Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

28 augusti, 2018

Skrivet av

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp.

Jaha, vad är då problemet? Det är ju precis så svensk arbetsmarknad fungerar – den bygger på förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Men för att det ska finnas någon som helst maktbalans finns grundförutsättningar som Lagen om anställningsskydd. När det gäller turordningslistorna kan man sen lokalt göra upp om undantag. Det fungerar ofta väldigt bra. Utan LAS-reglerna skulle arbetsgivarna kunna schackra hur som helst med de anställdas anställningstrygghet.

Faktum är att det är just inom arbetsmarknadspolitiken som de stora skiljelinjerna finns i svensk politik.Tyvärr rör inte valdebatterna så ofta dessa frågor. Det är egentligen konstigt då i princip alla väljare på ett eller annat sätt berörs av hur maktfrågorna på arbetsmarknaden gestaltas.

Tankesmedjan Arena Idé har i dagarna kommit ut med angelägen rapport som synar Allianspartiernas och SD:s arbetsmarknadspolitik. Om en Alliansregering skulle komma till makten med SD-stöd kan vi räkna med en genomgripande förändring av svensk arbetsmarknad.

”Den ideologiska klyftan mellan blocken är tydlig”, skriver rapportförfattarna German Bender och Mats Wingborg i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Här kan du ta del av hela studien som är klart läsvärd för den som bryr sig om hur arbetslivet ska fungera framöver med fackliga rättigheter och anställningstrygghet.

På ledarplats i Dagens Arbete skriver jag om att Sverigedemokraterna är ett regelrätt arbetarfientligt parti som vill försvaga arbetarnas ställning och de fackliga rättigheterna – En röst på SD är en röst för kaos.

Sverigedemokraterna vill luckra upp anställningstryggheten, lagstifta om låga ingångslöner, främja tillfälliga anställningar och privatisera Arbetsförmedlingen. Dessutom är SD emot det som facken drivit hårt – nollvisionen mot dödsolyckor på jobbet.

Tänk på det när du röstar 9 september.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.