Skogsstyrelsens arbetsmarknadsåtgärd för nyanlända och långtidsarbetslösa får ett abrupt slut. Riksdagens budgetbeslut innebär att 1 500 deltagare får lämna projektet direkt efter nyår.
Andra förändringar på jobbområdet
Under veckan har det kommit fram mer detaljer i hur besparingar och satsningar i budgeten ser ut. I dag den 20 december debatteras förslagen och slutgiltiga beslut fattas i eftermiddag.
- 2,7 miljarder ska sparas på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Arbetsmarknadsutbildningarna ska bli smalare, moderna beredskapsjobb och Naturnära jobb försvinner och extratjänster begränsas.
- Arbetsförmedlingen ska dra ner 10 procent på sina förvaltningskostnader, nära 900 miljoner.
- Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation läggs ned.
- Avdragsrätten för fackföreningsavgiften försvinner.
- Anslagen till lönebidrag för Samhall ökar med 722 miljoner.
- Myndigheten för arbetsmiljökunskap får samma belopp som i övergångsbudgeten. Enligt tidningen Arbetsvärlden innebär det att de inte kan göra de satsningar som var planerade.
- Det blir inga neddragningar på Arbetsmiljöverket som Moderaterna föreslagit.
I den budgetreservation som Moderaterna och Kristdemokraterna röstade igenom tillsammans med Sverigedemokraterna, förlorar Skogsstyrelsen det extra årliga anslaget på 120 miljoner kronor som använts till arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb.
I dagsläget finns ungefär 1 500 deltagare i projektet, men efter årsskiftet står de utan platser. Arbetsmarknadsåtgärden avvecklas direkt av Skogsstyrelsen eftersom finansieringen upphör i och med nya budgeten.
– Tanken var att de skulle fortsätta fram till vårkanten då säsongsanställningarna börjar komma i gång, säger Fredrik Gunnarsson, samordnare för projektet på Skogsstyrelsen.
Ett försök att matcha deltagarna mot befintliga eller kommande jobb inleds efter årsskiftet, trots att projektet upphör.
– Vi kommer att försöka göra detta, men vi vet inte heller hur länge vi får behålla de som gör själva matchningsarbetet, vilket gör att det kanske inte utförs alls på vissa håll. Vi får jobba utifrån de förutsättningar vi har, men det försvåras ju av att deltagarna inte längre finns på plats, säger Fredrik Gunnarsson.
Läs också: 900 miljoner till gröna jobb
Projektet, som också kallas Gröna jobb, inleddes på uppdrag av regeringen i början av 2018 och är ett samarbete mellan flera myndigheter, med Skogsstyrelsen som samordnare. Syftet har varit att ta tillvara den jobbpotential som finns i de gröna näringarna och göra vägen till de jobben enklare för nyanlända och långtidsarbetslösa. Projektet skulle pågå till och med 2020.
Under 2018 har totalt 1 650 personer deltagit, varav 120 har fått jobb eller gått vidare till studier. Ungefär 30 personer har lämnat projektet.