Industriarbetarnas tidning

SSAB döms för dödsolycka

1 november, 2018

Skrivet av

SSAB hade kunnat förhindra dödsolyckan 2016 när en anställd klämdes ihjäl. Ståljätten döms nu till tre miljoner kronor i företagsbot för grovt arbetsmiljöbrott.

SSAB tog en medveten risk. 55-åringen som klämdes till döds mellan en travers och en serviceplattform våren 2016 hade kunnat leva idag. I tio olika besiktningsintyg hade klämrisken tagits upp.

Redan 2013 står det om serviceplattformen: ”Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade.” I intygen från åren 2005 – 2015 står att serviceplattformen till och med ska demonteras.

SSAB har alltså varit medveten om risken under lång tid. Detta hävdade åklagaren i åtalet. Och detta slog Luleå tingsrätt fast i domen.

Läs också: ”Vi kan inte bara säga att vi har haft otur”

Citat ur domen:

”En tillräcklig riskbedömning hade kunnat resultera i krav på hur långt traversen får köras efter banan, var besiktningsmannen får stå, var säker placering är, på
traversen när arbetet utförs, att serviceplattformen ska bortmonteras och hur
kommunikationen mellan besiktaren och traversföraren ska gå till. Om sådana krav ställts och efterföljts hade med hög grad av sannolikhet inte arbetstagaren dödats.”

SSAB döms till tre miljoner kronor i företagsbot för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Till den döde mannens anhöriga ska företaget betala totalt drygt 60 000 kronor i skadestånd.

Det är den fjärde domen som handlar om dödsfall innanför SSAB:s grindar på ett år. Rättegångarna har handlat om fem döda arbetare på ståljättens område i Luleå.

SSAB har ännu inte bestämt sig för om man kommer att överklaga domen till hovrätten eller inte. Bolaget håller inte med om att deras oaktsamhet ledde till mannens död.

– Jag delar inte tingsrättens beskrivning. Det beskrivs som att företaget inte tagit del av de här protokollen och signalerna. Under rättegången framkom det tydligt och klart att man gjort det och värderat dem i bedömningsarbetet. Sedan kan man diskutera om det renderat i tillräckliga åtgärder eller inte, säger SSAB jurist Anders Lorentzon till Aftonbladet.

4 kommentarer till “SSAB döms för dödsolycka

  • De tre miljonerna i företagsbot som SSAB ska betala efter dödsolyckan – kommer de dom anhöriga tillgodo eller försvinner de i (statens? fackets?) svarta hål?

  • Företaget tvingas betala 3 miljoner till staten. Företaget tvingas även betala 60 000 till anhöriga.

    Borde ju vara tvärtom i betalningen, 3 miljoner till anhöriga och 60 000 till statskassan.

  • Fick svar av reportern. Bedrövligt:
    Hej,
    Boten går till staten.
    Två bröder till den förolyckade får 22 000 respektive 40 000 i skadestånd.
    Vänliga hälsningar
    Per Vallgårda

  • Ja, precis. Varför får företaget böta 3 miljoner till facket, men den döda personens anhöriga får 63 000 kronor för sveda och verk?
    Något är fundamentalt fel här. Det är väl den som råkat illa ut som skall få minst 3 miljoner och sedan får företagsboten ges till facket med minst samma summa om inte mer.
    Men inte tvärt om. Att den olycksdrabbade inte får ett öre i ersättning.

    Otroligt skevt system som drabbar den enskilde mycket hårdare. Ge hen det belopp som företagsboten blev.
    Det är sådant här som gör en förbannad och irriterad.

    Vad är det för rättssystem som sverige har?
    Kan man lita på rättssystemet?
    Man undra om det är rättssäkert/rättstryggt?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

En blå knapp och en grön. En stressig eftermiddag. En ljusbom som inte fick brytas. Det var huvudfrågorna under rättegången mot mannen står åtalad för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje för nästan exakt två år sedan.

Så ska dödsolyckor stoppas

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

Han skickar cheferna i fängelse

Han skickar cheferna i fängelse

Allt började på Svalbard. Rune Bård Hansen var polismästare och fick dela flygplan med likkistor. Kropparna av 21 döda gruvarbetare. Sedan dess har han jobbat med arbetsmiljöbrott.

Kvinna dog efter olycka i Fors

En kvinna dog efter att i dag ha blivit påkörd av en hjullastare vid Stora Ensos kartongfabrik i Fors. En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Bästa kompisen Dino Palalija sörjer fortfarande sin vän Samir Terzic som dog på sitt nattpass för 15 år sedan. ”Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger han.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är en fruktansvärd olycka som inträffat”

”Det är en fruktansvärd olycka som inträffat”

Två män i fyrtioårsåldern har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Ängelholm i går. – Det går inte att föreställa sig hur anhöriga har det just nu, våra tankar går ju till dem, säger Anna Fernebro, ordförande för IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne. Männen hittades medvetslösa i nere i en tank på återvinningsföretaget Omni Polymers fabrik. […]

Sorg i Skåpafors efter dödsolycka

Sorg i Skåpafors efter dödsolycka

“Nu har det hänt som inte får hända. Det känns skitjobbigt.”
Det säger Pappers avdelningsordförande Ulrik Jörback om gårdagens dödsolycka på Rexcells pappersbruk i Skåpafors.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.