Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Släpp partiledarna loss det är valår!”

20 juni, 2018

Skrivet av

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Krönika Almedalen fyller 50 år och i det växande tingeltanglet av åsikter och kommers krymper utrymmet för de politiska partierna. Tv-producenten och journalisten Jan Scherman önskar att de politiska partierna gemensamt står upp för Almedalens grundtanke, och skapar öppna forum där allmänheten får prata med partiledarna.

Om skribenten:

Jan Scherman är diversearbetande inom medier: skribent, tv-producent och tidigare chef för TV4 Aktuell med SVT-dokumentärerna Länge Leve Demokratin.

För 50 år sedan stod Olof Palme på ett lastbilsflak och talade i Almedalen i Visby.

Några förundrade åhörare hade samlats i den vackra parken, som gränsar till ringmuren. Palme talade om Vietnamkriget och om läget i Tjeckoslovakien. Han berättade om små nationers frihetsdrömmar, som hotades av Sovjet och USA. Han kom också in på studentprotesterna, som svepte genom Europa – från Paris till Stockholm.

1968 blev ett historiskt år, som kom att symbolisera uppror mot alla former av auktoritär makt. Sprickorna i demokratin blev synliga i form av ojämlikhet och orättvisor. Ja, klassklyftor. Rik och fattig. Mäktig och maktlös. De folkvalda blev ifrågasatta.

Nu 50 år senare och precis ett sekel sedan vår demokrati med allmän och lika rösträtt antogs i riksdagen befinner vi oss i en ny orostid, där vår demokrati attackeras från en rad håll.

Jag tänker på tiden från 1968 till 2018 och på den sammanhållande länken – Almedalen.

Tänker på dess unika betydelse för det demokratiska samtalet. Denna originella svenska mötesplats för demokrater, som blev beundrad av omvärlden och kopierad i flera andra länder. Alla dessa möten under en intensiv vecka, mellan människor som i okonventionell dialog vill utveckla sina idéer.

Och jag önskar att Almedalen detta jubileumsår kunde bli en stark manifestation för demokratin. Att denna politiska vecka återerövrades av de demokratiska partierna. Och blev ett avstamp för en valrörelse där partiernas idéer och visioner fick en central plats.

Så här tänker jag:

Från den politiska tummelplatsen har Almedalen förändrats i takt med tiden. I början av 1980-talet tog Kjell-Olof Feldt initiativet till ett ekonomiskt seminarium, som komplement till partiledartalen.

Ingen tycks minnas att näringsminister Krister Wickman också talade i Visby den där dagen då Palme stod på lastbilsflaket. Han pratade om statens insatser för tillväxt i ekonomin. Det kunde nog ha kallats för idén om det starka samhället, något som ju uppenbarligen föll i glömska.

Allt medan åren gick engagerade sig fler partier och den politiska veckan växte. Här gjordes politiska utspel, här fanns det plats för visionerna.

Men under 2000-talet har det liksom exploderat och nu räknas seminarierna i tusental. Inresta besökare i tiotusental. Mötesplatsen är fortfarande unik, men de politiska partierna har trängts tillbaka och fastnat i sina former med partiledare som håller sig i talarstolen och nogsamt följer de talepunkter rådgivarna formulerat.

Almedalen väcker blandade känslor. I finfina Dagens Nyheter gör sig en av tidningen ledarskribenter lustig över 50-åringen, som beskrivs som ett rosévinsdrickande hav bestående av en depraverad maktelit där media och politiken kramar om varandra i något slags nysymbiotisk anda.

Dagens Nyheter är bara en av många i den här kören av ironiserande proffstyckare, som i drevets form kommit på att det är inne att kritisera fenomenet Almedalen.

Jag tillhör dem som schizofrent både älskar och hatar. Men jag vill verkligen vara där, för att det mänskliga mötet är så viktigt.

Nåväl. Näringslivet, lobbyföretag, investerare, konsulter, pressekreterare, journalister. Även kommers i form – från stora bilföretag som visar senaste modellerna, hela vägen till lokala matproducenter som bjuder ut grillad lammkorv och hemslungad honung.

Mitt i detta tingeltangel av åsikter och kommers krymper utrymmet för de politiska partierna. Och mitt i scenförändringen trängde sig förra året Nordiska Motståndsrörelsen in med talarplats och eget tält i Visby hamn.

