Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.
Thomas Lindell jobbar på Älvsbyhus där han också är klubbordförande.
Är vice ordförande, värdegrundsansvarig samt förbundsmötesrepresentant i GS-facket avd 2.
Det finns ett motsatsförhållande mellan vänster och höger. Lite förenklat: Högern har ständigt arbetat för att göra arbetskraft billigare och enklare att ”hantera” medan vänstern alltid försökt ge arbetare så bra betalt och trygga arbeten som möjligt. Denna skiljelinje är kanske inte allt för mycket att debattera om, den är ganska tydligt definierad genom de olika partiernas historia och ställningstagande.
Men hur vill man då uppnå dessa mål?
Facket strider fortfarande för samma saker som i arbetarrörelsens början: för hög lön, bättre arbetsmiljö, trygga arbeten, mer fritid, en behaglig ålderdom via pensionsavsättningar och så vidare. Skulle oturen vara framme via uppsägningar eller olycksfall så kämpar facket för en hög arbetslöshetsförsäkring och sjukpenning.
Men nu pågår en förskjutning högerut bland fackens väljare, och det beror till största delen på ett parti, nämligen SD. De har plockat röster från Socialdemokraterna men deras ställningstagande i frågor som rör arbetsrätt och vinster i välfärd placerar dem väldigt långt åt höger. De driver helt enkelt samma agenda som Svenskt Näringsliv och de andra fyra högerpartierna.
Att Svenskt Näringsliv, precis som facket, har saker att vinna på att styra utfallet i valet är fullkomligt uppenbart. Svenskt Näringslivs organisation har alltid lobbat väldigt hårt för högerpolitik och de vinner på den linje som drivs av högern och SD: Försämrat anställningsskydd, fortsatta visstidsanställningar, sänkt arbetslöshetsförsäkring, sänkt sjukpenning och återinförande av stupstock i sjukförsäkringen, det vill säga ett slutdatum på hur länge du kan vara sjuk.
Lön och pension beskattades olika efter det senaste högerstyret och kommer troligtvis fortsätta så. Det ligger även högerförslag på en extra karensdag, dag 15, så har du oturen att bli riktigt sjuk blir det en väldigt låg inkomst vid högerstyre.
Högern vill även lagstifta en minimilön för specifika grupper, 70 procent av ingångslönen. Är det verkligen Ulf Kristersson – och Jimmie Åkesson – som ska bestämma vad vårt arbete är värt?
Och här borde det kännas självklart för löntagare att ställa sig frågan: är en sådan politik bra för mig? Ett politiskt styre som gynnar överklass, arbetsgivare och svenskt Näringsliv, är det verkligen vad som är bäst för flest?
LO-facken har samtliga kommit fram till att det som gynnar oss anställda är att rösta vänster. Fackförbunden och Socialdemokratin är överens om att vi ska slopa visstidsanställningar, stärka anställningstryggheten, fortsätta ha den höga nivån på arbetslöshetsförsäkringen som infördes 2015 och behålla den sjukpenning vi har i dag. Att hyvlingen av arbetstid ska avskaffas. Socialdemokratin har också konsekvent hävdat orättvisan i att pension beskattas hårdare än lön och kommer att fortsatt arbeta bort den skillnaden.
Men det absolut viktigaste är ändå att socialdemokratin och fackföreningsrörelsen gemensamt och helt orubbligt anser att det är fack och arbetsgivare som förhandlar om vad som gäller på våra arbetsplatser.
Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna så frekvent som de gör, det gynnar deras medlemmar.
Det finns lika grundliga skäl till att fackförbunden uppvaktar Socialdemokraterna.
Det gynnar medlemmarna.
Thomas Lindell, förtroendevald i GS-facket.