Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Bemanningsföretag eller fackförening?

14 februari, 2019

Debatt Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas. Det går att göra detta genom kollektivavtalet, och det är bråttom.

Om skribenten:

Bemanningsanställd metallarbetare med erfarenhet av fackliga förtroendeuppdrag. Skribenten har fått möjlighet att vara anonym för att inte riskera möjligheten att bli uthyrd till arbetsplatser i framtiden.

Arbetsstyrkan inom industrin består i dag av en permanent del som är inhyrd från några månader till flera år innan de blir direktanställda. Detta har förändrat maktförhållandena radikalt.

Innan bemanningsföretagen kom kunde alla på arbetsplatsen vara medlemmar och bli förtroendevalda i den lokala klubben. För dem som hyrs är inte detta möjligt. De direkta effekterna är många och allvarliga – men de långtgående kan vi ännu inte se resultatet av.

Det mesta pekar på att bemanningsföretagens intåg kommer att göra en enorm och långvarig skada på våra lokala organisationer. Om man ger arbetsgivarna makten att systematiskt ta bort dem som vill bli fackligt förtroendevalda och anställa dem som har samma värderingar som cheferna, då gör arbetsgivaren det. Den utvecklingen kan inga fina policydokument eller till synes vettiga HR-chefer hindra.

Chefer på lägre nivåer kommer aldrig kunna hålla sig från frestelsen att välja bort arbetare som ställer krav och organiserar sina arbetskamrater. Det ligger i deras intresse och det görs hela tiden, utan att arbetsgivaren behöver redovisa skäl eller vara rädda för juridiska tvister.

Antingen avbokar företaget den bemanningsanställde av skäl som en vanlig anställd på arbetsplatsen inte ens skulle få en muntlig varning för, eller så väntar man på en liten nedgång och puttar ut den som skulle kunna vara en framtida förtroendevald, och låser dörren bakom.

Samtidigt som ett stort generationsskifte pågår i våra fackliga organisationer minskar alltså antalet medlemmar som man kan rekrytera bland. Även om vi bibehåller en hög organisationsgrad kommer aktiviteterna och antal förtroendevalda i de lokala organisationerna att minska och till slut har vi inga verkstadsklubbar kvar.

Detta borde vara något man skulle ha reagerat på för länge sedan. Tyvärr har debatter och kongresser dominerats av dem som aldrig har varit eller kommer bli bemanningsanställda. I över 20 år har arbetsgivarna effektivt splittrat oss. De lokala organisationerna har smulats sönder samtidigt som både den fackliga och politiska ledningen inom arbetarrörelsen argumenterat till bemanningsföretagens försvar.

Argumenten är många, felaktiga och har sällan stöd av oss som berörs av bemanningsföretagen förändringar av arbetsplatserna. Ett felaktigt argument som ofta sprids är att det inte går att förbjuda eller begränsa inhyrning i lag eller kollektivavtal, på grund av EU-lag.

Men man kan begränsa eller helt ta bort inhyrning – det visar den dom som kom från EU-domstolen 2015, i en tvist mellan finska bil- och transportbranschens arbetarförbund ATK och Shell Aviation Finland. Enligt juristen Jari Hellsten från den finska arbetarrörelsens centralorganisation FFC så gäller följande:

”Enligt domen är den nationella domstolen inte skyldig att låta bli att tillämpa den nationella rättens stadganden och föreskrifter, även om de innehåller sådana förbud mot eller begränsningar av användningen av hyrt arbete som strider mot direktivet.”

Domen från EU-domstolen 2015 gör det alltså möjligt för svenska fackförbund att förbjuda inhyrning i kollektivavtalen. Medan våra ledningar är väldigt eniga i sin optimism om bemanningsföretagen ser vi nere på verkstadsgolven redan nu hur det kommer att bli i framtiden. Därför är det viktigt att vi slutar ropa uppåt i organisationerna i tron om att fackliga eller politiska ledningar skulle ta sig ut från det hörn de nu har målat in oss – och hela fackföreningsrörelsen – i.

Vi måste själva ena oss bakom kravet att i våra kollektivavtal förbjuda inhyrning. På arbetsplatserna kan vi inte vänta in varken lagar eller avtal utan vi måste hitta sätt att lokalt hantera det och enas bakom de viktiga kravet med andra arbetsplatser. Annars finns inte de lokala verkstadsklubbarna kvar i framtiden.

