Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
Industriarbetarnas tidning
26 oktober, 2018
Skrivet av Anna Tiberg
Oljud är ett stort problem i IF Metallarnas vardag. Sju av tio medlemmar besväras av buller på jobbet, visar förbundets stora arbetsmiljöundersökning.
Så här stor andel av IF Metallarna utsätts för olika typer av arbetsmiljöproblem varje dag till ett par dagar i veckan:
Buller: 71 procent
Värme, kyla, drag: 55 procent
Vibrationer: 39 procent
Dålig belysning: 36 procent
Syror, lösningsmedel och/eller kemikalier: 27 procent
Asbest-, sten- och/eller slipdamm: 19 procent
När IF Metall-medlemmarnas fysiska arbetsmiljö kartläggs är det en siffra som särskilt sticker ut. Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. Trots hörselskydd och försök att bygga in ljudkällor på många industrier är oljud alltså fortfarande ett stort problem.
– Spontant kan jag säga att jag är lite förvånad över hur utsatta medlemmarna är för buller, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
– Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare.
Hälften av medlemmarna besväras på samma sätt av värme, kyla eller drag, och fyra av tio besväras på samma sätt av vibrationer. Färre uppger att jobbet är påfrestande och fysiskt tungt: tre av tio.
Var fjärde medlem i IF Metall oroar sig ofta för att bli sjuk av arbetsmiljön. Samtidigt drar sig lika många för att kritisera arbetsförhållandena på jobbet.
Unga har oftare osäkra anställningar, och oroar sig enligt undersökningen också mer än snittet för sin hälsa. Unga är också fler i den grupp som inte har fått en introduktion om risker och/eller säkerhet på sin arbetsplats – 23 procent av medlemmarna har inte fått en sådan introduktion.
– Unga är extra utsatta och det är illa. Vi behöver en bra arbetsmiljö också för att industrin ska kunna rekrytera arbetskraft i framtiden, säger Marie Nilsson.
IF Metall vill stärka skyddsombudens arbete och särskilt arbeta mot små och medelstora företag. Där finns inte alltid en organisation med skyddsombud på plats, i stället kan de regionala skyddsombuden hjälpa till med arbetsmiljöarbetet. Information, råd och uppmaningar om att samarbeta med de regionala skyddsombuden skickas nu ut till 10 000 arbetsgivare.
– De regionala skyddsombuden behöver stärkas, dels genom utbildning och dels genom att vi behöver se till att de verkligen får komma in på arbetsplatserna, säger Marie Nilsson.
Undersökningen är gjord av Novus och bygger på 3 566 webbintervjuer. Den är gjord på ett slumpmässigt urval och resultaten har viktats på kön/ålder och om de svarande har förtroendeuppdrag eller inte. 40 procent av bruttourvalet har genomfört hela intervjun. Det bedöms av Novus som ”en hyggligt bra svarsfrekvens för denna typ av undersökning.”
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.