Industriarbetarnas tidning

”Viktigt att vi unga tar hand om varandra”

12 februari, 2019

Skrivet av Adam Daver

UNGa till facket.Nu har Pappers nya ungdomsambassadörer samlats för första gången. Tillsammans ska de se till att förbundet finns till även om 40 år, och då krävs en rejäl kraftansträngning.

UNG 2020

Projektet har kallats fackföreningsrörelsens största ungdomssatsning någonsin och har som syfte att få fler yngre att engagera sig fackligt.

Den stora finalen infaller i oktober 2020 med ett tre dagar långt event i Stockholm med -föreläsningar, seminarier och underhållning.

I kurssalen på Runö en bit utanför Stockholm ska de inbjudna ungdomarna just sätta sig efter en fikapaus. En av dem är tjugoåriga Charleen Danielsen  från Mölnlycke. Hon och de övriga deltagarna kommer de närmsta två åren, fram till Pappers 100-årsjubileum, agera ungdomsambassadörer på respektive avdelning. När Charleen började jobba för två år sedan sa alla att hon skulle gå med i facket.

– Men det var ingen som berättade varför jag skulle gå med. Det ser jag fram emot att göra för andra. Det är viktigt att vi unga tar hand om varandra. Att inte bara höra allt från de äldre, säger hon.

49 medlemmar under 30 år samlades under de två dagarna. Charleen Danielsen från Mölnlycke (till vänster) och Patrik Krantz (höger) från Iggesund var två av dem. Foto: Adam Daver
49 medlemmar under 30 år samlades under de två dagarna. Foto: Adam Daver

Det har varit två intensiva dagar med föreläsningar och grupparbeten. 49 medlemmar under 30 år samsas om stolarna i kurssalen.

– Man kan känna sig rätt ensam som ung på pappersbruk. På min arbetsplats finns ingen annan i min ålder. Därför känns det här projektet så viktigt. Det är skönt att se att det finns -yngre pappersarbetare också, säger Charleen Danielsen.

Projektet Ung 2020 drogs i gång i slutet av maj och konferensen på Runö är det första konkreta steget i satsningen. Ambitionen är att få fler ungdomar att engagera sig fackligt i en tid då många äldre går i pension. Svårigheterna med att nå ut till de unga märktes dock av även här. Trots det uttalade målet om att samla minst en ung medlem från varje avdelning i landet, saknades medlemmar från 20 av dem.

– Avdelningarna har inte gjort sitt jobb, säger förhandlingschefen Pontus Georgsson.

På min arbetsplats finns ingen annan i min ålder. Därför känns det här projektet så viktigt.” 

Charleen Danielsen, Mölnlycke.

Pauline Hylander på förbundskontoret sitter i Ung2020:s arbetsgrupp. Hon menar att projektet i viss mån är en ren självbevarelsedrift. För att Pappers ska kunna vara ett eget fackförbund även om 40 år måste de engagera de unga medlemmarna.

– Vi har en uppgift att förenkla. Fackligt engagemang är en självklarhet för de äldre generationerna, men inte för de yngre. Pappers måste förknippas med något roligt och samtidigt allvarligt. 

Strömsbruks nya ungdomsambassadör Patrik Krantz är hes, under konferensens första kväll sjöngs karaoke. Han håller med Pauline om att Pappers måste föryngras, och tycker att förbundet måste bli bättre på sociala medier.

– Vi kan liksom inte springa omkring med broschyrer och tro att vi ska få nya unga medlemmar, säger han.

Charleen Danielsen från Mölnlycke (till vänster) och Patrik Krantz (höger) från Iggesund var två av deltagarna. Foto: Adam Daver
Patrik Krantz från Iggesund (till vänster) och Charleen Danielsen från Mölnlycke (höger) var två av deltagarna. Foto: Adam Daver.

Gruppen har tystnat, sitter ner och lyssnar på konferensens sista föreläsning. Från och med i morgon förväntas deltagarna informera och prata med sina unga kollegor om Pappers och fackligt engagemang. Om knappt två år hoppas man att 400 nya unga medlemmar har gått med i förbundet.

Konferensen avslutas med en videohälsning från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. ”Alla andra förbund jag har pratat med är avundsjuka på det ni gör i Ung 2020”, säger han.

Text och foto: Adam Daver

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Från hunddagis till fackordförande

Från hunddagis till fackordförande

För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Klubbat: Stor­satsning på unga

Klubbat: Stor­satsning på unga

Född 1990 eller senare? Då bjuds du snart in till ett tre dagar långt party i Stockholm, för härmed ingår du i Pappers  största ungdomssatsning någonsin.

Storvarsel på Strömsbruk: Simon, 33, orolig för framtiden – ”Särskilt eftersom jag snart ska bli pappa”

Storvarsel på Strömsbruk: Simon, 33, orolig för framtiden – ”Särskilt eftersom jag snart ska bli pappa”

Operatören Simon Wigsten är en av många som är oroliga nu när Holmen Iggesund har varslat 60 anställda om uppsägning.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Ordbyte

Ordbyte

Klockan är 11.32 på Swedpaper i Gävle.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.