Så vill partierna ändra a-kassan
Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?
Industriarbetarnas tidning
30 juli, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Din trygghet.Lagen om anställningsskydd (Las) har förändrats flera gånger sedan den kom till 1974. Trots det är både arbetsgivare och fackförbund missnöjda, och nu har anställningstryggheten blivit en valfråga. Hur fungerar egentligen den här lagen?
Den grundläggande regeln är att uppsägning av tillsvidareanställd måste ha saklig grund. Saklig grund kan bara vara arbetsbrist eller personliga skäl.
Arbetsbrist
Arbetsgivaren avgör om det råder arbetsbrist.
Personliga skäl
Personliga skäl kan vara att personen misskött jobbet, hotat, stulit, misshandlat, arbetsvägrat, uppträtt olämpligt eller liknande. Det kan i allvarliga fall leda till avsked.
Huvudregeln är att en anställning ska gälla tills vidare. Det går dock att avtala om tidsbegränsad anställning.
Tidsbegränsade anställningar
Allmän visstid, vikariat, säsongsarbete, provanställning eller när arbetstagaren har fyllt 67 år.
Allmän visstid är en tidsbegränsad anställning och övergår till fast anställning om den pågått under totalt två år inom en femårsperiod.
Arbetsgivarna får ensidigt bestämma om det råder arbetsbrist, men de är inte fria att säga upp vilka de vill. De måste följa en turordning: Sist in först ut. Lagen tillåter undantag i endast två fall. Men genom förhandlingar görs ofta fler undantag.
Undantag
Finns högst tio anställda får arbetsgivaren själv undanta två personer utan att förhandla från turordningen.
Finns kollektivavtal kan arbetsgivaren förhandla med facket om avsteg från turordningen för att behålla anställda som är viktiga för verksamheten. En avtalsturlista.
Lång anställningstid skyddar bara om du har tillräckliga kvalifikationer för jobben som finns kvar. Annars kan arbetsgivaren göra undantag.
Kvalifikation: Tillräcklig kunskap för att utföra en viss arbetsuppgift.
Kompetens: Bra på att utföra en viss arbetsuppgift.
Sist in först ut-regeln är fackens möjlighet att motverka arbetsgivarens godtycke vid uppsägningar. Ersätts den med kompetens är risken att arbetsgivaren ensidigt får avgöra vad som menas, befarar facken, och att arbetsgivare ska välja att säga upp sjuka, föräldralediga, skyddsombud och andra ”besvärliga” personer vid arbetsbrist.
För att förhindra att arbetsgivarna först säger upp på grund av arbetsbrist och sedan återanställer vilka de vill, har de uppsagda en förtur till nya jobb under nio månader. Tillräckliga kvalifikationer krävs dock.
Ger ingen rätt till uppsägningstid med lön.
Rätt till lön i minst en månad och högst sex månader enligt lagen. Längre enligt kollektivavtal.
Utan kollektivavtal kan arbetsgivaren inte göra några avsteg från lagens turordningsregler.
Förhandlingarna lär pågå länge. Samtidigt vill många politiska partier förändra lagen. Se hur längre ner.
Obs! Texten nedan är skriven inför valet 2018.
Las.Högerblocket vill luckra upp turordningsreglerna, medan vänstersidan vill strama åt osäkra anställningar och inhyrning av arbetskraft. Bara ett parti tycker att lagen fungerar bra som den är.
Vänsterpartiet: Ta bort tvåpersonsundantaget. Avskaffa allmän visstid och inför kriterier för när det är tillåtet med visstid. Förhindra hyvling av arbetstiden. Förbjud inhyrning från bemanningsföretag när det finns tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning.
Socialdemokraterna: Avskaffa allmän visstid. Parterna bör lösa frågan om hyvling men om det inte är möjligt återstår lagstiftning. Företrädesrätt vid återanställning ska inte gå att sätta ur spel genom inhyrning av personal från bemanningsföretag.
Miljöpartiet: Las är väl utformad som den är i dag. Turordningsreglerna fyller sitt syfte.
Centerpartiet: Ändra turordningsreglerna så att de grundas på kompetens
i stället för antal anställningsår. Undanta företag med under 50 anställda så att de inte omfattas av turordningsreglerna. Vill även se förbättrade möjligheter till omställning i arbetslivet.
Kristdemokraterna: Lagen behöver bli mer flexibel för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Utöka undantagen från turordningsreglerna från två till fyra personer, oavsett företagets storlek.
Liberalerna: Avskaffa turordningsreglerna och inför ett system baserat på kompetens i stället för anställningstid. Det ska vara rättssäkert, mätbart och kunna förhandlas mellan parterna. Utöka undantaget från två till fem personer för företag med upp till 49 anställda.
Moderaterna: Modernisera turordningsreglerna tillsammans med arbetsmarknadens parter, så att kompetens väger tyngre än i dag.
Sverigedemokraterna: Utöka undantagen i turordningsreglerna från två personer till fem så att företagen kan behålla nyckelkompetens och sin konkurrenskraft även i konjunkturnedgångar.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.