Industriarbetarnas tidning

”Jag är ödmjuk och rörd”

8 januari, 2019

Skrivet av

Bertil Mårtensson är grafikern som snart ställer ut sina arbetskamrater på ABF i Malmö. Genom konsten vill han påminna om att arbetare fortfarande finns.

Under 70- och 80-talet hände det att Bertil Mårtensson kallades för en riktig arbetare. Det var en komplimang. Då syntes arbetarna i samhället, på nyheterna och i kulturen och det fanns också en stolthet och sammanhållning, minns han.

I dag råder en fullständig tystnad och stiltje över arbetarna, tycker han. I det tomrummet hämtade han inspiration till ett konstprojekt. Under ett par års tid har han intervjuat och tecknat porträtt av sina arbetskamrater på CA Anderssons tryckeri i Malmö.

Läs också: Bertil gör konst av sina hjältar

Hittills har han samlat ihop 20 livsberättelser som tillsammans med porträtten bildar utställningen ”På riktigt”, med vernissage på ABF-huset i Malmö den 20 januari.

– Den är en påminnelse, både för oss själva och för omgivningen, om att vi finns. Den har en undertitel också: ”Känner du igen dig?”. Jag hoppas på igenkänning i livsberättelserna. Det är dramatiska livsöden med sorg, lycka och allt. Jag är oerhört ödmjuk och rörd inför förtroendet jag har fått, säger Bertil Mårtensson.

Konstprojektet handlar också om makt, vem som syns och vem som bestämmer bilden av samhället.

– Tanken är att det ska fungera som en budkavle, så det finns även en mindre popup-utställning som man enkelt kan packa ihop och ta med till en arbetsplats, kursgård eller konferens.

Till vardags jobbar Bertil Mårtensson med prepress på CA Anderssons tryckeri i Malmö. Konstprojektet har han ägnat sig åt på fritiden. Det som har tagit mest tid är arbetet med att sammanfatta långa samtal om livet i de texter som hör samman med porträtten. Även om han nu har kommit så långt att det räcker till en utställning är han långt ifrån klar.

– Nej! Jag kanske känner för en semester, men jag är absolut inte klar. Jag har redan kontakter som är intresserade och jag hoppas hitta fler utanför min egen arbetsplats. Man kan säga att jag är framme vid stationen nu och undrar: Vart är vi på väg?

Utställningen på ABF-huset i Malmö pågår i tre veckor med vernissage den 20 januari. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bertil gör konst av sina hjältar

Bertil gör konst av sina hjältar

Malmö-grafikern Bertil Mårtensson trodde att han kände sina arbetskamrater. Men när han började teckna av dem mötte han helt nya historier: om jobbet, livet, glädje och sorg. Planen är en utställning med bilder och deras berättelser – och kanske blir det en bok.

”Ingenting sker av sig självt”

”Ingenting sker av sig självt”

Grafikern Bertil Mårtensson tecknade och intervjuade sina arbetskamrater när DA träffade honom 2018. Nu har projektet växt – ”en budkavle mellan arbetare från skilda yrken”.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig?

Bertil Hertzberg har fotograferat och intervjuat arbetare på Fredahl Rydéns kistfabrik och husfabriken Bo Klok. Nu blir det en utställning som bland annat ska visas på GS kongress i slutet av maj.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

Det rullar på

Det rullar på

Ögonblicket: Klockan är 13.49 på DS Smith i Värnamo.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.