Udden sitter i detaljerna
Satirtecknaren Julie Leonardsson tilldelas årets EWK-pris. I snart 50 år har han häcklat makten med sina vassa och innehållsrika bilder. Och den som tittar noga får sin belöning i skratt.
Industriarbetarnas tidning
Satirtecknaren Max Gustafson får 2018 års EWK-pris, som bland annat Dagens Arbete står bakom.
– Precis den typ av ryggdunk man behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, säger han.
2000: Riber Hansson
2001: Finn Graff
2002: Janusz ”Mayk” Majewski
2003: Leif Zetterling
2005: Siri Dokken
2008: Ulf Frödin
2010: Sara Granér
2011: Robert Nyberg
2012: Magnus Bard
2013: Liv Strömquist
2014: Lars-Erik ”Lehån” Håkansson
2015: Saad Hajo
2016: Jonathan ”Zapiro” Shapiro
2017: Charlie Christensen
EWK-priset har sen år 2000 delats ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i konstnären och mästersatirikern Ewert Karlssons anda.
– Jag tillhör en annan generation än EWK och trodde inte att jag blivit särskilt influerad av honom. Men när jag gick igenom hans bilder fattade jag att det var ju exakt de bilderna jag klippte ut och klistrade in i mina egna serier när jag gick i mellanstadiet, säger Max Gustafson och skrattar.
Max har tecknat satir sen han var nitton. Då gjorde han seriestrippar för en ungdomstidning i hemstaden Göteborg. Men det var när han började göra seriestrippar för Stockholms fria tidning som han började ta sitt hantverk på allvar.
– Jag satte upp mål för mig själv, som att skriva minst ett skämt om dagen. Jag tror man måste vara enveten för att ta sig fram som serietecknare.
I dag är han känd för sina humoristiska enrutingar. I juryns motivering går det att läsa ”Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som naglar sig fast”.
I enrutingarna undersöker han samhället vi lever i.
– Jag gillar att utforska det socialpsykologiska. Hur människor interagerar, hur människor missförstår varandra hela tiden och hur det påverkar samhället.
För Max är teckningarna lika mycket ett konstnärligt hantverk som det är terapi.
– Jag lyssnar på radio och jag läser tidningar, och det får en att börja fundera mycket. Så när jag ritar mina teckningar sammanfattar jag mina tankar för mig själv, lite som att skriva dagbok.
Priset på 10 000 kronor kommer att delas ut under en ceremoni i EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst, i Norrköping den 10 november.
Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, betonar allvaret i att lyfta fram satirtecknarna i dag.
– I tider av mörker lyser alltid satiren som klarast. Vi behöver dem som gisslar och synar makten – och vi behöver dem som vill och och vågar prisa den som gör det.