100 får gå från Lindbäcks
Trähusproducenten Lindbäcks Bygg i Piteå drar ner kapaciteten tillfälligt. Men redan 2021 räknar vd Stefan Lindbäck med att behöva anställa igen.
Industriarbetarnas tidning
3 april, 2019
Skrivet av Marie Edholm
BESKEDNär man väntar på att få veta om man får behålla jobbet eller inte, är två veckor en lång tid. Efter varslet har facket på Hjältevadshus hållit täta medlemsmöten och varit extra tillgängligt.
Byggloven för två stora byggprojekt har överklagats.
Investeringsstödet för hyresrätter togs bort vid årsskiftet. Det ledde till att en kommun avblåste projekt som Hjältevadshus skulle producera.
Trähusbranschen och GS-facket riktar kritik mot nya amorteringskrav och bolånekvoten som gör det svårare för många att köpa bostad. Trots bostadsbrist i nästan alla kommuner sjunker byggandet.
Att ett varsel kunde komma kände många på sig, men att det skulle bli så stort kom som en chock för alla.
Till sommaren ska 100 av 250 anställda bort. Efter stormötet, då företagsledningen informerade om varslet, stannade GS-klubbens ordförande Joakim Dacke och andra i styrelsen kvar länge för att svara på frågor och ta emot reaktioner.
Läs också: 100 varslas på Hjältevadshus
– Många undrade om de skulle få gå eller inte, om de kunde få hjälp med att söka jobb och hur det funkar med a-kassa. Det var dystra miner så klart, minns Joakim Dacke.
Då gick det inte att svara på vilka som blir av med jobbet. Det skulle dröja ännu ett par dagar innan förhandlingarna drog i gång. Innan dess gick facket noggrant igenom alla anställningsavtal tillsammans med företagets personalavdelning.
Ganska snart konstaterade de att gränsen skulle gå någonstans under 2016 – de som anställts tidigare än så hade större chans att behålla jobbet. Några undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd gick inte fackets förhandlare med på.
– De flesta kan göra det mesta på Hjältevadshus, vi är snickare allihop, säger Joakim Dacke.
Två veckor efter varslet fick alla besked. Joakim själv klarade sig precis.
– Jag blev förvånad över att vi måste gå så långt bak i tiden. Jag tyckte att vi hade anställt så många under 2018.
Ute i husfabriken pågår arbetet. Fram till sommaren har de jobb att göra, men flera stora byggprojekt som skulle dra i gång därefter, har ställts in eller skjutits framåt.
Sara Gustafsson och Matilda Danielsson bygger innerväggar den här dagen. Sara får behålla jobbet, medan Matilda är en av dem som måste sluta. De två veckorna som gick innan de kunde få besked var jobbiga, men de är nöjda med att facket hela tiden har kommit med information så fort det har funnits något att berätta.
Sara Gustafsson är lättad över att ha jobbet kvar, men är ledsen över att förlora så många kollegor. Matilda Danielsson ska söka nytt jobb eller börja plugga.
– Vissa hävdar att det kommer att bli fler varsel, andra säger tvärtom att vi kommer att få komma tillbaka snart. Men jag kan inte vänta på det.
Varslet på Hjältevadshus beror inte på en allmän nedgång i ekonomin (se faktaruta ovan) så det finns jobb.
Flera företag i närområdet har hört av sig och söker personal, berättar Joakim Dacke. Positivt för dem som måste gå, men kanske ett problem för Hjältevadshus om de försenade byggprojekten plötsligt tar fart igen.
Vilka är klubbens viktigaste uppgifter när ett varsel läggs? Joakim Dacke ger några råd.
Ta kontakt med avdelningen. Ombudsmännen vet vad som ska göras och sitter med vid förhandlingarna.
Absolut viktigast är att alla har rätt anställningstid i sina papper. Glöm inte sommarvikariat och liknande som anställda haft tidigare. Varje dag kan vara skillnaden mellan att sägas upp eller jobba kvar.
Bemanna expeditionen så mycket ni kan, rör er ute i produktionen och ha täta medlemsmöten. Folk behöver information. Fördela arbetet mellan er så att inte en gör allt. Be TSL, a-kassa och arbetsförmedling komma och informera.