Industriarbetarnas tidning

Fattig lyx

26 april, 2019

Bildreportage | Misärens kontrast.

Afrikanska Kongo-Kinshasa är ett av världens fattigaste länder. Det är därför som landets ”sapeurer” sticker ut. Med sina exklusiva kläder från kända europeiska modehus utgör de en skarp kontrast till misären.

Ordet sapeur kommer från franskans ”sape”, en akronym för ”Société des Ambianceurs et persons Élégants” (ungefär översatt till ”Sällskapet för festprissar och eleganta personer”).

Subkulturen skapades på 1920-talet då de första kongoleserna som studerat i Frankrike kom hem med det senaste modet. De flesta av dagens sapeurer är mycket fattiga och försakar det mesta för att ha råd med sina dyra garderober. De tjänar pengar som underhållare och genom att förgylla fester.

Sapeurerna får kritik för att de ägnar sig åt lyxkonsumtion, men de ses också som hjältar av många kongoleser. De lyser upp tillvaron och förkroppsligar drömmen om ett bättre liv.

Text & foto: Per-Anders Pettersson

PER-ANDERS PETTERSSON

Född 1967 i Borås. Är dokumentärfotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika sedan 2000. Flerfaldigt prisad och med utställningar i både Sverige och internationellt. Hans tidigare bokprojekt Rainbow Transit 2013, om 20 år av demokrati i Sydafrika, samt African Catwalk 2016, om den afrikanska modescenen, är tidigare publicerade i Dagens Arbete.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

När världen stängde

När världen stängde

Fotografen Joakim Eneroth betraktar coronakrisen på sitt eget vis.

Kanonstaden

Kanonstaden

Gunnar Lindstedt jobbade fem år som smed i Bofors vapenfabrik på 1970-talet och drömde om ett nytt samhälle byggt på kommunismens idéer.

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.