Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
Industriarbetarnas tidning
26 oktober, 2018
Skrivet av Anna Tiberg
Sömnproblem och olust. IF Metalls nya arbetsmiljöundersökning ger en dyster bild av hur stress på jobbet påverkar förbundets medlemmar.
Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan. En dryg femtedel känner stress varje dag. Det visar förbundets stora arbetsmiljöundersökning som släpps i dagarna.
– Stress är en växande fråga som inte har varit så närvarande i våra branscher tidigare, kommenterar IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Var fjärde medlem oroar sig ofta för att råka ut för en arbetsolycka eller bli sjuk av arbetsmiljön. Marie Nilsson tror att oron delvis hänger ihop med att sjukförsäkringen uppfattas som stram.
– Jag tror att det finns en större rädsla i dag än tidigare, ”vad händer med mig om jag blir sjuk?”, särskilt när det gäller stressrelaterade sjukdomar. Man har förstått att de kan drabba vem som helst.
Unga är särskilt utsatta enligt undersökningen. Marie Nilsson konstaterar att unga oftare har osäkra anställningar vilket kan göra det svårare att säga ifrån.
Har IF Metall brytt sig för lite om den psykosociala arbetsmiljön?
– Historiskt sett kan man nog säga det. Men med den nya föreskriften (om psykosocial arbetsmiljö som trädde i kraft våren 2016, DA:s kommentar) finns stora möjligheter att jobba med de här frågorna. På lokal nivå är man nog fortfarande lite trevande i arbetet eftersom föreskriften är relativt ny.
Fyra av tio medlemmar har enligt undersökningen haft sömnproblem på grund av jobbet under det senaste året, och sex av tio känner varje vecka att de är för trötta eller saknar tid för familj, vänner och fritidsaktiviteter.
61 procent känner varje vecka, eller oftare, att de har för mycket att göra på jobbet, och 15 procent hinner sällan eller ganska sällan med det de ska göra.
Men samtidigt som många alltså upplever sig klämda mellan olika krav får långt ifrån alla stöd från arbetsledaren. Varannan svarar att de aldrig, eller nästan aldrig, får hjälp av chefen att prioritera.
Många har också svårt att påverka sin arbetssituation. Hälften av medlemmarna får för det mesta inte vara med och bestämma när arbetsuppgifter ska göras, och lika många är oftast inte med och planerar sitt arbete. Var tredje känner minst varje vecka olust inför att gå till jobbet.
Marie Nilsson säger att förbundet behöver satsa på skyddsombudens arbete och pekar på en pågående informationskampanj som riktas mot små och medelstora arbetsgivare. Hon konstaterar samtidigt att IF Metall inte lyckats flytta fram positionerna i arbetsmiljöarbetet under de senaste åren.
– Den här undersökningen visar dessvärre att det har stått stilla. Vi har en ganska bra lagstiftning och bra föreskrifter, men det gäller att använda dem också.
Undersökningen är gjord av Novus och bygger på 3 566 webbintervjuer. Den är gjord på ett slumpmässigt urval och resultaten har viktats på kön/ålder och om de svarande har förtroendeuppdrag eller inte. 40 procent av bruttourvalet har genomfört hela intervjun. Det bedöms av Novus som ”en hyggligt bra svarsfrekvens för denna typ av undersökning.”