”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Vakter som hatar

Bevakningsbranschen drar ifrån polisen

Poliserna blir färre och vakterna fler. För ett par år sedan var det ungefär lika många i båda branscherna. Nu har vaktbolagen dragit ifrån rejält.

34 000 är godkända

Länsstyrelserna har godkänt 34 000 personer för jobb på bevakningsföretag – då ingår all personal, inte bara ordningsvakter/väktare.

17 700 personer jobbar som ordningsvakter och väktare, enligt SCB:s yrkesregister 2017.

I valrörelsen tävlade partierna om att vilja satsa mer på polisen, men i själva verket har antalet minskat. Nya siffror från SCB visar att 15 850 personer arbetade som poliser 2017. Det är en minskning med närmare 550 poliser sedan 2014.

Sverige lägger 0,6 procent av BNP på polisen, snittet i EU är 0,9 procent.

Däremot växer bevakningsbranschen. Under 2017 jobbade 17 700  personer jobbade som väktare och ordningsvakter, en ökning med drygt 1 300 på tre år.

Bevakningsbranschen omsätter 17 miljarder kronor årligen.

Enligt säkerhetsföretagens rapport utförde väktare och ordningsvakter 2,6 miljoner insatser under 2017. Det är 7 100 per dag.

De vaktar riksdag, regering, hotade personer och andra skyddsobjekt, som kärnkraftverk. De finns också i kollektivtrafiken, sportarenor och utanför krogar.

Väktare, ordningsvakter och skyddsvakter utbildas av branschen. Grundutbildningarna är mellan 8 och 14 dagar. Fortbildning sker var fjärde år.

Väktare har rätt att bära batong och handfängsel.

Ordningsvakter har också batong och handfängsel. De får omhänderta berusade personer och kan även avvisa och avlägsna personer som utgör omedelbar fara för allmän ordning.

Skyddsvakter kan ha expanderbar batong, pepparspray, handfängsel och i vissa fall skjutvapen och hund. De bevakar samhällsanläggningar och skyddsobjekt.

 

Läs mer:


ge@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Nu ska branschen kollas

Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn har stora kunder som Riksdagen och Riksbanken. Företaget har dock fått sitt tillstånd att vapenutbilda personalen indraget.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Livvakten: ”Det är min rätt att få uttrycka mina åsikter”

Helle Kleins tidigare livvakt säger att han har grundlagsskyddad rätt att uttrycka åsikter i dialog med andra, och att hans kommentarer är tagna ur sitt sammanhang.

”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, hänvisar till sekretess runt fallet med Helle Klein. Han säger dock att det som livvakten skrivit på Facebook strider mot företagets värdegrund.

1

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.