Ett tufft jobb – inte bara på bild
Svetsaren och bloggaren Maria Höök skriver om att spräcka stereotyper på jobbet och om varför hennes yrke är så bildmässigt.
Industriarbetarnas tidning
30 januari, 2019
Skrivet av Marcus Derland
DA möterVia sociala medier tar svetsaren Maria Höök kampen för medsystrar som blir sexuellt trakasserade i industrin. Men främst brinner hon för att locka fler tjejer till yrket.
Ålder: 35 år.
Yrke: Svetsare på Tomal i Falkenberg.
Bor: Horred.
Familj: Dotter på fem år och pojkvän.
Aktuell: Driver bloggen kvinnligsvetsare.blogg.se, ett Instagram-konto med samma namn och en Facebookgrupp som heter Kvinnliga svetsare.
Det här är det roligaste jag gjort i mitt liv”, säger Maria Höök. För några år sedan satte hon sig i skolbänken och utbildade sig till svetsare. Hon hade tröttnat på den dåliga arbetsmarknaden för florister. Efter ett års studier hade hon elva olika svetslicenser och gick direkt vidare till ett jobb.
Maria hade ingen som helst erfarenhet från industrin men hon har alltid varit kreativ och gillar att jobba med händerna.
– Det går att skapa så mycket genom svetsning. Allt från trädgårdskonst till lampor och möbler.
Maria Höök har startat en Facebookgrupp för kvinnliga svetsare. Där diskuteras allt från frågor som hur håret ska skyddas från UV-strålningen som gör det sprött och torrt till sexuella trakasserier i en mansdominerad bransch.
– Många tjejer lider i det tysta. Jag jobbar på en bra arbetsplats. Jag ser det som mitt ansvar att lyfta deras berättelser och stötta, säger Maria.
Hon berättar om tjejen som stod och svetsade i sitt bås när hon plötsligt kände att hon inte var ensam. När hon fällde upp svetshjälmen och vände sig om stod en manlig arbetskamrat bakom henne och onanerade. Eller kvinnan som utsattes för män som försökte bryta sig in i omklädningsrummet.
– Det vidriga är chefer som inte gör något. Eller män som tycker att sexuella trakasserier är en form av komplimanger, att de gör det för att de menar att kvinnan i fråga är snygg och sexig.
Via sin blogg och sociala medier vill Maria lyfta de tunga frågorna men också visa på tjusningen med yrket.
– Man behöver inte vara stor och stark för att jobba som svetsare. Är det tunga lyft är det bara att be om hjälp.
Finns det något negativt med yrket?
– Det skulle vara de brännande svetslopporna som letar sig in i – precis allt från topp till tå, säger Maria och skrattar.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.