SSAB hade kunnat förhindra dödsolyckan 2016 när en anställd klämdes ihjäl. Ståljätten döms nu till tre miljoner kronor i företagsbot för grovt arbetsmiljöbrott.
SSAB tog en medveten risk. 55-åringen som klämdes till döds mellan en travers och en serviceplattform våren 2016 hade kunnat leva idag. I tio olika besiktningsintyg hade klämrisken tagits upp.
Redan 2013 står det om serviceplattformen: ”Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade.” I intygen från åren 2005 – 2015 står att serviceplattformen till och med ska demonteras.
SSAB har alltså varit medveten om risken under lång tid. Detta hävdade åklagaren i åtalet. Och detta slog Luleå tingsrätt fast i domen.
Läs också: ”Vi kan inte bara säga att vi har haft otur”
Citat ur domen:
”En tillräcklig riskbedömning hade kunnat resultera i krav på hur långt traversen får köras efter banan, var besiktningsmannen får stå, var säker placering är, på
traversen när arbetet utförs, att serviceplattformen ska bortmonteras och hur
kommunikationen mellan besiktaren och traversföraren ska gå till. Om sådana krav ställts och efterföljts hade med hög grad av sannolikhet inte arbetstagaren dödats.”
SSAB döms till tre miljoner kronor i företagsbot för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Till den döde mannens anhöriga ska företaget betala totalt drygt 60 000 kronor i skadestånd.
Det är den fjärde domen som handlar om dödsfall innanför SSAB:s grindar på ett år. Rättegångarna har handlat om fem döda arbetare på ståljättens område i Luleå.
SSAB har ännu inte bestämt sig för om man kommer att överklaga domen till hovrätten eller inte. Bolaget håller inte med om att deras oaktsamhet ledde till mannens död.
– Jag delar inte tingsrättens beskrivning. Det beskrivs som att företaget inte tagit del av de här protokollen och signalerna. Under rättegången framkom det tydligt och klart att man gjort det och värderat dem i bedömningsarbetet. Sedan kan man diskutera om det renderat i tillräckliga åtgärder eller inte, säger SSAB jurist Anders Lorentzon till Aftonbladet.
De tre miljonerna i företagsbot som SSAB ska betala efter dödsolyckan – kommer de dom anhöriga tillgodo eller försvinner de i (statens? fackets?) svarta hål?
Företaget tvingas betala 3 miljoner till staten. Företaget tvingas även betala 60 000 till anhöriga.
Borde ju vara tvärtom i betalningen, 3 miljoner till anhöriga och 60 000 till statskassan.
Fick svar av reportern. Bedrövligt:
Hej,
Boten går till staten.
Två bröder till den förolyckade får 22 000 respektive 40 000 i skadestånd.
Vänliga hälsningar
Per Vallgårda
Ja, precis. Varför får företaget böta 3 miljoner till facket, men den döda personens anhöriga får 63 000 kronor för sveda och verk?
Något är fundamentalt fel här. Det är väl den som råkat illa ut som skall få minst 3 miljoner och sedan får företagsboten ges till facket med minst samma summa om inte mer.
Men inte tvärt om. Att den olycksdrabbade inte får ett öre i ersättning.
Otroligt skevt system som drabbar den enskilde mycket hårdare. Ge hen det belopp som företagsboten blev.
Det är sådant här som gör en förbannad och irriterad.
Vad är det för rättssystem som sverige har?
Kan man lita på rättssystemet?
Man undra om det är rättssäkert/rättstryggt?