Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur går jag ner i tid utan att röra pensionen?

17 oktober, 2018

Arbetstid.Jag skulle vilja gå ner i tid och undrar hur pensionen påverkas om jag jobbar till exempel 80 procent? Deltidspension låter lockande men företaget säger att de inte godkänner någon form av arbetstidsförkortning. Vad gör jag då?

Svar: Inom många kollektivavtalsområden har arbetsgivarna och de fackliga organisationerna kommit överens om möjlighet till deltidspension. På arbetsplatser utan kollektivavtal finns vanligtvis inte samma rätt till deltidspension.

Avtalsvillkoren för deltidspensionen varierar, bland annat hur mycket pengar som betalas in extra till pensionen och från vilken ålder den kan tas ut. Vanligtvis ska du ansöka om att ta ut deltidspensionen viss tid i förväg och önska hur arbetstiden ska se ut.

Kollektivavtalet gäller för alla på arbetsplatsen och om arbetsgivaren inte följer det kan han bli skyldig att betala skadestånd. Din fackliga organisation kan berätta mer om villkoren i just ditt kollektivavtal.
Henric Ask
Jurist

Måste klubben  informera?

fackligt.Måste en lokal  fackklubb informera de anställda om att arbetsgivaren vill varsla under MBL eller måste MBL avslutas först?

Svar: En arbetsgivare är skyldig att förhandla med de fackliga organisationerna innan beslut om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Vid förhandlingarna kan facket påverka arbetsgivaren att arbetsbristen inte är så omfattande. Facket kan samtidigt hålla arbetstagarna informerade om förhandlingarna. Om det ändå konstateras att arbetsbrist föreligger ska parterna även förhandla om vilka personer som ska sägas upp.

Under den andra förhandlingen är det inte möjligt att informera arbetstagarna om vem eller vilka som ska sägas upp. Det kommer ju inte att stå klart vem som drabbas förrän förhandlingen avslutats. Det är inte ovanligt att arbetsgivaren, när det är klart vilka som ska sägas upp, vill att facket ska informera arbetstagarna. Men detta är arbetsgivarens ansvar.

Ett sätt att hantera frågan är att parterna kan komma överens om hur arbetstag-arna ska informeras. Bland annat kan arbetsgivaren och facket gemensamt träffa arbetstagarna och redogöra för uppsägningstider, omställningsförsäkringar och arbetslöshetsersättningar.
Henric Ask
Jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Kan jag fortfarande få min livränta utbetald om jag väljer att flytta till ett annat land inom EU? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

Vad händer med livräntan om jag jobbar vidare?

Får jag behålla min livränta om jag arbetar till 67 år?

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Är det rätt att jag betalar?

Jag är sjukpensionär men betalar fortfarande till a-kassan varje månad. Är det rätt eller fel? undrar en läsare.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.