Nazisterna ägnade sig åt burop när andra talade. De viftade med sina flaggor längst bak i Almedalsparken. De störde presskonferenser. De skrek ” hell seger” i gathörnen. De rev ner ett monument till minne av förintelsen. Själv blev jag kallad ”äcklig jude”. Det räknades till mer än 50 incidenter, vilket betyder lika många misstänkta brott där bevisläget är mycket gott. Hittills har dock inte en enda nazist blivit dömd.

I Almedalen förra året talade alla riksdagspartier om klyftorna i samhället, som om de haft en gemensam talskrivare. Inkomstklyftor, utanförskap, landsbygd kontra stad, maktlöshet – från vänster till höger. Ingen talade om hoten mot demokratin. Att partierna tappar medlemmar, att hot och hat mot politiker ökar dramatiskt, att extremhögern växer i Europa där länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Turkiet gör inskränkningar i yttrandefriheten. Och att USA har en president som dagligen attackerar medierna. Mest uppmärksamhet i medierna fick Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, enligt en Novus-undersökning. Det blev mer än 2 000 artiklar om nazisterna. Bland allmänheten var NMR det parti som de flesta hört talas om, hela 23 procent av de tillfrågade.

Almedalen blev en PR-succé för NMR.

Samtidigt sjunker det positiva intresset för Almedalsveckan, som nu droppat från toppar på nära 80 procent positivt intresse till förra årets lägsta notering på 60procent. Stefan Löfven valde att göra kommunbesök på fastlandet.

Hur ska det blir i år – jubileumsåret efter Olof Palmes premiärtal?

Jag önskar:

Att alla demokrater samlar sig till en gemensam demonstration längs hamnen i Visby och sedan tågar genom Visby för att avslutningsvis fylla hela Almedalen under parollen ”Demokrati och mångfald”. För de flesta av riksdagspartierna borde detta vara en självklarhet.

Och jag önskar att de politiska partierna släpper sargen, alltså talarstolen, och skapar öppna forum där allmänheten kan få snacka med partiledarna. Fyll Visby Domkyrka om det regnar!

Hitta nya mötesformer! Fyll på de talrika ekonomiska seminarierna med temamöten om sjukvård, skola, åldringsvård och snacka om hur vi ska se till att integrationen fungerar bättre.

Jag ber en världslig bön om att de politiska partierna återtar Almedalen och gör det till en mötesplats för politiska visioner. Att partiledarna kommer loss. Att de befriar sig själva och slutar vara fångade av talepunkter och taktik.

Eller för att travestera den klassiske visdiktaren Birger Sjöberg – släpp partiledarna loss det är val i år!

En kommentar till “Släpp partiledarna loss det är valår!

  • En enda kommentar till detta. Vem kan åka till Visby för att delta i detta arrangemang nu för tiden? Priset blir alldeles för högt både ekonomiskt och känslomässigt, då ingen vanlig medborgar kan göra sin röst hörd i detta sammanhang!

    Klart man skall fira en 50-åring men dagens politiker har ingen aning om vad dom gör. Dagens maktelit vill endast mingla och se glada ut på foton och bilder. Det kommer inget konkret ut av detta så en gång fina event.
    Ingen ”vanlig” medborgare kan lobba för sin hjärtefråga eller betala för dessa event i tält och salonger. Min och säkert andras inkomst per år är vad en politiker/lobbyist tjänar på en månad/vecka!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles för dyrt och alldeles för dominerat av PR- och lobbyfirmor. Men för en del handlar det också om att extremhögern och […]

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel Plats: Dagens Samhälles tält 19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet Jag kommenterar i […]

Glömskan är satt i system

”I detta nysvenska politiska språkbruk betyder alltså modernisera mer makt till dem som redan makten innehar. Såsom det var förr”, skriver journalisten och tidigare tv4-chefen Jan Scherman.

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

Mitt Almedalen 2018

Årets Almedalsvecka blir som vanligt intensiv för min del då jag ska leda seminarier, delta i paneler, lyssna på partiledartal och skriva artiklar. Här är mitt schema – varmt välkommen till dessa seminarier om du råkar befinna dig i Visby nästa vecka. Sen blir det såklart mingel och andra möten mellan alla seminarier. SÖNDAG 1 […]

”Demokratin hotas och vi sover”

Hotet mot demokratin i Sverige är en realitet – varför skulle det som händer i andra länder inte kunna här? skriver journalisten och tv-producenten Jan Scherman. ”Folkrörelserna tappar sitt engagemang och de som plockat upp det kommer med en odemokratisk agenda.”

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.