Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Samma lugn som i livmodern

20 november, 2018

Skrivet av

Carl Linnaeus är musikjournalist, författare och förläggare.

Krönika Mitt prylbegär handlar mest om att komma tillbaka till barndomsåren, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Hårdrock och maniskt samlande går hand i hand. Det har inte gått skivbolagen förbi. I dag är det mer regel än undantag att band släpper sitt nya alster i en mängd olika ut­gåvor. En vän slantade upp nästan en halv månadslön på ett bräde för att få alla varianter av ett och samma album. Olika omslag. Olika färger på vinylen. Olika bonuslåtar. Han klämde lite på skivorna innan han arkiverade dem i samlingen för att inte plocka fram dem igen förrän nästa flyttstädning.

Jag samlar också på hårdrock. Historier och fakta som jag arkiverar i huvudet. Som vem som 1982 i hemlighet spelade bas på Kiss-låten Creatures of the night. Men jag ljuger för mig själv. Jag kan också bli uppslukad av prylbegäret. Vad jag lägger pengar på är små tidskapslar. Som fyrtiofem år gamla nummer av musiktidningen Rolling Stone. De var dyra. Men så var de i nyskick också. På så sätt kan jag låtsas att det fortfarande är 70-tal när jag tummar i de olästa sidorna. Psykologer kallar det för regression. Det är inte nyttigt. Jag är sjuk.

Jag vill tro att allt var bättre förr, men det var det kanske inte.

Nyligen la jag alldeles för mycket pengar på ett exemplar av ungdomsromanen Snöret från 1978. Mest för att författaren Lars Peterson i detalj återger Kiss konsert på Gröna Lund två år tidigare. Kapitlet är ofrivilligt komiskt, eftersom det är rent ljug.

Medlemmarna hade aldrig armbindlar med hakkors på. Peterson delar inte min kärlek för amerikansk skräpkultur. Han föraktar populärmusik, hamburgerrestauranger, läskeblask och serietidningar. Författaren var inte ensam om att tycka så. Det var nog ganska grått i Sverige under 70-talet.

Jag inser att det inte är en specifik tidsepok jag vill tillbaka till. Det är barndoms­åren jag vill åt. Jag vill till­baka till en tid när fula ord som ”livspussel” inte fanns i ens vokabulär.

Ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag susande ljud. Ljudet av vågskvalp vid stranden är lugnande. Det ­låter tryggt. Det låter som blodomloppet i livmodern. Ibland känns det som att jag borde ha stannat kvar där. Å andra sidan – allting hade varit ganska meningslöst om jag aldrig fått höra Mike Porcaro från Toto lira bas på den där Kiss-låten från 1982.

Carl Linnaeus är musikjournalist, författare och förläggare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hondon blev min biljett till världen

Hondon blev min biljett till världen

Man kan prata om nitar och långt hår, men egentligen handlar all rock’n’roll bara om en sak, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

Även hårdrockare tappar sitt svall

Carl Linnaeus: Tack vare Lars är det inte längre fult att åldras som hårdrockare.

Varje samtal kan vara det sista

Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.

Jag blir ledsen när mystiken är borta

När tuffa rockband går från gåtfull image till spel på en ostgitarr, skriver Carl Linnaeus.

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

Konserten var som ett väckelsemöte

Krönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.