Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

16 april, 2019

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket. Foto: Madeleine Andersson.

Krönika Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Klimatångest och flygskam är några nysvenska ord i spåren av de eskalerande klimatförändringarna. Någonting har länge gnagt i mig när jag följt debatten om hur vi ska komma till rätta med våra koldioxidutsläpp. Jag tror det har att göra med vad dessa ord signalerar, nämligen att både skulden och problemet är individualiserat.

Självklart har individen ett eget ansvar för vilket klimatavtryck man sätter under sin vandring på jorden. Men vi löser inte klimatkrisen på individnivå. Låt mig ta ett exempel:

Flyget står för mindre än 10 procent av de totala utsläppen i Sverige. Byggsektorn står för drygt 20 procent. Om man följer med i den allmänna klimatdebatten är det mycket mer fokus på flyget än byggbranschen. Det beror naturligtvis på att det som enskild medborgare är enklare att se över sina resvanor än att omstrukturera byggbranschen.

Vill man komma till rätta med byggbranschen krävs det helt enkelt kollektiv handling. Vi behöver politiska beslut som krav på livscykelanalyser så att nya byggprojekt kan värderas utifrån vilket klimatavtryck som görs och det blir enklare att jämföra olika byggmaterial och byggmetoder.

Den rörelse som hon har startat och som nu sprider sig som en löpeld över världen är ett praktexempel på hur kollektiv handling ökar trycket på beslutsfattare.

Vi behöver tydliga miljökrav från beställare som ofta är offentliga upphandlare, alltså politiker på lokal, regional och nationell nivå. Detta angreppssätt går att tillämpa på område efter område där utsläppen måste minska.

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

Poängen är alltså att vi måste lyfta klimatdebatten från individnivå till en övergripande politisk nivå som gör att vi tillsammans etablerar ett starkt tryck på de som har makten (både politiker och företag). Då kan vi på allvar börja kyla ner vår planet.

Därför är Greta Thunbergs klimataktivism så viktig. Hon fokuserar nämligen på makten och dess underlåtenhetssynd. När hon mötte världsledarna i Davos tidigare i år uppmanade hon dem att agera som om huset brann.

Den rörelse som hon har startat och som nu sprider sig som en löpeld över världen är ett praktexempel på hur kollektiv handling ökar trycket på beslutsfattare. Det är det enda sättet att komma till rätta med klimatfrågan och det är faktiskt ett mer hoppingivande angreppssätt än att skuldbelägga oss alla.

Det är hög tid för den internationella fackföreningsrörelsen att stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse. Kollektiv handling är ju trots allt vårt starkaste varumärke.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

En kommentar till “Dags för kollektiv kamp för klimatet

  • Blir glad över att GS (och Union to Union) har följt min uppmaningen i Arbetet: https://arbetet.se/2019/03/12/lo-maste-ta-stallning-for-ett-fossilfritt-samhalle/
    och att de nu vill ta klimatfrågan på större allvar och delta i Greta och ungdomarnas kamp för en hållbar framtid. Men då krävs det lite mer och ännu har jag inte sett någon aktivitet. Vad vill ni göra, – det brinner? Dock har den internationella fackföreningsrörelsen till skillnad från Sverige inte suttit på läkaren som du skriver. Både inom ITF och ITUC har vi jobbat målmedveten, aktivt och konkret med frågan under det senaste decenniet. Tiotusentals av våra kamrater i andra länder deltar sedan länge i Gretas rörelse.
    Ser fram emot att se fler fackliga kamrater under Global Strike For Future den 24 maj under parollen ”Workers For Climate”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

Hur kan vi undvika att arbetstagarna får betala priset när utsläppen ska minska? Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet måste bindas samman, skriver Sofia Östmark, kanslichef på Union to union.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Industrin vill ha mer timmer, så skogen måste växa snabbare. Nära hundra års arbete ligger bakom de nya superplantorna.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.