”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”
Svetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
GÄSTKrönika ”Jag ber om hjälp ibland. Inte för att jag är tjej, utan eftersom att ensam är inte stark”, skriver svetsaren Maria Höök.
Maria Höök är svetsare på Tomal i Falkenberg. Hon driver också bloggen @kvinnligsvetsare och ett instagramkonto med samma namn. Ett smakprov hittar du här ovanför!
En bra vinkel, ett tufft moment med mycket händelse i. Slipgnistor, skvättande loppor från svetsen eller en konstig position. Det är grunden. Sedan lägger vi ett snyggt filter, lite redigering på det, och en grym instagram-bild är skapad.
På bild blir mitt jobb riktigt tufft. Det ser nästan se ut som någon actionfilm. Men hur är det egentligen till vardags?
Är det som på de coola bilderna eller är det något helt annat?
Mitt svar på det blir nästan alltid: ja det är så tufft som på bild. Dagar när jag svetsar känner jag mig lite badass. Det finns ännu inte så många kvinnliga svetsare, så det känns speciellt.
Att kunna visa att vi kan lika bra som män (och även i många lägen bättre) är en fantastisk känsla. Att kunna visa vi inte är rädda för att ta i. Att spräcka stereotyper och fördomar lite varje dag – det är vad jag brinner för.
Ingen kan säga: Äh du är ju tjej, ska lilla gumman ha hjälp?
Klart jag kan be om hjälp. Men inte för att jag inte klarar mitt jobb. Inte för att jag är tjej.
Jag ber om hjälp ibland eftersom att ensam är inte stark, och om man aldrig frågar lär man sig inget nytt.
Många kvinnor får tyvärr fortfarande utstå en hel del trakasserier när det söker sig till ett mansdominerat yrke. Men jag skulle aldrig använda det för att avråda någon att söka sig hit. Att få syssla med ett yrke inte vem som helst klarar av, det lyfter självförtroendet. Att från en ritning bygga alla delarna till färdiga produkter. Inte bara korrekt, utan hållbart. Och det ska vara snyggt svetsat.
Och när jag sitter här i min svetshjälm och matar tråd så känner jag mig stark – och tuff.
Så mitt svar är enkelt. Jobbet är till 100 procent som på bilderna och filmerna jag lägger upp på Instagram.
Action!
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.