Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika.Vårt förbund har goda förutsättningar att växa.
I juni fastställde GS förbundsmöte nytt långsiktigt mål. Beslutet innebär att GS ska vara en ständigt organiserande, levererande facklig organisation via en aktiv förtroendevald bas.
För att mäta detta har förbundsmötet också fastställt vissa kriterier som ska tjäna som indikatorer för måluppfyllelse. Det handlar bland annat om att vi ska ha en positiv medlemsutveckling och att vi ska leverera medlemsnytta via lönerevisioner, arbetsmiljöverksamhet och uppsökeri på våra arbetsplatser.
”De senaste åren har vi genom våra kollektivavtal lyckats placera våra medlemmar i topp när det gäller reallöneutveckling i Europa.”
I den analys som låg till grund för förbundsmötesbeslutet pekas det på att förbundet har goda förutsättningar att växa med tanke på hur våra branscher utvecklas. Vi har också en hög andel förtroendevalda som ju är nyckeln till att lyckas med den fackliga leveransen.
Detta har förbundsstyrelsen nu tagit fasta på i den verksamhetsplan som är beslutad. Under nästa år kommer vi att göra en offensiv satsning på att utbilda våra förtroendevalda. Vi gör det för att vi behöver stötta dem i det grundläggande fackliga arbetet på arbetsplatsnivå men också för att försöka sätta det fackliga uppdraget i ett större sammanhang. Varför är detta så viktigt?
De senaste åren har vi genom våra kollektivavtal lyckats placera våra medlemmar i topp när det gäller reallöneutveckling i Europa. Vår arbetsmarknadsmodell kan alltså klara att behålla en konkurrenskraftig industri utan att försämra villkoren för dem som jobbar i industrin. Det är ett viktigt och närmast unikt statement i en orolig omvärld.
Det är ingen automatik eller gudomlig rättvisa som lett fram till detta förhållande. Det finns nämligen ett väldigt starkt samband mellan jämlikhet och facklig organisationsgrad. Därför är det helt avgörande att vi som tror på facket kraftsamlar för framtiden.
Nu har vi många utmaningar framför oss när det gäller vår arbetsmarknadsmodell.
I skrivande stund är det oklart hur regeringsbildandet kommer att gå. Det står dock klart att riksdagsvalet resulterat i en överväldigande högermajoritet. Det är ett allvarligt förebud om försämringar för löntagare i Sverige.
Därför är kopplingen till GS mål- och verksamhetsplan tydlig. Vi måste bygga en stark organisation som är närvarande på arbetsplatserna men som också bidrar till samhällsnytta genom att vara en motvikt till marknadskrafterna.
Det går om vi håller ihop. Det går om vi gör det tillsammans.
Per-Olof Sjöö är förbunds-
ordförande för GS-facket.