Att tillåta bemanningsföretag i industrin är att tillåta ett långsamt organisatoriskt självmord. Därför måste vi tillsammans kräva någonting så grundläggande som samma rättigheter och organisation på arbetsplatsen för alla IF Metallare.

Alltså: förbjud inhyrning i kollektivavtalen!

Skrivet av en inhyrd metallarbetare som inte vill underteckna med eget namn eftersom hen ser en risk att det äventyrar chanserna till fortsatt inhyrning.

5 kommentarer till “Bemanningsföretag eller fackförening?

  • Helt sinnessjukt. Men detta är vardagen för inhyrd personal. Bemanning i all ära men som det är nu blir bemanningsanställda utnyttjade till max. Hur många platsannonser hittar man inte där det står: du måste ha god fysik för tunga lyft förekommer, vara stresstålig, flexibel… Och det enda vi vill är att få ett FAST jobb där man vet vad som händer, när man börjar, när man slutar OCH att man inte blir skadad på jobbet.. Tydligen inte prio inom bemanning. Och som sagt, fackföreningarnas representanter är så verklighetsfrånvända med sina trygga 20-30 år på samma plats. De vet inte hur det är att vara 30 år gammal och inte få ett vettigt bolån pga visstidsanställning…

  • Den sjukaste platsannonsen var ett Taxi företag i Täby, Dom sökte folk som ej var skadebenägda. Platsannonsen var införd hos Arbetsförmedlingen, Jag frågande AF hur i helvete man kan ta in en sådan platsannons?, Svaret var att företagen gör allt själv vid en platsannons och AF ingenting. TRAGISK UTVECKLING kallar jag detta för.

  • Hej! Jag har inte själv varit bemanningsanställd. Men har alltid tyckt det är åt helvete när man har ett A lag som får del av alla förmåner, ett B lag där man får vara glad om man har jobbet kvar imorgon. Du sätter fingret på ett problem. Fackligt arbete handlar om lojalitet med varandra, att göra skillnad mellan arbetstagare fördärvar själva grunden med den fackliga tanken!
    Vi är på defensiven. Arbetsgivarorganisationerna sätter agendan. Vet faktiskt inte hur det här ska sluta. Hoppet är att personer som du och andra träder fram och startar ett upprop!

  • Om bemanningsföretag ska förbjudas under fredsplikt, då lär det kosta mycket stora uppoffringar på andra områden. Alternativen är förhandling under fackligt hot om stora produktionsbortfall eller att bemanninmgsföretagen förbjuds.
    Det senare kräver ett mycket starkt opinionstryck. I värsta fall att Sverige lämnar EU, för att komma ur dess nyliberala tvångströja.

  • Det kommer inom snar framtid att leda till fattigdom, varför kan man inte anställas direkt till arbetsgivaren och få bättre lön, nu tar ju bemannings företaget sin del av kakan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Räven finns där ute i natten

Räven finns där ute i natten

På natten blir tankarna sega. Men vi är inte ensamma om att vara vakna, skriver Johan Airijoki.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags för företagen att ta ansvar

Dags för företagen att ta ansvar

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Nu krävs fanimej proportioner

Nu krävs fanimej proportioner

Kommunens förskoleanställda fick en hundring i belöning efter pandemin. Postnords vd fick lite mer, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Du kanske också vill läsa…

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

Kan du uppge ett enda rimligt skäl att som anställd arbetare lämna din enda möjlighet att påverka ditt arbete, skriver ventilationsmontören och konstnären Jörgen Karlsson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

”Bara elakt – och inte sant!”

”Bara elakt – och inte sant!”

Kurt Junesjö missar helt att IF Metall förutom reallöneökningarna har drivit igenom förkortad arbetstid, bättre avtalspension och ökat lokalt inflytande. Och att IF Metall vill ersätta anställningstid mot kompetens i Las är helt enkelt inte sant, skriver avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Det krävs en pragmatisk lösning”

”Det krävs en pragmatisk lösning”

Medlemmar med flera olika jobb bör kunna vända sig till vilket fack som helst och få hjälp. Om inte förbunden kan lösa de byråkratiska problem som uppstår kommer facken att dö ut, skriver GS centrala ungdomskommitté.

”Det har inte gjorts tillräckligt”

Allt färre unga är med i facket. Det är ett facit på en organisatorisk brist. Ungdomsarbetet måste prioriteras i hela arbetarrörelsen, skriver IF Metalls Centrala Ungdomskommitté.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.