”I ambulansen ber jag om att få somna”
DA:s Anne-Marie Höglund läser Patrik Lundberg uppgörelse med klassamhället och minns sin egen pappas självmord.
Industriarbetarnas tidning
DA möter Tommy Jeansson har arbetat inom industrin i Olofström i 42 år. Nu har han skrivit självbiografin Ett myteri inifrån om hur han levde med psykisk ohälsa i 56 år utan att veta om det.
Ålder: 60 år.
Bor: Villa i Olofström.
Familj: Fru och tre vuxna barn.
Fritidsintressen: Träning, framförallt cykling, sport och musik.
Yrkesbakgrund: Arbetar med sammansättning på Volvo Cars karossfabrik i Olofström sedan 23 år. Tidigare Safeman, mestadels som truckförare, i 19 år.
Hur känns det att göra författardebut vid 60 års ålder?
– Bara bra. Jag har alltid haft ett intresse av att skriva och min första tanke var att skriva en bok om min passion cykling. Nu blev det i stället om min psykiska ohälsa. Jag fick idén hösten 2017 efter att jag under psykiatriveckan hållit ett föredrag på Folkets hus i Olofström. När jag fick mina diagnoser vid 56 års ålder var det en aha-upplevelse, plötsligt förstod jag orsakerna till beteendet som präglat mitt liv.
Hur var det att skriva boken?
– Det började som ren självterapi. Först skrev jag ett utkast som tog fyra månader och som jag lät en vän läsa. Hon tyckte att jag staplade för mycket fakta, känslorna och mina upplevelser fanns inte där. Då gjorde jag ett omtag och gick ”all in” med en självutlämnande berättelse. Det var nödvändigt för att nå ut med budskapet om vad psykisk ohälsa egentligen är.
Hur har diagnoserna påverkat ditt arbetsliv?
– Genom min adhd har jag utvecklat en innovativ förmåga som gör att jag går utanför boxen och hittar lösningar på problem. Jag har också varit drivande och gärna tagit på mig ledande roller i arbetslaget. En av nackdelarna är att jag ibland ger utlopp för mitt bristande tålamod.