Industriarbetarnas tidning

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

30 juli, 2018

Skrivet av

Din trygghet.Lagen om anställningsskydd (Las) har förändrats flera gånger sedan den kom till 1974. Trots det är både arbetsgivare och fackförbund missnöjda, och nu har anställningstryggheten blivit en valfråga. Hur fungerar egentligen den här lagen?

1. Saklig grund

Den grundläggande regeln är att uppsägning av tillsvidareanställd måste ha saklig grund. Saklig grund kan bara vara arbetsbrist eller personliga skäl.

Arbetsbrist
Arbetsgivaren avgör om det råder arbetsbrist.

Personliga skäl
Personliga skäl kan vara att personen misskött jobbet, hotat, stulit, misshandlat, arbetsvägrat, uppträtt olämpligt eller liknande. Det kan i allvarliga fall leda till avsked.

2. Fast jobb

Huvudregeln är att en anställning ska gälla tills vidare. Det går dock att avtala om tidsbegränsad anställning.

Tidsbegränsade anställningar
Allmän visstid, vikariat, säsongsarbete, provanställning eller när arbetstagaren har fyllt 67 år.

Allmän visstid är en tidsbegränsad anställning och övergår till fast anställning om den pågått under totalt två år inom en femårsperiod.

3. Ordningen kan ändras

Arbetsgivarna får ensidigt bestämma om det råder arbetsbrist, men de är inte fria att säga upp vilka de vill. De måste följa en turordning: Sist in först ut. Lagen tillåter undantag i endast två fall.  Men genom förhandlingar görs ofta fler undantag.

Undantag
Finns högst tio
anställda får arbetsgivaren själv undanta två personer utan att förhandla från turordningen.

Finns kollektivavtal kan arbetsgivaren förhandla med facket om avsteg från turordningen för att behålla anställda som är viktiga för verksamheten. En avtalsturlista.

Lång anställningstid skyddar bara om du har tillräckliga kvalifikationer för jobben som finns kvar. Annars kan arbetsgivaren göra undantag.

Kvalifikation: Tillräcklig kunskap för att utföra en viss arbetsuppgift.

Kompetens: Bra på att utföra en viss arbetsuppgift.

Sist in först ut-regeln är fackens möjlighet att motverka arbetsgivarens godtycke vid uppsägningar. Ersätts den med kompetens är risken att arbetsgivaren ensidigt får avgöra vad som menas, befarar facken, och att arbetsgivare ska välja att säga upp sjuka, föräldralediga, skyddsombud och andra ”besvärliga” personer vid arbetsbrist.

4. Uppsagda har förtur

För att förhindra att arbetsgivarna först säger upp på grund av arbetsbrist och sedan återanställer vilka de vill, har de uppsagda en förtur till nya jobb under nio månader. Tillräckliga kvalifikationer krävs dock.

Avsked

Ger ingen rätt till uppsägningstid med lön.

Uppsägning

Rätt till lön i minst en månad och högst sex månader enligt lagen. Längre enligt kollektivavtal.

Avtal

Utan kollektivavtal kan arbetsgivaren inte göra några avsteg från lagens turordningsregler.

