Nya husfabriken en solskenshistoria
Derome Plusshus nya husfabrik i halländska Värö får kraften ovanifrån. Solcellerna drogs igång förra veckan, resten av elen kommer från vind och vatten.
Industriarbetarnas tidning
Grön fabrik.Här är företaget som valt att satsa på miljön. Mer än hälften av elen kommer från solceller på taket på Derome Plusshus nya anläggning i halländska Värö.
2 242 solcellsmoduler.
6 600 kvadratmeter stor.
625 000 kilowattimmar per år.
60 procent av den årliga elförbrukningen.
I entréhallen till Deromes nya produktionsanläggning hänger det en stor fototavla. Den föreställer en helikopter som lyfter solpaneler. Åtta personer tog emot 2 242 solpaneler på husfabrikens tak. Att använda sig av kran hade tagit flera månader. Nu var det klart på tre timmar.
– Det var både billigare och snabbare berättar Anders Jansson, produktionschef på Derome Plusshus i Värö.
Solcellsanläggningen står för mer än hälften av fabrikens elförbrukning. Resterande el kommer från vind- och vattenkraft.
Läs också: Nya husfabriken en solskenshistoria
När Deromegruppen skulle bygga en ny husproduktionsanläggning så bestämdes redan från början att man skulle bygga med både natur och människa i åtanke. Den två hektar stora montagehallen är väl upplyst, meningen är att det ska efterlikna dagsljus. Ett välkommet avbrott i den annars gråmulna förmiddagen.
Att använda helikopter var både billigare och snabbare.”
Anders Jansson,
produktionschef.
Alexander Strömqvist är snickare och bland de första som fick anställning på fabriken. Med hjälp av en traverskran bär han iväg en fibergipsskiva, en lyx han inte har haft när han jobbat ute på byggarbetsplatser. Allt spill från hans arbete sparas och återvinns. Ungefär 85 procent är återvinningsbart efter alla processer.
– Jag har väl börjat tänka lite grann kring miljön, inte så att jag gjort några direkta förändringar, men jag kanske kommer att tänka ett extra varv när jag reser nästa gång.
Lite längre bort står Emil Gustafsson och fyller väggarna med isolering. Han förklarar att återvinna allt spill är industristandard, men att det är viktigt att det görs. Väggen han jobbar på är en så kallad treskiktsvägg.
– Det gör att våra lägenheter ligger väldigt långt under Boverkets energikrav, den andra fördelen är att det går att fästa saker i väggarna utan plugg, säger Anders Jansson.
Många av de miljövänligare lösningarna har också praktiska fördelar. I stället för att använda färg med tillsatser för att minska torktiden används miljömärkt färg som man hettar upp till 54 grader. Torktiden minskar, utan att färgen avger några ångor som kan vara farlig för målarna.
– Det känns tryggt att veta att man jobbar med en schysst färg. Största misstaget folk gör är att använda dålig färg, säger Linda Larsson som är en av målarna.
Längst in i fabriken står den färdiga produkten. Små rum, moduler, står uppradade som små baracker. Ett kliv över tröskeln så står du i ett badrum, eller i ett kök.
Målet är att producera en modul i timmen, eller 600 lägenheter om året. Anders Jansson uppskattar att det kommer dröja något år innan man producerar i den takten.
– Det ska få ta tid. Vi har tur att företagsledningen har tålamod med oss. Annars hade fabriken sett väldigt annorlunda ut.
Fotnot: Derome är inte ensamma om att ha en solcellsanläggning på sin husfabrik. Även Lindbäcks i Piteå har en.
Produktionschef Anders Janssons bästa tips: