(UPPDATERAD) IF Metall säger inte upp det tredje avtalsåret. Bakgrunden är att reallönerna tros fortsätta att stiga och att omvärlden inte har förändrats nämnvärt jämfört med i fjol. Samma bedömning gör Pappers och GS.
De fem fackförbunden (IF Metall, Unionen, GS, Sveriges ingenjörer och Livs) tecknade i fjol ett treårigt avtal, som ger totalt 6 procent i lön och 0,5 procent i delpension/flexpension.
Det tredje avtalsåret var dock möjligt att säga upp, men då måste det ske före den sista september i år, alltså nu på söndag. IF Metalls förbundsstyrelse, som formellt har sista ordet, rekommenderade avtalsrådet att avstå. Och när avtalsrådet träffades i veckan blev det så – enhälligt.
Tredje avtalsåret ger enligt avtalet 2 procent, plus 0,3 procent till delpensionen.
– Förhoppningsvis kan vi få mer lokalt, sa avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som därför tror att det kommer att bli reallöneökningar.
Före beslutet drog utredaren Göran Nilsson en sammanfattning av Facken inom industrins ekonomiska bedömningar. I korthet handlade det om att det fortfarande är högkonjunktur men att den dämpas något, att inflationen ligger på tvåprocentsmålet, att konkurrenskraften inte försämrats, att sysselsättningen ökar, men att det finns matchningsproblem på arbetsmarknaden.
Löneökningarna har varit högre i Sverige än i många konkurrentländer, Tyskland undantaget. Dessutom finns det de som tror på en avmattning i ekonomin
Det blev för ovanlighetens skull ingen debatt alls om frågan att säga upp avtalet – alla sa ja till att låta avtalet fortsätta löpa. Veli-Pekka Säikkälä var inte förvånad över enigheten.
– Jag har inte känt något tryck för att säga upp avtalet när jag varit ute i landet. Det har inte heller funnits hos andra förbund.
Även GS-facket tog ställning i veckan, dess förbundsstyrelse sade enhälligt ja till att låta avtalet löpa på.
– Det nuvarande avtalet fortsätter att leverera reallöneökningar till våra medlemmar och det ekonomiska läget ser i stort sett ut som det gjordes när uppgörelsen gjordes förra våren, motiverar avtalssekreterare Madelene Engman.
Fackförbundet Pappers, som står utanför Facken inom industrin, har också ett treårigt avtal. Det innebär löneökningar på 5,9 procent och avsättningar till deltids- eller flexpension på 0,2 per år. Förbundsstyrelsen möttes i veckan och kom enhälligt fram till att inte säga upp det tredje avtalsåret.
– Det var inte aktuellt, kommenterar avtalssekreterare Pontus Georgsson.
Hans kollega på IF Metall, Veli-Pekka Säikkälä, menar att det i dag finns saker som påminner om 2008, strax före finanskrisen, bland annat att många företag har svårt att få tag på rätt folk. Men en viktig skillnad är att inflationen då var betydligt högre. Då var det också en del som ville säga upp tredje avtalsåret.
– Vi har ingen finanskris nu, och vi hoppas att vi inte får det.
Veli-Pekka Säikkälä framhåller att löneökningarna ska ge högre reallöner, men också vara i en takt som ger ökad sysselsättning.
– Vi måste få upp löneökningarna, men då måste vi få det i hela Europa.