Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
24 januari, 2019
Skrivet av Helle Klein
Ledare Den svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.
Strax före jul passerade en viktig märkesdag utan någon större uppståndelse. Den 20 december var det 80 år sedan Saltsjöbadsavtalet undertecknades av företrädare för LO och SAF. Svensk demokrati är 100 år och den svenska modellen 80 år. Båda borde firas rejält.
Handslaget mellan parterna i Saltsjöbaden 1938 markerade en början på den samförståndskultur som har präglat svensk arbetsmarknad och svensk politik i modern tid. En samförståndskultur som hotades av 1970- och 80-talens hårda polarisering men löstes i Saltsjöbadsavtalets uppföljare Industriavtalet 1997. Ett avtal som legat till grund för lönebildningen alltsedan dess och som medverkat till höjda reallöner i tjugo års tid samtidigt som svensk industris konkurrenskraft har värnats.
Förhoppningsvis kan dagens beslutsfattare lära av historien. Efter 1920- och 30-talens uppslitande konflikter och ideliga strejker och ett läge där arbetsgivarna och LO inte hade talat med varandra på 30 år var det definitivt inte självklart att en samförståndsanda kunde byggas.
Men kanske var det allvarliga världsläget med ett annalkande krig och en skör svensk demokrati som hotades av mörkerkrafter det som fick parterna att börja samtala.
Politikerna så utleda på de ständiga arbetsmarknadskonflikterna hotade dessutom med lagstiftning. Något varken LO eller SAF ville veta av.
Handslaget mellan de allvarsamma männen den där vintermörka decemberdagen gav arbetsfred åt arbetsgivarna och inflytande åt arbetarrörelsen. Det var en historisk kompromiss som skapade den kollektivavtalsmodell som gör Sverige unikt med sina få arbetsmarknadskonflikter, goda löneutveckling, starka fackföreningar samt framsynta anammande av ny teknik. Det finns goda skäl att fira.
Den svenska modellen hotas dock från flera håll i dag:
Vår tid påminner tyvärr alltför mycket om 1920- och 30-talen med en alltmer polariserad samhällsdebatt. Både politik och parter borde lära av Saltsjöbadsavtalets samförståndskultur som alls icke handlade om att alla skulle tycka lika utan om vikten av att respektera varandras olikhet men samtidigt värna viljan att skapa det gemensammas bästa.
Den svenska modellen är det bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.