Älskad och hatad lag

  • Grunden i svensk arbetsrätt är att parterna – fack och arbetsgivarorganisationer – kommer överens om vilka regler som ska gälla. Därför kan stora delar av Las ersättas av bestämmelser i kollektivavtal. Nu är både arbetsgivarorganisationer och fackförbund av olika skäl missnöjda med hur anställningsskyddet fungerar.
  • Svenskt Näringsliv vill göra om lagstiftningen från grunden, men har framför allt två synpunkter med sig in i förhandlingarna som nu pågår med LO:
  • Kompetens – inte anställningstid – bör avgöra vilka som får stanna vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
  • Att göra det lättare att säga upp en person som inte fungerar på arbetsplatsen.
    De vill helt enkelt att arbetsgivarna ska ha större makt över vilka som ska arbeta kvar, utan att behöva betala i form av uppgörelser med facket.
  • Svårigheten att bli av med en person som inte fungerar på arbetsplatsen gör att många inte vågar anställa, menar Svenskt Näringsliv. Det är svårt och dyrt att bli av med en anställd som förstör.
  • LO-förbunden har å sin sida sett hur lagens anställningsskydd har urholkats av möjligheten att anställa på allmän visstid och hyvling av arbetstiden, som de vill begränsa.
  • I stället för att säga upp vid arbetsbrist kan arbetsgivaren utan förvarning sänka (hyvla) arbetstiden för alla.
  • De vill få bort inhyrning från bemanningsbolag när behovet av arbetskraft är permanent. De anser även att rätten till kompetensutveckling och omställningsstöd bör förstärkas eftersom det är ett viktigt skydd för deras medlemmar.
  • Anställningsskyddet är centralt på svensk arbetsmarknad. Ändras en detalj störs maktbalansen mellan fack och arbetsgivare.

Förhandlingarna lär pågå länge. Samtidigt vill många politiska partier förändra lagen. Se hur längre ner.


Obs! Texten nedan är skriven inför valet 2018.

Så vill partierna ändra lagen

Las.Högerblocket vill luckra upp turordningsreglerna, medan vänstersidan vill strama åt osäkra anställningar och inhyrning av arbetskraft. Bara ett parti tycker att lagen fungerar bra som den är.

Vänsterpartiet: Ta bort tvåpersonsundantaget. Avskaffa allmän visstid och inför kriterier för när det är tillåtet med visstid. Förhindra hyvling av arbetstiden. Förbjud inhyrning från bemanningsföretag när det finns tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning.

Socialdemokraterna: Avskaffa allmän visstid. Parterna bör lösa frågan om hyvling men om det inte är möjligt återstår lagstiftning. Företrädesrätt vid återanställning ska inte gå att sätta ur spel genom inhyrning av personal från bemanningsföretag.

Miljöpartiet: Las är väl utformad som den är i dag. Turordningsreglerna fyller sitt syfte.

Centerpartiet: Ändra turordningsreglerna så att de grundas på kompetens
i stället för antal anställningsår. Undanta företag med under 50 anställda så att de inte omfattas av turordningsreglerna. Vill även se förbättrade möjligheter till omställning i arbetslivet.

Kristdemokraterna: Lagen behöver bli mer flexibel för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Utöka undantagen från turordningsreglerna från två till fyra personer, oavsett företagets storlek. 

Liberalerna: Avskaffa turordningsreglerna och inför ett system baserat på kompetens i stället för anställningstid. Det ska vara rättssäkert, mätbart och kunna förhandlas mellan parterna. Utöka undantaget från två till fem personer för företag med upp till 49 anställda.

Moderaterna: Modernisera turordningsreglerna tillsammans med arbetsmarknadens parter, så att kompetens väger tyngre än i dag.

Sverigedemokraterna: Utöka undantagen i turordningsreglerna från två personer till fem så att företagen kan behålla nyckelkompetens och sin konkurrenskraft även i konjunkturnedgångar.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Striden om a-kassan

Så vill partierna ändra a-kassan

Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?

När började du jobba?

När började du jobba?

Pensions­åldern ska höjas, lika mycket för alla. Men få ställer frågan när du började att jobba. Många industriarbetare har gått direkt från grundskolan ut i arbetslivet – upp till tio år tidigare än tjänstemännen.

Sveriges unika lönesättning

En nästan bara svensk modell

Hur låg får en lön vara? Faktiskt hur låg som helst. Sverige har ingen lag som bestämmer en miniminivå. Det är vi nästan ensamma om i Europa.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Oro när facket förhandlar om turordning

”Svårt att försvara sig mot farhågor”

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

Intet nytt, allting nytt

”Visionen om Alliansen krossades med SD:s intåg i svensk politik”

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Behåll anständighetens gräns. Begrav blockpolitiken”

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.