Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ingen ska behöva dö av jobbet

21 juni, 2018

Skrivet av

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Krönika ”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I valrörelsen kräver IF Metall att ingen ska behöva dö av jobbet. Det kan låta helt självklart, men förra året dog 55 personer på arbetsplatser i Sverige. Det är 55 för mycket.

Ingen ska heller behöva skada sig på jobbet. Men fyra av tio medlemmar i IF Metall – särskilt unga – har det senaste året varit rädda för just det. Det visar en ny undersökning från Novus.

Att unga är särskilt oroliga förvånar inte. De får ofta utföra arbetsuppgifter som äldre inte orkar, och har oftare osäkra anställningar, vilket gör det svårare att säga ifrån. Unga mellan 16 och 25 i industrin har en något högre skaderisk än äldre, visar en rapport från AFA Försäkring.

Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsorsakade besvär 2016 visar på arbetsmiljöproblem inom industrin. Bland gjutare, svetsare och plåtslagare hade över var tredje haft besvär som orsakats av arbetet under det senaste året. Det var en klar ökning sedan 2014.

Alliansregeringen skar ner resurserna till Arbetsmiljöverket och lade ner det världsledande Arbetslivsinstitutet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har ökat antalet arbetsmiljöinspektörer och startat en ny myndighet för kunskap om arbetsmiljö.

Det räcker inte. Företagshälsovården måste byggas ut. Och vi vill se kraftfulla satsningar på de regionala skyddsombuden, som är viktiga för säkerheten på mindre arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.

Nu har Socialdemokraterna hörsammat våra krav, i sin handlingsplan för en trygg arbetsmarknad. Om Socialdemokraterna vinner valet lovar de att fler ska få tillgång till företagshälsovård. Samtidigt ska de regionala skyddsombuden få mer utbildning och tillträde till fler arbetsplatser.

Högern vill göra tvärtom. I höstas föreslog Svenskt Näringsliv att de regionala skyddsombuden skulle fråntas sin roll. I stället skulle oberoende inspektörer utses av Arbetsmiljöverket. Från fackliga representanter till inhyrda konsulter, helt enkelt.

Det var ett solklart försök att försvaga fackets ställning. När kritiken blev massiv backade Svenskt Näringsliv lite pliktskyldigt. Men Moderaterna i riksdagen har tagit upp tråden. De vill att de regionala skyddsombuden ska utvärderas.

IF Metall kommer aldrig att gå med på att minska de fackliga skyddsombudens makt. De ska inte försvagas, de ska förstärkas.
Samtidigt måste polis och åklagare få större resurser att utreda arbetsmiljöbrott. Att Socialdemokraterna vill förlänga preskriptionstiden är bra, men det räcker inte. Det ska straffa sig att slarva med säkerheten. För ingen ska behöva dö av eller skada sig på jobbet!

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

En kommentar till “Ingen ska behöva dö av jobbet

  • Jag har försökt under sammanlagt 25 år att få arbetsgivaren att följa den befintliga arbetsmiljölagen både under min yrkesverksamma tid och under sjukskrivningen mellan 2002-10-07 t.o.m. 2007-05-16. Trots en dom från AD nr 90/06 så har ingen av de åtgärder som enligt lagen ska göras blivit gjorda i mitt ärende när det gäller rehabilitering, anpassning och den utredning angående mina arbetsskador som arbetsgivaren är SKYLDIG att göra enligt svensk arbetsmiljölag!! Samma skador som jag anmält som arbetsskador och som aldrig utretts under min sjukskrivning, utredde min husläkare 2013-14 efter att jag återvänt till födelseorten, något som ledde till hel sjukersättning p.g.a. de skador som försäkringskassan anser inte existerar? Kära Marie Nilsson, om du vill se ett skrämmande exempel på ett ärende omkring arbetsskador, så har du ett här. De aktörer som ska hjälpa mig med att få det som arbetsmiljölagen föreskriver ställer sig i stället gemensamt emot mig! Därför så ligger det ännu ett överklagande hos kammarrätten angående min anpassningsstörning som enligt diagnosen hösten 2014 beror på stress och kränkningsupplevelser, men som av arbetsgivaren och försäkringskassan är att beskriva som följder av en klassisk verkstadsjargong? Den del av svensk lagstiftning som handlar om arbetsmiljön fullständigt nekas tillträde till scenen. Och det av de som verkligen ska se till att lagar, regler, föreskrifter, vägledningar och metodstöd verkligen följs och respekteras!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

”Vi försvarar våra skydds­ombud”

”Vi försvarar våra skydds­ombud”

De fackliga skyddsombuden spelar stor roll för oss industriarbetare. De gör oss tryggare och säkrare på jobbet, och är våra företrädare i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Valet är nu – och det är ditt!

”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.