Industriarbetarnas tidning

Cynisk stämning efter bonusbesked

7 februari, 2019

Skrivet av

”Ledningen hade kunnat besluta om att ändra på tröskelvärdena när de såg att det inte skulle bli något. Pengarna är inte mycket i det stora hela. Men betyder oerhört mycket för oss, rent psykologiskt”, säger Lars Henriksson, skyddsombud på Volvo Cars i Göteborg.

Trots slit, övertid och försäljningsrekord får de anställda på Volvo Cars i Göteborg ingen bonus.

– Det som förvånar mig mest är den totala frånvaron av fingertoppskänsla från ledningen, säger Lars Henriksson, skyddsombud på fabriken.

När skyddsombudet Lars Henriksson ringer upp sjungs det högljudda sånger om bonus i bakgrunden.

Hur är stämningen på fabriken?

Du hör, det är en cynisk stämning snarare än arg, skulle jag säga.

Här har företagit skrutit i flera månader om hur bra det går. Vi har slagit alla rekord, vi har producerat mer bilar än vad som är teoretiskt möjligt i princip, och så blir det ingen bonus.

Han trycker på hur hårt de anställda slitit under året för att bygga bilar i den takt som krävts, och vad det kostat. Dagens Arbete har tidigare skrivit om den höga belastningen på bilfabrikerna och de trasiga kropparna i bilboomens spår.

Vd Håkan Samuelsson säger på bolagets presskonferens att han förstår frustrationen, att resultatet volymmässigt är väldigt bra, men att ett antal tröskelvärden i bonussystemets regelsystem inte har uppfyllts.

Ett bonussystem måste alltid vara väldigt exakt baserat på regler, det är inte en premiering för arbetsinsats.

Det uttalandet ger inte Lars Henriksson mycket för.

Vad är det då? Då är det ett lotteri och inte ett bonussystem. Det blir väldigt tydligt att vad parametrarna i det här bonussystemet har gemensamt, det är att vi inte kan påverka vår bonus.

Han påpekar att det är Volvo som äger systemet, det finns inget avtal med facket utan är upp till företaget att besluta om utfall.

De äger ju bonusen fullständigt. De hade kunnat besluta om att ändra på tröskelvärdena när de såg att det inte skulle bli något. Pengarna är inte mycket i det stora hela. Men betyder oerhört mycket för oss, rent psykologiskt.

Under presskonferensen säger Håkan Samuelsson att bolaget bestämt sig för att inte ändra på regelverket så att de anställda ändå skulle få bonus, men att frågan diskuterats.

Det är något vi har diskuterat, den möjligheten har vi alltid, men vi har kommit fram till att det finns ingen anledning att göra det i år.

Han pratar om beslutet som en signal.

Bolaget och hela bilbranschen går kanske in nu i en ny fas där det gäller att fokusera mycket mer på kostnadsreduktioner och besparingar.

Så jag tror att det här är en signal som tyvärr nu kommer, nu har vi ett nytt år och en ny chans att göra ett bra jobb och jobba för att få en bonus 2019.

Håkan Samuelsson får också frågan om huruvida bonusprogram för chefer och högre tjänstemän kommer att påverkas.

Nej, utan vi har ju ett Volvo bonussystem som gäller för alla. Sen har vi naturligtvis självklart vissa olika rörliga lönesystem för vissa, men det är någonting som är helt annorlunda och ingenting som har att göra med Volvos bonus.

Bilboom – och trasiga kroppar

2 kommentarer till “Cynisk stämning efter bonusbesked

  • Det är ju bara att skita i att jobba över då… Är man inte allt för korkad så kan man ju ljuga om varför man inte kan jobba över….

  • Lägg ner arbetet. Tills Volvo ändrar sitt rent horribla beslut. Ni kommer att ha det svenska folkets stöd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Bilboom – och trasiga kroppar

Bilboom – och trasiga kroppar

Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Volvo­arbetaren som vill sätta stopp för bilarna

Lars Henriksson är Volvoarbetaren som vill skrota massbilismen för att rädda världen. Bilfabrikerna skulle kunna vara nyckeln till ett grönare samhälle, men då måste profit bytas mot samhällsnytta. I sin bok ”Slutkört” förklarar han hur även jobben kan räddas. Lars Henriksson har byggt Volvobilar i mer än 30 år trots att han alltid har varit […]

”Facket är en strejkkassa”

”Facket är en strejkkassa”

Efter 44 år på Volvo Cars och 171 nummer av fabriksgolvets egen tidning Kvasten har bilarbetaren och debattören Lars Henriksson stämplat ut för sista gången. 

Ingår middag när jag jobbar över?

Ingår middag när jag jobbar över?

Har man rätt till någon form av måltid på jobbet när man arbetar planerad övertid, på till exempel en lördag?, frågar en läsare.

De vill ha makt över din tid – igen

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Får chefen beordra övertid via sms?

Får chefen beordra övertid via sms?

Kan företaget begära övertid via sms eller via de anställdas privata e-postadresser? Juristen Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.