Är det bra att äga sin arbetsplats? Ja, enligt en ny idéskrift från tankesmedjan Global utmaning. Inte minst för att en massdöd av företag skulle kunna undvikas.
På den svenska landsbygden lägger livskraftiga företag ner för att ingen vill ta över när ägarna går i pension. 55 000 svenska småföretag står inför en svår generationsväxling. Hur ska landsorten leva? Hur ska företagen bli kvar?
Ett svar är medarbetarägda företag, enligt Sophie Nachemson-Ekwall. Hon är forskare på Handelshögskolan i Stockholm, och står bakom idéskriften Ett Sverige där anställda äger.
Traditionellt anses värdet av ett företag vara att det alstrar en massa pengar. Sophie Nachemson-Ekwall menar att vi behöver ett annat förhållningssätt till tillväxt.
– Värdet kan vara att företaget kan vara kvar på orten. Då kan det ge möjlighet för skolan och affären att vara kvar. Då blir människorna kvar, och skatteunderlaget blir kvar det med.
Företag som ägs av medarbetarna ger inte oväntat engagerade anställda. Men kan också vara ett delrecept mot kvartalskapitalism. Den som är med och äger företaget hen jobbar på vill ju självklart att företaget ska gå bra. Inte bara nu utan också om fem, tio och femtio år.
– Det har alltid gnagt i mig att det är så lätt att köpa svenska företag – för det ger i slutändan en brist på långsiktigt ägande. Medarbetarägda företag kan vara en del av lösningen på det problemet, säger Sophie Nachemson-Ekwall.
Men om en struktur med medarbetarägda arbetsplatser ska få fäste har Sverige en utmaning framför sig – de initiativ som finns är få. En anledning till den låga aktiviteten är arvet av tidigare politiska konflikter. Striden om löntagarfonderna från 70-talet exempelvis, lägger sig som en kylande ishinna över all entusiasm. Samtidigt ligger länder som Frankrike, Tyskland, Spanien, Kanada och USA mil före Sverige i en utveckling där kooperativ och andra ägandeformer i stiftelser och aktier vuxit fram.
För att vända utvecklingen behöver flera nationella system ses över och förändras, enligt Sophie Nachemson-Ekwall. Det handlar om skatter och finansiering, om arbetsmarknadslagar och försäkringssystem. Bland annat.
– Listan på strukturella hinder för medarbetarägande kan göras hur lång som helst. Men det finns lösningar, exemplen finns i andra länder.
En kommentar till “Mycket att vinna när anställda tar över”