Industriarbetarnas tidning

Solkraft ger bättre bygge

14 januari, 2019

Grön fabrik.Här är företaget som valt att satsa på miljön. Mer än hälften av elen kommer från solceller på taket på Derome Plusshus nya anläggning i halländska Värö.

Solcellsanläggningen i siffror

2 242 solcellsmoduler.

6 600 kvadratmeter stor.

625 000 kilowattimmar per år.

60 procent av den årliga elförbrukningen.

entréhallen till Deromes nya produktionsanläggning hänger det en stor fototavla. Den föreställer en helikopter som lyfter solpaneler. Åtta personer tog emot 2 242 solpaneler på husfabrikens tak. Att använda sig av kran hade tagit flera månader. Nu var det klart på tre timmar.
– Det var både billigare och snabbare berättar Anders Jansson, produktionschef på Derome Plusshus i Värö. 

Solcellsanläggningen står för mer än hälften av fabrikens elförbrukning. Resterande el kommer från vind- och vattenkraft.

Läs också: Nya husfabriken en solskenshistoria

När Deromegruppen skulle bygga en ny husproduktionsanläggning så bestämdes redan från början att man skulle bygga med både natur och människa i åtanke. Den två hektar stora montagehallen är väl upplyst, meningen är att det ska efterlikna dagsljus. Ett välkommet avbrott i den annars gråmulna förmiddagen. 

Att använda helikopter var både billigare och snabbare.”

Anders Jansson,
produktionschef.

Alexander Strömqvist är snickare och bland de första som fick anställning på fabriken. Med hjälp av en traverskran bär han iväg en fibergipsskiva, en lyx han inte har haft när han jobbat ute på byggarbetsplatser. Allt spill från hans arbete sparas och återvinns. Ungefär 85 procent är återvinningsbart efter alla processer. 

– Jag har väl börjat tänka lite grann kring miljön, inte så att jag gjort några direkta förändringar, men jag kanske kommer att tänka ett extra varv när jag reser nästa gång.

Emil Gustafsson är skyddsombud på produktionsanläggningen. Han och fyra andra kollegor fick jobb på Derome när ERA Fönster flyttade produktionen till Vetlanda. Foto: Anders Andersson
Emil Gustafsson är skyddsombud på produktionsanläggningen. Han och fyra andra kollegor fick jobb på Derome när ERA Fönster flyttade produktionen till Vetlanda. Foto: Anders Andersson

Lite längre bort står Emil Gustafsson och fyller väggarna med isolering. Han förklarar att återvinna allt spill är industristandard, men att det är viktigt att det görs. Väggen han jobbar på är en så kallad treskiktsvägg.

– Det gör att våra lägenheter ligger väldigt långt under Boverkets energikrav, den andra fördelen är att det går att fästa saker i väggarna utan plugg, säger Anders Jansson.

Många av de miljövänligare lösningarna har också praktiska fördelar. I stället för att använda färg med tillsatser för att minska torktiden används miljömärkt färg som man hettar upp till 54 grader. Torktiden minskar, utan att färgen avger några ångor som kan vara farlig för målarna.

– Det känns tryggt att veta att man jobbar med en schysst färg. Största misstaget folk gör är att använda dålig färg, säger Linda Larsson som är en av målarna.

Modulen levereras inredd och klar. Målet är att producera en i timmen. Foto: Anders Andersson
Modulen levereras inredd och klar. Målet är att producera en i timmen. Foto: Anders Andersson

Längst in i fabriken står den färdiga produkten. Små rum, moduler, står uppradade som små baracker. Ett kliv över tröskeln så står du i ett badrum, eller i ett kök. 

Målet är att producera en modul i timmen, eller 600 lägenheter om året. Anders Jansson uppskattar att det kommer dröja något år innan man producerar i den takten.
– Det ska få ta tid. Vi har tur att företagsledningen har tålamod med oss. Annars hade fabriken sett väldigt annorlunda ut. 

Fotnot: Derome är inte ensamma om att ha en solcellsanläggning på sin husfabrik. Även Lindbäcks i Piteå har en.

Anders Janson, produktionschef. Foto: Anders Andersson
Anders Janson, produktionschef. Foto: Anders Andersson

Så skapar du en hållbar fabrik

Produktionschef Anders Janssons bästa tips:

  • Var konsekvent
    Vår miljösatsning sträcker sig längre än bara solcellsanläggningen. Ställ frågor. Hur värmer vi upp fabriken? Hur utnyttjar vi allt vårt spill på bästa sätt? Hur undviker vi att utsätta personalen för onödiga risker? Det är när man är konsekvent som man uppnår ett riktigt bra resultat.
  • Mångfald
    Det gäller i alla led. Jag själv har erfarenheter både från energiindustrin och träindustrin. Vi har också hämtat tekniska lösningar från bilindustrin. För att hitta nya smarta arbetssätt behövs det ett nytt tänk.
  • Lyssna
    Vi har varit noga med att aldrig känna oss nöjda. Vi vill att våra anställda ska komma med åsikter, och ifrågasätta. I slutändan är det ett kollektivt arbete som skapar förbättringar. För oss är det självklart att man jobbar så.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya husfabriken en solskenshistoria

Nya husfabriken en solskenshistoria

Derome Plusshus nya husfabrik i halländska Värö får kraften ovanifrån. Solcellerna drogs igång förra veckan, resten av elen kommer från vind och vatten.

Låt industrin bli det gröna navet

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Här byggs framtidens vindkraft

Här byggs framtidens vindkraft

Bara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Regeringen säljer in bioraffinaderi

Regeringen säljer in bioraffinaderi

Regeringen gillar starkt planerna på ett bioraffinaderi, där man gör en rad olika produkter av skogsråvara i stället för olja. I övermorgon åker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Indien för att sälja in projektet hos Domsjös ägare.

Här är framtidens fibrer

Här är framtidens fibrer

En gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

Trähusboomen fortsätter

Trähusboomen fortsätter

Den industriella produktionen av flerfamiljshus i trä går på högvarv. Investeringarna som genomförts de två senaste åren ligger i miljardklassen och åtminstone 1 400 nya jobb skapas inom några år. Det visar en rundringning Dagens Arbete gjort.

De bygger sin drömfabrik

De bygger sin drömfabrik

Lindbäcks nya fabrik för trähus i Piteå står färdig i slutet av året. Den är drygt 5 fotbollsplaner stor, här ska det byggas 2 500 bostäder årligen. Nybygget gav vd Stefan Lindbäck och de anställda tidernas chans att planera den perfekta fabriken.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.