Industriarbetarnas tidning

Nya karensregler kan gynna skift­arbetare

19 december, 2018

Skrivet av

Många snuviga skiftarbetare får en lättnad från årsskiftet  när karensdagen i sjukförsäkringen slopas och ersätts av ett karensavdrag.
– För någon som jobbar ett tolvtimmarspass blir det mer rättvist, säger Lasse Wåhlstedt på Pappers.

Karensdag

till och med den 31 december 2018

När du är sjuk och inte på jobbet betalar arbetsgivaren sjuklön dag 2–14. Du får alltså inget betalt första dagen, oavsett hur lång den dagen, hur ditt schema ser ut och vilken tid på dagen du blir sjuk.

Karensavdrag

från och med den 1 januari 2019

Sjuklönen gäller dag 1–14, alltså från första dagen. Ett avdrag görs på 20 procent av vad sjuklönen skulle vara på en arbetsvecka.

Stor majoritet för nya lagen

Reformen har förutsättningar att stå sig oavsett vilken regering det blir. Alla riksdagspartier röstade ja utom Sverigedemokraterna, med motiveringen att de vill ta bort karensen helt.

Som karensdagen ser ut i dag får du inget betalt första dagen du är sjuk och hemma, oavsett hur lång arbetsdagen är. Skulle du ha jobbat ett tolvtimmarspass, får du tolv timmar helt utan lön.  Blir du sjuk under dagen och går hem får du löneavdrag för de timmarna, men dagen därpå får du vanlig ersättning, på 80 procent av lönen.

Karensdagen kan alltså slå väldigt olika, beroende på hur ditt schema ser ut och när på dagen du blir sjuk.

Nu ändras det för att bli mer rättvist. Karensdagen tas bort och sjuklönen på 80 procent som arbetsgivaren betalar börjar gälla redan från första sjukdagen. I stället görs ett karensavdrag på 20 procent av vad sjuklönen skulle vara för en hel arbetsvecka.

För en person som har åttatimmarsdag måndag till fredag blir det oftast ingen skillnad, eftersom avdraget är en femtedels veckolön. Men för personer med oregelbundna arbetstider kan det ha stor betydelse.

– En person som har 36-timmarsvecka och blir sjuk ett tolvtimmarspass kommer att få 7,2 timmars avdrag, i stället för 12 timmar som nu, säger Tommy Thunberg Bertolone på IF Metalls förhandlingsenhet.

De som förlorar är de som blir sjuka under arbetsdagen och går hem, om de fortsätter att vara sjuka nästa dag. De får också avdrag på 20 procent av en veckas sjuklön. Det kommer GS medlemmar märka av, tror avtalssekreterare Madelene Engman.

– Majoriteten jobbar inte långa skift utan det är vanligt dagtidsarbete eller tvåskiftsarbete.

Exakt hur karensavdraget ser ut påverkas av vilket kollektivavtal du har, eftersom de innehåller bestämmelser om hur sjuklönen ska beräknas. Avtalen behöver nu skrivas om, vilket inte är helt lätt.

– Som många andra är vi ute lite i sista minuten, säger Madelene Engman på GS.

Hon säger att de nya reglerna påverkar alla kollektivavtal, och att det kommer att ta ett tag innan allt blir tydligt.

– Det är nästan omöjligt att se vilka olika situationer som kan uppstå. Vi har ju allt ifrån ackordslöneavtal, till traditionella månadslöner, till timlöner till tariffavtal. Då måste man vara överens om vad som är genomsnittlig veckoarbetstid och vad som ingår i löneunderlaget.

GS har några avtalsområden kvar, och några preliminära avtal klara. De ska sen godkännas av förbundsledningen, innan man kan gå ut med dem.

– Det är jättemycket frågor från företag och medlemmar, men vi kan inte säga mer nu.

Grunden i de nya bestämmelserna ser ungefär likadana ut oavsett kollektivavtal.

– Det är bara skillnader på marginalen, säger Lasse Wåhlstedt, ombudsman på Pappers.

Liksom Tommy Thunberg Bertolone tycker han att den nya lösningen blir mer rättvis. Helst skulle han dock se att karensen försvann helt och hållet, bland annat för att det kan få folk att gå till jobbet fast de är sjuka.

– Karensavdraget bygger på att man tror att folk fuskar, och det är fel ingång tycker jag.

2 kommentarer till “Nya karensregler kan gynna skift­arbetare

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Ibland har lagar ett bäst före-datum”

”Ibland har lagar ett bäst före-datum”

Liberalernas talesperson i socialförsäkringsfrågor Emma Carlsson Löfdahl undrar om lagstiftningen verkligen tolkas rätt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.