Arbetarna på aluminiumverket Kubal kan tvingas att tillbringa julen med att släcka ner sin fabrik.
USA:s sanktioner mot Ryssland
De första sanktionerna mot Ryssland upprättades 2014 efter den ryska ockupationen av Krimhalvön. Sanktionerna riktar sig mot individer och företag från Ryssland och Ukraina.
I april i år utökades sanktionerna mot ytterligare sju oligarker och deras företag, däribland Oleg Deripaska storägare av ryska Rusal. Detta efter att amerikanska underrättelsetjänst anklagat Ryssland för att ha påverkat presidentvalet 2016.
Nu har sanktionerna förlängts en femte gång. För Kubals del innebär det att om sanktionerna träder i kraft kommer företagets tillgångar att frysas.
USA:s finansdepartement har skjutit upp sanktionerna mot Kubals ryska ägare en femte gång, nu med endast två veckor. Det nya datumet är 21 januari.
– Jag får hoppas att den korta förlängningen är ett positivt tecken, förhoppningsvis har bestämt sig för att ta ett beslut nu, , säger Stefan Hultman, ordförande i avdelningsstyrelsen för IF Metall i mellersta Norrland som själv arbetar på Kubal.
Han fortsätter:
– Men får vi inget besked innan julledigheten kommer man troligtvis att varsla alla anställda på fabriken.
För att minska skadorna på smältugnarna så måste släckningsarbetet påbörjas en månad i förväg. Vilket skulle innebär att de anställda kan tvingas börja stänga ned fabriken lagom till jul.
Sedan i april har de cirka 500 anställda på aluminiumverket levt i ovisshet över om de har ett jobb att komma tillbaka till. Ett beslut som ligger bortom de anställda och arbetsgivarens händer.
Det hela började med när USA i våras utlyste en ny våg av sanktioner mot ryska oligarker och företag efter att amerikansk underrättelsetjänst anklagat landet för att ha påverkat 2016 års presidentval. Oleg Deripaska som var storägare av EN+, den koncern som Kubals ägare Rusal ingår i, är en av de ryska oligarkerna som drabbades av sanktionerna.
För att undkomma sanktionerna har Oleg Deripaska under året sålt av en väsentlig del av sina ägarandelar i företaget. Han och de styrelseledamöter han tillsatt har också självmant valt att lämna sina positioner. Enligt affärsbyrån Bloomberg har representanter från USA:s finansdepartement börjat förhandla med Deripaska om att eventuellt lyfta sanktionerna mot EN+.
Men processen har varit tidsödande och under tiden har Kubal haft svårt att anställa ny personal. Ingen vill komma till ett jobb som kan vara borta efter bara några månader säger Stefan Hultman. Sen i våras har ett 40-tal anställda lämnat företaget. En del har varit naturliga avgångar medan andra valt en tryggare anställning någon annanstans. Än så länge klarar man av att hålla igång de 296 ugnarna i fullproduktion. På golvet tar man till alla möjliga knep för att få det fungera. Men personalbristen börjar kännas av.
– Visst klarar vi av ytterligare förlängningar, men den här situationen är ohållbar i längden, säger en talesperson för Kubals företagsledning.