Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

7 september, 2018

Skrivet av

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än av gängskjutningar.

Pressen och stressen har ökat i arbetslivet, både för tjänstemän och arbetare. Inom industrin har de slimmade arbetsorganisationerna lett till både fysiska och psykiska skador för dem som arbetar. Var fjärde medlem i IF Metall har varit rädd för att skada sig på jobbet under det senaste året, visare en undersökning som Novus gjort.

Det är framförallt de unga som utnyttjas av osäkra anställningar och tvingas att jobba i dåliga arbetsmiljöer. Att industrin går som tåget är såklart i grunden positivt men priset är ökade stressjukdomar och ökad risk för arbetsplatsolyckor.

Arbetsmiljön handlar om arbetsgivares ansvar men också om politik. När Alliansregeringen styrde monterade de ned arbetsmiljöarbetet. Man lade ner Arbetslivsinstitutet som hade gjort att Sverige hörde till de ledande nationerna i världen inom arbetsmiljöforskningen. Samtidigt skar regeringen Reinfeldt ned drastiskt på Arbetsmiljöverket vilket fick till följd att antalet arbetsmiljöinspektörer minskade påtagligt.

Arbetsmarknadspolitiken lades om när den rödgröna regeringen kom till makten. Regeringen Löfven har haft fokus på arbetsmiljöfrågorna och har höjt anslagen till Arbetsmiljöverket, antalet inspektörer har ökat. Dessutom har man inrättat Myndigheten för arbetsmiljökunskap som är ett sätt att ge skjuts åt den livsviktiga forskningen igen.

Men om det blir en ny borgerlig Alliansregering med SD:s hjälp efter valet på söndag kommer denna myndighet att läggas ned. Dessutom vill flera Allianspartier kraftigt skära ned på budgeten till Arbetsmiljöverket. Både Alliansen och SD vill luckra upp anställningstryggheten, ha fler osäkra anställningsformer och dessutom lagstadga om sänkta löner. Otryggheten och arbetsmiljöproblemen kommer att öka.

Socialdemokraterna gick i slutet av augusti ut med att de vill satsa ännu mer på arbetsmiljön och ta itu med stressen i arbetslivet genom fler inspektioner och sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte sköter det psykosociala arbetsmiljöarbetet. Det är utmärkt och mer behöver göras. Kampen mot otryggheten i arbetslivet är en partiskiljande fråga.

Valet på söndag handlar på många sätt om människovärdet som hotas både av auktoritära, rasistiska politiska strömningar men också av konkret arbetsmarknadspolitik.  Valet blir avgörande för arbetsmiljöarbetet framöver.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.