då människan och den kollaborativa roboten jobbar sida vid sida kommer industriarbetet att förändras, tror Erik Billing. Men det innebär inte att operatören försvinner.
– Nej det här handlar inte om att ta bort människan ur produktionen utan snarare att få in människan i produktionen på ett tajtare sätt. Man håller i saker tillsammans med roboten och roboten förstår vad du som människa är på väg att göra. Operatörerna ska inte isoleras från tillverkningen, tvärtom.
Med kollaborativa robotar tror Erik Billing att arbetsuppgifterna blir mindre repetitiva och monotona och att ergonomin förbättras. Han tror också att den psykosociala arbetsmiljön blir bättre.
– Javisst, jobbet kan bli roligare. Många industrier har svårt att behålla folk. När det är goda tider och går bra för företagen rekryteras många ungdomar. Men de slutar ofta när de har jobbat ett tag eftersom de tycker att jobbet är för påfrestande. Kan vi med hjälp av robotar förändra den arbetssituationen så har företagen stärkt sin konkurrenskraft.
Erik Billing tror att de kollaborativa robotarna kommer att bli särskilt attraktiva för de mindre företagen.
– Ja särskilt där man tillverkar i korta serier och ofta behöver förändra sin produktionsprocess. Då är de här kollaborativa mer flexibla att jobba med jämfört med en stor robot instängd i en bur och som ska programmeras i detalj.
Forskningsprojektet AIR, om interaktiva autonoma system, leds av Erik Billing och andra forskare vid Högskolan i Skövde och genomförs i samverkan med forskningsinstitutet RISE, Örebro Universitet och Högskolan i Halmstad.
– Vi har en lång väg att gå när det gäller att få till det tajta samarbetet mellan robot och människa. Vi vet inte heller inte riktigt hur stark den kollaborativa trenden blir. Men de kommer i vilket fall inte att ersätta varken alla operatörer eller traditionella industrirobotar.