Industriarbetarnas tidning

Max Gustafson får EWK-priset

5 oktober, 2018

Satirtecknaren Max Gustafson får 2018 års EWK-pris, som bland annat Dagens Arbete står bakom.
– Precis den typ av ryggdunk man behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, säger han.

Tidigare vinnare av EWK-priset

2000: Riber Hansson
2001: Finn Graff
2002: Janusz ”Mayk” Majewski
2003: Leif Zetterling
2005: Siri Dokken
2008: Ulf Frödin
2010: Sara Granér
2011: Robert Nyberg
2012: Magnus Bard
2013: Liv Strömquist
2014: Lars-Erik ”Lehån” Håkansson
2015: Saad Hajo
2016: Jonathan ”Zapiro” Shapiro
2017: Charlie Christensen

EWK-priset har sen år 2000 delats ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i konstnären och mästersatirikern Ewert Karlssons anda.

– Jag tillhör en annan generation än EWK och trodde inte att jag blivit särskilt influerad av honom. Men när jag gick igenom hans bilder fattade jag att det var ju exakt de bilderna jag klippte ut och klistrade in i mina egna serier när jag gick i mellanstadiet, säger Max Gustafson och skrattar.

Max har tecknat satir sen han var nitton. Då gjorde han seriestrippar för en ungdomstidning i hemstaden Göteborg. Men det var när han började göra seriestrippar för Stockholms fria tidning som han började ta sitt hantverk på allvar.

– Jag satte upp mål för mig själv, som att skriva minst ett skämt om dagen. Jag tror man måste vara enveten för att ta sig fram som serietecknare.

I dag är han känd för sina humoristiska enrutingar. I juryns motivering går det att läsa ”Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som naglar sig fast”.

I enrutingarna undersöker han samhället vi lever i.

– Jag gillar att utforska det socialpsykologiska. Hur människor interagerar, hur människor missförstår varandra hela tiden och hur det påverkar samhället.

För Max är teckningarna lika mycket ett konstnärligt hantverk som det är terapi.

– Jag lyssnar på radio och jag läser tidningar, och det får en att börja fundera mycket. Så när jag ritar mina teckningar sammanfattar jag mina tankar för mig själv, lite som att skriva dagbok.

Priset på 10 000 kronor kommer att delas ut under en ceremoni i EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst, i Norrköping den 10 november.

Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, betonar allvaret i att lyfta fram satirtecknarna i dag.

– I tider av mörker lyser alltid satiren som klarast. Vi behöver dem som gisslar och synar makten – och vi behöver dem som vill och och vågar prisa den som gör det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Udden sitter i detaljerna

Udden sitter i detaljerna

Satirtecknaren Julie Leonardsson tilldelas årets EWK-pris. I snart 50 år har han häcklat makten med sina vassa och innehållsrika bilder. Och den som tittar noga får sin belöning i skratt.

Ann Telnaes är årets EWK-pristagare

Ann Telnaes är årets EWK-pristagare

Hon befinner sig i den amerikanska politikens centrum, och skildrar den med humor och skärpa. Årets EWK-pris går till Ann Telnaes, satirtecknare på Washington Post.

EWK-priset till Doaa el-Adl

EWK-priset till Doaa el-Adl

Årets EWK-pristagare Doaa el-Adl tecknar outtröttligt sju dagar i veckan och har stått åtalad för sina bilders skull.

Med satiren som livsstil

Med satiren som livsstil

Karin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade tolv personer, var fem av dessa satirtecknare. Dådet väckte avsky i hela världen. Men det […]

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Därför satsar vi på satir

Den politiska teckningen vågar avslöja, den går inte i någons ledband. Den är illojal och provocerande. Särskilt när det politiska språket håller på att utarmas av marknadsmässig försäljningsprosa – då behövs pennstreckens kvinnor och män på barrikaderna.

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.