Miljökatastrofen som flyttade
Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvudstaden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.
Industriarbetarnas tidning
7 juni, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner
Fackligt aktiva har mördats i nio länder – bara i år. Världsfacket ITUC:s genomgång av de värsta länderna för arbetstagare visar att fackligt arbetet har blivit allt svårare. Och att hot och våld ökar.
Under 2017 mördades 19 fackligt aktiva bara i Columbia, den högsta siffran i hela världen. Men hela kontinenten är drabbad av våldet mot arbetstagare. Varje år sker flest mord på fackligt aktiva i Sydamerika, enligt världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex.
Organisationens genomgång av situationen i 142 länder visar att hot, våld och inskränkningar av såväl fackliga som demokratiska rättigheter har ökat sedan förra året.
Länderna där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har ökat från 59 till 65 stycken. Dessutom har 81 procent av länderna i genomgången inskränkt rätten att förhandla kollektivt. Och i över hälften av dem, 65 procent, är det överhuvudtaget inte tillåtet att organisera sig fackligt.
– Situationen är ytterst upprörande. Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt, att ta ställning och öppet redovisa sina åsikter. Fackliga rättigheter är en mänsklig rättighet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, i ett pressmeddelande.
Mellanöstern och Nordafrika rankas även i år som de farligaste regionerna av ITUC. Tio länder pekas ut som de absoluta värsta för arbetstagare: Algeriet, Guatemala, Bangladesh, Kambodja, Colombia Kazakstan, Egypten, Saudiarabien, Filippinerna och Turkiet.
Sverige framhålls, å andra sidan, som ett av de 13 länder med bäst förutsättningar för arbetstagare och fackligt arbete. En grupp där också de andra nordiska länderna ingår.